Criza politica din Osetia de Sud: Favoritul Rusiei nu mai candideaza
Criza politica dináOsetia de Sudáse apropie de sfarsit, dupa ce candidatul Kremlinului, Anatoli Bibilov, a anuntat ca se retrage din cursa “prezidentiala”.

Anunt oficial ca nu intentionez sa-mi depun candidatura la urmatoarele alegeri repetate (…) ca sa le ofer cetatenilor posibilitatea iesirii din starea de tensiune si in conditii de liniste sa-si faca alegerea, fara sa priveasca inapoi“, a declarat Bibilov, citat de Interfax.

Bibilov a fost candidatul partidului “Unitate” la alegerile “prezidentiale” din Osetia de Sud ce s-au desfasurat in noiembrie anul trecut.

Acesta a fost considerat favoritul Kremlinului deoarece a avut o sustinere afisata din partea liderilor rusi. Dupa primul tur al alegerilor s-a intalnit cu presedintele Rusiei,áDimitri Medvedev, iar la unul din mitingurile electorale a aparut alaturi de Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru afaceri internationale din Duma de Stat, care a citit un apel transmis deáVladimir Putin.

In turul doi, ce a avut loc pe 27 noiembrie, Anatoli Bibilov a pierdut in fata Allei Djioeva, un candidat independent.

Comisia Electorala Centrala de la Thinvali a recunoscut victoria Allei Djioeva, dar Curtea Suprema, ca urmare a sesizarii facute de adeptii candidatului invins, a anulat rezultatele alegerilor.

Din acel moment, strazile micutei “capitale” osetine s-au transformat intr-un adevarat teatru de proteste in favoarea “presedintelui ales”. In urma interventiei emisarului de laáMoscova, Serghei Vinokurov, s-a ajuns la un compromis. Djioeva a renuntat la proteste si a acceptat repetarea alegerilor (actiune programata in acest an pe 25 martie), cu conditia demisiei fostului presedinte Eduard Kokoiti si a catorva reprezentanti din jurul sau cu functii de conducere. Motivand ca nu i-au fost indeplinite conditiile (cele mai importante: demisiile procurorului general si al presedintelui Curtii Supreme), Alla Djioeva a declarat ca isi retrage semnatura de pe intelegere si ca nu va participa la alegerile repetate. Mai mult, a cerut din nou sa fie recunoscuta ca “presedinte” si intentioneaza sa-si “inaugureze” functia pe 9 februarie.

Intre- timp, actuala putere de la Thinvali o acuza de uzurparea puterii de stat, iar CEC pregateste noi alegeri. Pana acum, intentioneaza sa candideze fostul sef al KGB-ului osetin, Leonid Tibilov, vice- speakerul Iurii Dzittoiti, ministrul adjunct al apararii, Igor Alborov, si presedintele Camerei de Industrie si Comert, Roin Kozaev.

Dupa ce Anatoli Bibilov a anuntat ca renunta sa mai candideze, “castigatoarea” ultimelor alegeri, Alla Djioeva, a anuntat ca-si “inaugureaza” functia de “presedinte” pe 9 februarie.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer