RAZBOI CIVIL in Brazilia. ARMATA se lupta cu POLITIA pe strazile din Salvador

Statul Bahia din Brazilia și în special capitala acestuia, Salvador (al treilea oraș ca mărime din Brazilia) par cuprinse de război civil: armata se luptă pe străzi cu poliția, dar și cu civilii care se solidarizează cu polițiștii.

Conflictul a început în urmă cu o săptămână, când o treime din numărul total de polițiști ai statului – 30.000 – au intrat în grevă, cerând salarii mai mari și condiții mai bune de muncă, relatează BBC. Treptat, protestul s-a radicalizat, iar numărul de infracțiuni comise în statul Bahia s-a dublat din cauză că polițiștii nu și-au mai făcut treaba. În urmă cu câteva zile, polițiștii greviști au luat cu asalt Parlamentul regional din Salvador, l-au “cucerit” și s-au baricadat înăuntru, refuzând să iasă până când nu le vor fi satisfăcute revendicările.

Guvernul a decis să trimită în zona armata – atât pentru a asigura siguranța publică, cât și pentru a-I scoate pe polițiști cu forța din Parlament. Ciocniri dure au loc începând de ieri între polițiști și soldați. Armata îi arestează inclusiv pe cei care se solidarizează cu polițiștii și încearcă să pătrundă în sediul Legislativului, conform AP. Militarii trag cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Polițiștii sunt, la rândul lor, înarmați.

Acuzații că poliția ar comite crime și jafuri

Circa 1.000 de soldați au înconjurat clădirea ocupată de polițiști. Aceștia au reușit să aresteze câțiva polițiști. Oficialii guvernamentali îi acuză pe oamenii legii că au organizat găști și că au contribuit ei înșiși la creșterea numărului de infracțiuni, jefuind magazine și stârnind panică în rândul populației. Sunt acuzați și că au secrestrat zeci de mașini de poliție. Guvernatorul Jacques Wagner a declarat pentru presa braziliană că unii dintre acești polițiști ar fi implicați chiar în câteva din crimele recent comise. Nu a fost însă formulată nicio acuzație oficială în acest sens. De la debutul grevei, marțea trecută, circa 90 de crime au fost comise în Salvador, un oraș de 2,7 milioane de locuitori.

Numărul infracțiunilor violente a scăzut după ce în oraș au descins 2.000 de soldați și 600 de membri ai forței polițienești de elită (federală). Soldații patrulează pe străzi în vehicule blindate și cu degetul pe trăgaci.

Polițiștii nu s-au lăsat însă impresionați și au promis că nu vor ceda lupta. Acum, au chiar mai multe revendicări. Solicită beneficii și măriri de salariu de 30% care să le aducă cel puțin 350 de dolari suplimentar pe lună, dar și promisiunea din partea guvernului că niciun polițist grevist nu va fi concediat sau arestat. Guvernul oferă în schimb o creștere d e6,5% și nici nu vrea să aducă de amnistiere.

Ambasada SUA din Brazilia e emis o alertă, sfătuindu-și cetățenii să stea departe de Bahia, chiar înainte de începerea celebrulu carnaval. În plus, Salvador va fi una din gazdele Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, așa că autoritățile au toate motivele să intervină în forță și să demonstreze că pot asigura securitatea.De pe Adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *