Articolul de mai jos – tradus pentru prima dat n limba romn n Revista Nexus Magazine – Ediția Romn, vorbește despre un subiect tabu. Rcirea global. Oficial, ni se spune c pmntul se nclzește. Elitele știu ns adevrul. Iar articolul de mai jos o dovedește cu prisosinț. n lumea științific, de la un anumit nivel, se știe c Pmntul va intra ct de curnd ntr-o nou glaciațiune, dar celor dispensabili nu li se comunic acest lucru, pentru a nu se creea panic. Acesta este scopul acelor buncre – veritabile orașe subterane, construite de guvernele tuturor țrilor. Salvarea n subteran de iarna ce va acoperi Pmntul pentru multe sute (dac nu chiar mii) de ani.

Mulțumesc pe aceast cale editorilor revistei Nexus pentru permisiunea acordat – de a culege și publica n format electronic articolul. Liber la preluare,cu menționarea sursei (Revista Nexus Magazine)

Iat articolul:

ntr-un raport publicatn 2004, Pentagonuli exprima ngrijorarea fa de temerile privind o rcire iminent. Profesorul Richard A. Muller, de la Universitatea din California, Berkeley, este de aceai prere, afirmnd c „Timpul nostru pare a se fi terminat”.nviziunea sa, perioada interglaciar caldn care ne aflmn prezent, va lua brusc sfrit.

Cnd Convenia-Cadru a Naiunilor Unite privind Schimbrile Climatice a elaborat Protocolul de la Kyoto i l-a prezentat n 1997 guvernelor lumii ca o modalitate de a diminua emisiile de gaze cu efect de ser ntr-un efort a reduce nclzirea global, s-a ajuns la un consens internaional de a se ignora ngrijorarea anterioar privind dovezile referitoare la o posibil er glaciar.

Potrivit lui Al Gore, nclzirea global este un joc n care vina se arunc de la un partener la cellalt: „Topim calota glaciar a Polului Nord… Destabilizm muntele masiv de ghea din Groenlanda… Emitem att de mult dioxid de carbon n mediul Pmntului nct am schimbat literalmente relaia dintre Pmnt i Soare“.1Totui, ideea nclzirii globale contrazice ngrijorrile oficiale din ultimii 35 de ani. Stimulat de dovezile care indicau o tendin de rcire, un raport din 1973 al CIA ajungea la concluzia c „are loc o schimbare climatic global i c nu vom reveni prea curnd la modele climatice din trecutul recent“.2Acesta a fost curnd urmat de Prima Conferin de la Miami privind Utilizarea Izotopilor n Climatologie i Paleoclimatologie din 1975, unde laureatul Premiului Nobel, Willard Libby R. a avertizat: „Erele glaciare au fost starea normal n ultimele cteva milioane de ani, climele temperate existnd n nici cinci la sut din timp … Deoarece aprovizionarea global cu hran depinde n primul rnd de clim, nelegerea actual privind clima trebuie s fie drastic mbuntit …“.3

Aproape 30 de ani mai trziu, ntr-un raport publicat n 2004, Pentagonul nc i exprima ngrijorarea fa detemerile privind o rcire iminent. n timp ce optarea fie pentru un scenariu similar cu cel schimbrii climatice de acum 8200 de ani, situaie n care clima s-a modifica doar pentru 100 de ani, fie pentru un scenariu precum Marele nghe (Dryas-ul Recent), eveniment care a rcit Pmntul pentru mai mult de 1000 de ani (ntre circa 12800 i 11500 .e.n), raportul nc descoperea n viitorul anticipat „o scdere semnificativ a capacitii mediului pmntesc de a susine viaa“.4

Totui, n pofida a tot mai numeroi prezictori ai nclzirii globale i a efortului de a cuta modaliti de diminuare a emisiilor de CO2 din diverse sectoare ale industriei, cel puin un geolog, profesorul Richard A. Muller, de la Universitatea din California, Berkeley, a fost de partea Pentagonului afirmnd c „Timpul nostru pare a se fi terminat“, deoarece (n viziunea sa) aceast perioad interglaciar cald va lua brusc sfrit.5

Cu o diagram care prezint fluctuaiile de temperatur ce au avut loc pe o perioad de trei milioane de ani, obinut pe baza profilelor izotopilor de oxigen, profesorul Muller subliniaz discrepanele problematice fa de teoria lui Milankovitch. Figura 1 arat c n ultimii 650.000 de ani, era glaciar a fost dominat doar de ciclul glacial de 100.000 de ani, c precedentele dou milioane de ani au avut un model ciclic predominant de 41.000 ani i c acum circa trei milioane de ani nu existau deloc cicluri de ere glaciare.

Ceea ce istoricii au determinat ca fiind perioada total de timp necesar civilizaiei moderne pentru a se dezvolta este inclus n actuala noastr perioad interglaciar. Vrfurileascuite din grafic nu ilustreaz doar ct de repede se pot termina erele glaciare, dar i ct de repede pot ncepe. „Aceste date ar trebui s v sperie … urmtoarea er glaciar este pe cale s ne loveasc“, avertizeaz prof. Muller.6

Laureatul Premiului Nobel, dr. Willard Libby a avertizat: „Erele glaciare

au fost starea normaln ultimele cteva milioane de ani,climele temperate existndn nici cinci la sut din timp …

Deoarece aprovizionarea global cu hran depinden primul rnd de clim,

nelegerea actual privind clima trebuie fie drasticmbuntit …

 

Luna i nclinarea Pmntului

O mare parte a eecului climatologilor de a gsi o explicaie mai bun pentru erele glaciare se datoreaz aplicrii modelului titirezului n cazul Pmntului (care se bazeaz pe faptul Pmntul nc se rotete n urma impulsului dobndit n timpul formrii sale) n modelul universului bazat pe gravitatea standard, mai degrab dect pe mai practicul model al titirezului n modelul universului electric (situaie n care rotaia Pmntului este stimulat i perpetuat de fora dominant a electromagnetismului). Un titirez presupune un singur impuls dat i o rezisten sau efort de torsiune manifestat contra axului de rotaie.

Aceasta este o imagine care ne induce n eroare n privina relaiei dintre rotaia Pmntului i planul lui orbital. Convingerea c Pmntul nu i-ar schimba direcia de rotaie n urma unei inversri a polaritii arat confuzie dac nu chiar negarea proprietilor simple ale fizicii.

Un model al efectului giroscopic este mai aproape de modelul real i chiar i acesta poate oferi o imagine greit cu privire la stabilitatea Pmntului. Datorit prezenei Lunii, nclinarea Pmntului nu poate depi 23 de grade din orbita lunar. Modelul giroscopic ilustreaz cel mai bine relaia dintre Lun i bombarea

regiunii ecuatoriale a Pmntului, o reprezentare a forei de frnare exercitat contra micrii de rotaie a Pmntului i a modificrile ciclice ale planului orbital al Lunii care, la rndul su, controleaz gradul de nclinare a Pmntului.

Dar, din nou, spre deosebire de un titirez, nclinarea Pmntului pivoteaz n planul solar care disec ecuatorul Pmntului, nu axa sa de baz.

Efortul de torsiune contra axei, care va exista n cazul unui titirez, nu este o reprezentare adecvat a ceea ce se ntmpl cu Pmntul. Singurul efort de torsiune al rotaiei Pmntului este cauzat de influena Lunii contra ecuatorului Pmntului, o influen care absoarbe i modific influenele suplimentare att ale Soarelui ct i ale lui Jupiter.7Chiar i cu variaiile ciclice cunoscute care afecteaz planeta, Pmntul este foarte stabil, rotaia sa fiind ntreinut de un miez solid, cu ncrctur magnetic i care este nconjurat de o manta topit. Acest interior lichid creeaz o for centrifug puternic i stabil ce acioneaz contra ecuatorului, care este pstrat stabil de prezena Lunii, care, ulterior, acioneaz ca un regulator climatic pentru Pmnt.8Cu axa pivotant centrat n mijlocul planetei, un anumit grad de deviere polar (o nclinare axial din cauza dezechilibrelor de suprafa) este posibil, dar ar fi restricionat n limitele nclinrii Pmntului impuse planetei de ctre Lun. Orice sugestie c Pmntul s-ar fi rsucit ntr-o parte ar indica un moment n timp n care Pmntul nu avea Lun.

Luna i sistemul solar

Concepia conform creia Luna a sosit relativ recent este ilustrat printr-una din problemele din teoria „Pmntului ca Bulgre de Zpad”.

Exist dovezi ngropate n trecutul Precambrian: nite formaiuni de nisip descoperite n straturile de stnc de la minele de cupru de la Muntele Gunson, din Flinders Ranges, Australia de Sud. Formaiunile de nisip arat prezena unor fluctuaii sezoniere de temperatur ntr-un loc unde nu ar fi trebuit s existe aa ceva, n timpul perioadei „bulgrelui de zpad”. Pentru geologul australian George Williams, cea mai bun explicaie pentru repetiia nghe / dezghe, care ar duce la apariia respectivelor formaiuni de nisip la ecuator, este o nclinare a planetei noastre cu aproape un sfert de cerc.9Acest lucru ar implica un Pmnt Precambrian fr Lun.

Teoria „Pmntului ca Bulgre de Zpad”, n loc s fie contestat de ctre descoperirile lui Williams, este de fapt susinut de formaiunilor de nisip descoperite — din moment ce o lips a Lunii n perioada Precambrian este posibil s fi trimis Pmntul n perioade de extrem orbitare eliptic n jurul Soarelui, rcind incredibil Pmntul i permind n acelai timp potenialului de nclinare de a ajunge la un maxim de 90 de grade, crend cele mai bune condiii pentru apariia periodic a fenomenului „Bulgrelui de Zpad”.

Cea mai bun dovad pentru recenta captare a Lunii este „explozia” Cambrian ce a avut loc cu circa 542 milioane de ani n urm. S-a ntmplat ceva care nu numai c a ncheiat definitiv ciclul de rcire de la suprafaa Pmntului la acea dat, dar, n acelai timp, a pus Pmntul pe o orbit stabil, mai aproape de Soare, a reajustat scoara i a pus capt devastatoarelor schimbri ale nclinrii sau oblicitii severe. Dispariia masiv a faunei precambriene a avut loc la grania cu Cambrianul i s-a stabilit c a fost cauzat de schimbri brute ale condiiilor de mediu.10Trecerea Soarelui prin planul galactic (ceva cesistemul nostru solar face n mod repetat) i ulterior colapsul temporar al cmpurilor magnetice planetare, ar putea da natere la influene gravitaionale ce ar putea potenial afecta deplasarea corpurilor astronomice i astfel ar amenina dislocarea cometelor din norul Oort.11

n 1994, astronomii au descoperit o nou galaxie, foarte aproape de galaxia Cii Lactee. O analiz ulterioar c aceast galaxie mai mic, acum cunoscut sub numele de Galaxia Eliptic Pitic din Sgettor (Sag DEG), este devorat de Calea Lactee. n mod semnificativ, aceasta intersecteaz Calea Lactee, la un unghi i o poziie ce corespund precis cu cel al sistemului nostru solar.12Aceast coinciden ar fi mai puin semnificativ dac sistemul nostru solar nu s-ar deplasa la acelai unghi prin galaxie. Este cunoscut faptul c sistemul nostru solar trece prin planul galactic, printr-o micare oscilatorie (salt), micare ce are nevoie pentru ase finaliza de 33 milioane pn la 55 milioane de ani.

Figura 1. Climatul din ultimii trei milioane de ani (sgeile aparin autorului).(Surs: R. A. Muller i G. J. MacDonald,Ice Ages and Astronomica! Causes,Praxis Publishing Ltd, Chichester, UK, 2000)

Nu exist niciun motiv direct pentru aceast micare oscilatorie sau pentru aceast limit de timp ipotetic, altul dect o ncercare, nu foartereuit, de a potrivi micarea sistemului solar cu perioadele cunoscute ale craterelor de suprafa sau ale diverselor evenimente de extincie.13Avnd n vedere unghiul sistemului solar i impulsul dat, este puin probabil ca salturile/oscilaiile sistemului solar s fie legate n vreun fel de planul galactic. Dac sistemul solar ar fi de fapt orientat spre planul galactic, ar fi mai uor s se accepte ideea unei „opieli” a sistemului solar de-a lungul planului galactic, asemeni sriturilor unei pietre pe suprafaa unui lac, dar acesta nu este impulsul unghiular pe care se tie c Soarele l are. Indiferent dac sistemul nostru solar provine sau nu din Sag DEG, dei se pare c este foarte probabil, Soarele va fi trecut de mult prin Calea Lactee i va fi continuat s se deplaseze dac aceast cltorie a sistemului nostru solar nu ar fi fost oarecum captat, rezultnd o orbit galactic care, aparent, duce sistemul solar prin ambele emisfere galactice n ntregul su ciclu orbital.

 

Ciclurile glaciare i perioadele interglaciare

Definirea lungimii acestei orbite solar-galactice ne duce napoi la ciclul erei glaciare. Chiar dac fiecare perioad de nclzire dintre evenimentele glaciare este numit perioad interglaciar, din punct de vedere tehnic nu esteaa – pentru c un ciclu de er glaciar dureaz 650000 ani pentru a se finaliza. Exist fluxuri de nclzire ce apar n avansarea glaciar (nu scurtele interstadiale, intervale de clim calde din timpul unei perioade de glaciaie, care dureaz mai puin de 10000 de ani), dar acestea nu sunt adevrate perioade interglaciare.

Noi nu ne aflm la sfritul unui flux glaciar n prezent, ci ntr-o adevrat perioad interglaciar care se ncadreaz ntr-un ciclu total de er glaciar i dureaz doar 13000 de ani sau o jumtate de ciclu de precesiune. Cnd, n 1975, Libby a emis ipoteza conform creia climatul temperat va dura doar cinci la sut dintr-o er glaciar, el a fost aproape de adevr. O adevrat perioad interglaciar – e vorba de durata de timp, nu dintre ciclurile fluxurilor de ghea, ci dintre o er glaciar total i urmtoarea – ocup aproximativ trei la sut din ciclul total, n timp ce un flux de nclzire -perioada de nclzire dintre evenimentele glaciare maxime – poate fi de 10 la sut sau mai mult din durata ciclului.

O alt analiz a graficului lui Muller privind clima din ultimele trei milioane de ani (fig. 1) arat c fiecare perioad glaciar asociat cu modificri notabile din era anterioar dureaz aproximativ 650000 de ani. Al Gore s-aconcentrat doar pe graficul cu concentraiile de CO2 din ultimii 650000 de ani dintr-un motiv bine ntemeiat. Perioada interglaciar care a avut loc dincolo de acest punct a fost att de cald, nct existau hipopotami i hiene n Anglia.14Dup fiecare ciclu de er glaciar de 650000 de ani, inversrile de polaritate cauzeaz micri continentale care foreaz Groenlanda s se mute mai departe spre nord, n timp ce Europa se extinde spre est, mai departe, fiecare schimbare ducnd la o cretere a volumului de ape calde din Oceanul Atlantic care ajung n Oceanul Arctic polar n urmtorul ciclu glaciar.

Evenimentul caracteristic care are loc regulat la aceeai perioad de timp de 650000 de ani este erupia supervulcanului Yellowstone. Cel mai violent ciclu de erupii al vulcanului Yellowstone nu este ntmpltor i a marcat punctul de plecare pentru fiecare dintre ultimele cinci ere glaciare. Aparenta lips de gaz i de particule din mostrele luate din miezul lui de ghea indic faptul c acesta este doar asociat cu nceputul fiecrei perioade glaciare i nu este cauza acestora.

Erupiile din Yellowstone sunt de foarte multe ori asociate cu o zdruncinare semnificativ a continentului Nord-American. Caldera n sine nu se mic, dar platoul de deasupra, da. Aceast micare continental este brusc i dezvluie o repetare n direcia n care interiorul continental se mic de cel puin 13 de milioane de ani (fig. 2).

Figura 2. Punctul focar al vulcanului Yellowstone. (Surs: US Geological Survey)

Deformarea scoarei terestre nainte de o inversare a polaritii este motivul pentru care vulcanul Yellowstone poate semnala nceputul fiecrui ciclu de er glaciar. Pe msur ce sistemul solar se apropie de planul galactic, unde cmpurile magnetice se prbuesc nainte de a se schimba, cmpul magnetic al Pmntului, n mod similar, se va prbui nainte de schimbare.

n 2002, oamenii de tiin au observat o accentuat aplatizare a polilor, dar nu au putut gsi o explicaie potrivit. Ca explicaii posibile, ei au menionat destinderea post-glaciar,schimbrile de vreme induse de nclzirea global i modificrile gravitaionale (!).15Fluctuaiile forei cmpului magnetic al miezului permit forelor centrifuge ale magmei topite s se bombeze mai mult la ecuator, rezultnd o aplatizare a planetei la poli i crend presiuni extraordinare pentru latitudinile mici i mijlocii, deoarece acestea poart greul deformrii scoarei.

Yellowstone, fiind aproape la 45 de grade latitudine, se afl de fapt chiar pe cuta provocat de deformarea scoarei.

ncepnd cu anul 2004, magma de sub Yellowstone a nceput s urce dintr-o camer aflat la 48 de kilomatri de suprafa ntr-o alt camer situat la numai 9,5 kilometri de suprafa i la o vitez de trei ori mai rapid dect cea nregistrat anterior.16Chiar dac ideea de a specifica o anumit dat pentru inversarea polaritii pare greu de acceptat (precum mult discutatul an 2012), faptul c Pmntul se confrunt cu o prbuire a cmpului su magnetic este de necontestat. Unele cercetri arat c puterea cmpului magnetic al Pmntului a nceput s slbeasc de cel puin 4000 de ani, n timp ce msurarea cmpului magnetic al Pmntului din ultimii 30 de ani arat faptul c declinul puterii acestui cmp este tot mai accentuat.17n punctul n care polul magnetic care se degradeaz se sincronizeaz cu polul care se rotete al axei, modelul giroscopic se prbuete ntr-un model al titirezului i va urma o inversare a polaritii.

Figura 3. Valori ale expunerii la Soare.(Surs: Michael Pidwirny, University of British Columbia, Okanagan,www.physicalgeography.net)

ntr-o adevrat perioad interglaciar, care dureaz doar 13000 de ani i n care suntem i acum, straturile continentale glaciare se topesc, Pmntul se nclin la deviaia stabilit de unghiul orbitei Lunii, iar anotimpurile ncep i planeta se nvrtete n sens invers acelor de ceasornic, aa cum i dicteaz polaritatea negativ. Precesiunea, fiind un rezultat al nclinrii Pmntului, se desfoar numai n acest interval de timp. La nceputul urmtoarei ere glaciare, precesiunea se va termina. Marele An al lui Voltaire (Platon nu a tiut nimic despre precesiune) doar sfrete prin a fi o vacan de var.

Odat ce Pmntul i schimb polaritatea i se rotete n sensul acelor de ceasornic, contra orbitei Lunii, va pierde influena pe care Luna o exercit asupra nclinaiei i axa sa va deveni perpendicular. Rotaia n sensul acelor de ceasornic, de asemenea, duce la atragerea Lunii pe o orbit mai apropiat, inversnd astfel ndeprtarea lent a acesteia de Pmnt.18

Perpendicularitatea ar face ntr-o permanent stare de echinociu, caz n care orele zilei i ale nopii sunt aceleai de poli la Ecuator. Valorile nregistrate ale expunerii la radiaiile solare sezoniere arat cum aceast perpetu stare de expunere din primvar / toamn (dup cum se prezint n citirile din lunile martie i septembrie) ar putea favoriza acumularea glaciar n cazul latitudinilor nalte i al celor nalte spre mijlocii, fr o ntindere a elipsei n stil Milankovitch (fig. 3).

O rotaie a Pmntului n sensul acelor de ceasornic ar inversa i curenii oceanici, mai ales pe cei ai Oceanului Atlantic, care s-ar putea acum deplasa direct de-a lungul coastei Africii n Oceanul Arctic. Aceast schimbare a curenilor oceanici ar satura celula polar Hadley cu umiditate i ar crea o clim temperat n zona Arctic. Celula Hadley ar transporta i elibera umiditatea sa la latitudinile de mijloc, mai jos de curentul din nord.

ntr-o lume care nu se rotete, aerul cald de la ecuator s-ar ridica i s-ar deplasa spre regiunile polare mai reci unde ar cobor i s-ar deplasa de-a lungul solului, pn cnd ar ajunge la ecuator unde ciclul va ncepe din nou. De vreme ce lumea noastr se nvrte, acest ciclu de nlare i de coborre a aerului este purtat peste neregularitile de suprafa i mprit n trei celule de aer ce se ridic i coboar, la fel ca i dungile lui Jupiter.

Evenimentul caracteristic care are loc regulat la aceeai perioad de timp de 650.000 de ani este erupia supervulcanului Yellowstone. Cel mai violent ciclu de erupii al vulcanului Yellowstone nu este ntampltor i a marcat punctul de plecare pentru fiecare dintre ultimele cinci ere glaciare.

Celulele care ncep de la Ecuator i se ntind cte 30 de grade pe fiecare parte sunt numite celule tropicale Hadley Ele au fost descoperite i denumite astfel de ctre George Hadley, n 1753. ntre 30 i 60 de grade se afl celulele Ferrel, numite dup William Ferrel care le-a descoperit n 1856. Celulele Ferrel sunt determinate de curenii care se deplaseaz att la graniele sudice, ct i la cele nordice. Deasupra celulei Ferrel este celula polar Hadley. Chiar deasupra regiunii polare se afl un vnt constant numit „vortex polar”, care rmne fixat deasupra fiecarui pol.

Este interesant faptul c straturile glaciare din Pleistocen din America se opresc chiar sub curentul-jet din nord, aproape formnd o linie ce traverseaz America de Nord cu o coborre acceptabil la vest de Marile Lacuri din cauza fenomenului „zpezii de lac”. Aceasta arat dou lucruri: un curent-jet saturat i o vreme fr variaii sezoniere.

Pentru ca straturile de ghea s creasc la fel de mari ca cele gsite pe durata Pleistocenului (circa 1,2 milioane pn la 10000 de ani nainte de prezent), o evaporare masiv trebuie s aib loc.

Aceasta este enigma ignorat a ciclului erei glaciare. Dac straturile glaciare s-au strecurat n jos din regiunile polare ngheate, cum a ajuns umiditatea la celulele polare Hadley care hrneau ghearii de latitudine mijlocie i din nord? Dintr-un studiu detaliat al modelelor vnturilor, profesorul Xiahong Feng de la Dartmouth College, Marea Britanie, principalul autor al unui raport publicat n 2007, sugereaz c vnturile ce dominau toat suprafaa Americii de Nord n timpul Pleistocenului au venit de la est.

Analiza celulozei antice arat c cele mai nalte nivele ale izotopilor de oxigen i hidrogen se gsesc pe Coasta de Est, n timp ce scad spre Coasta de Vest – complet n opoziie cu modul n care vnturile sufl astzi, dar este exact ceea cea ce se ateapt de la o rotaie a planetei n sensul acelor de ceasornic i de la o inversare a curenilor oceanici i a curenilor-jet din prezent.19Rotindu-se n sensul acelor de ceasornic i perpendicular, Pmntul acum acioneaz ca un adevrat titirez, i, ca atare, acumularea de straturi glaciare n emisfera nordic mpreun cu scderea nivelurilor mrii n emisfera sudic ar face ca planeta s reacioneze la acest dezechilibru n acelai fel n care ar face-o un titirez.

Cu o for de torsiune sau de tragere mai intens la vrf, contra vitezei de rotaie, greutatea straturilor glaciare din emisfera nordic ar putea determina o pivotare a Pmntului pe polul sau axa sa sudic, determinnd Pmntului s rspund cu o uoar nclinare spre centrul orbitei sale, Soarele. Aceasta nu ar duce la o revenire la precesiune deoarece pivotarea axei de jos ar lsa Pmntul nclinat spre Soare ntr-o continuitate anual, nu sezonier. Masele grele de pmnt din nord s-ar nclina spre Soare doar cu cteva grade, fiind scldate n lumin permanent timp de mii de ani, pn cnd ghearii se retrag suficient pentru a reumple oceanele i procesul ncepe din nou.

Whitley Strieber a fost primul care a folosit termenul de „superfurtun global”n cartea The Coming Global Superstorm („Iminenta superfurtun global”). Este un termen pe care el l-a folosit pentru a descrie un scenariu fictiv ce descrie prbuirea curentului oceanic din Atlanticul de Nord, care a dus la o nvlire a unui aer extrem de rece, de origine arctic, provocnd furtuni enormen toat lumea.

Cunotinele antice despre inversarea polaritii

Exist ilustrri din Egiptul antic care arat Pmntul ca avnd punctele cardinale inversate. Acestea pot sugera c anticii tiau de inversarea polaritii.

Unele hri astronomice din camera arhitectului lui Hatshepsut, Senmut, arat acest lucru, la fel ca i documentele de la Harris i papirusurile de la Ipuwer i Hermitage.20n aceast poziie perpendicular a axei Pmntului, steaua polar se afl n constelaia Draco (ce are forma unui arpe). Toate popoarele preistorice situate deasupra ecuatorului erau supravegheate de acest „arpe”.

O rotaie n sensul acelor de ceasornic va modifica lungimea anului, a lunii i a zilei. Eliminarea schimbrii de direcie a centrului de greutate, cauzat de Lun, va egaliza i va distribui mai bine retragerea mareelor, fcnd ca Pmntul s accelereze uor.

Aceast schimbare a lungimii calendarului este confirmat de modelele fosilizate ale mareelor de la Pichi Richi, n sudul Flinders Ranges, Australia de Sud, unde geologul George Williams a stabilit c la grania dintre Precambrian i Cambrian anul solar dura 13 luni i ziua sub 22 de ore.21

O reflectare a acestui calendar strvechi i marea lui apropiere de aceast perioad interglaciar poate fi gsit n sistemul vechi de cri de Tarot unde Major Arcana (Marea Tain) (Soarele) reprezint cele 22 de ore ale zilei din era glaciar i Minor Arcana (Luna) arat cele 56 de sptmni lunare dintr-un an. Renunarea timpurie la a mai utiliza cele 56 de orificii Aubrey de la Stonehenge poate de asemenea ilustra restructurarea cunotinelor vechi.

nlturarea unei cri de la fiecare suit din setul pentru Minor Arcana (pentru a deveni crile de joc comune pe care le tim astzi) a reflectat o reajustare a numrului de luni lunare i a numrului total de sptmni din noul an calendaristic. Cu toate acestea, refacerea n totalitate a simbolisticii pentru schimbrile privitoare la orele zilei a fost mai dificil n cazul Arcanei Major i acestea nu au aprut pn la crearea celor 24 de rune antice Futhark (cele mai vechi forme ale alfabetului runic -n.ed).

Cercettorul n domeniul runelor, Audrey Fletcher, susine c runele antice Futhark au origini antice egiptene i surprind de fapt descoperirea precesiunii. n scopul de a interpreta corect sensul lor adevrat, cele 24 de rune trebuie s fie aranjate i citite, contrar Marii Taine (Major Arcana) din Tarot, n direcie invers acelor de ceasornic.22

Coborrea mezosferei

La sfritul ultimei ere glaciare, straturile de ghea erau nc foarte mari. Dominaia perioadelor de 100000 de ani de formare a ghearilor a necesitat att de mult ap nct nivelurile oceanice au sczut cu aproximativ 90 de metri la ecuator i pn la 120 de metri n zona Arctic.

Pe msur ce Pmntul trecea prin planul galactic cu 13000 de ani n urm, un mare eveniment s-a produs n zona Arctic, eveniment care a schimbat topografia i a ters de pe faa pmntului turmele foarte mari de mamifere din cmpiile Arctice.

La baza celei mai mari pri a peisajului Arctic se gsete un noroi ngheat, plin de resturi de diferite mamifere, insecte i plante din Pleistocen. Un fenomen meteorologic catastrofal necunoscut a avut loc n momentul deplasrii polilor i a schimbat, pe parcursul unei zile, peisajul temperat Arctic din Pleistocen n cel ngheat pe care l tim astzi.

Whitley Strieber a fost primul care a folosit termenul de „superfurtun global” n carteaThe Coming Global Superstorm(„Iminenta superfurtun global”).23 Este un termen pe care el l-a folosit pentru a descrie un scenariu fictiv ce descrie prbuirea curentului oceanic din Atlanticul de Nord, care a dus la o nvlire a unui aer extrem de rece, de origine arctic, provocnd furtuni enorme n toat lumea.

Ideea lui se bazeaz pe o anomalie care a aprut la sfritul Pleistocenului, n timpul unui fenomen cunoscut de geologi ca Dryas-ul Recent, cnd circulaia termohalin s-a prbuit. Aceast stopare a circulaiei termohaline, n asociere cu o schimbare a vnturilor tropicale, a dus la o perioad de rcire extrem a unor pri din Europa i America de Nord, inversnd de fapt nclzirea care se produsese o dat cu ncheierea erei glaciare.24Cu toate acestea, incidentul de care vorbim nu a creat o iarnglobal, aa cum se afirm n scenariul lui Strieber, ci doar a amnat topirea ghearilor pentru o mie de ani. A afectat mai ales nordul Europei i pri ale Americii de Nord.25O adevrat superfurtun global ca cea prezis de Strieber ar implica un eveniment rar, nerecunoscut de ctre tiina modern i fr precedent n istoria meteorologiei moderne.

Deasupra fiecrui pol, nordic i sudic, dincolo de vnturile ameitoare din vortexul polar, exist un gol de aer extrem de rece n stratul atmosferei cunoscut sub numele de mezosfer. Aici temperaturile pot varia de la -90 la -125C, existnd i variaii sezoniere.26Mezosfera s-a rcit cu aproximativ un grad pe an n ultimii 30 de ani. De asemenea, plafonul ei a sczut cu opt kilometri i se anticipeaz c va cobor nc 20 km n urmtorul secol. n mod ciudat, s-a descoperit c rcirea crescut a mezosferei e legat de o cretere a gazelor cu efect de ser.27

Grafic al temperaturilor din mezosfer

O coborre a acestei temperaturi mezosferice foarte sczute la suprafa se petrece n cazul n care celulele Hadley i Ferrel se prbuesc, n momentul cnd Pmntul se oprete i i inverseaz rotaia – aprnd, n sfrit, o adevrat superfurtun global. Chiar i dac va fi influenat de ctre temperaturile polare de la suprafa, o mezosfer n coborre va face ca temperaturile de la suprafaa Pmntului s ajung la -73.3C. Coborrea iniial a mezosferei la sfritul ultimei ere glaciare ar fi dus, de asemenea, la diferene extreme ale gradienilor de presiune i ar fi creat vnturi, care se ncadreaz dincolo de parametrii care definesc uraganele noastre din prezent, cu o for care ar fi dezmembrat – i ntr-adevr a dezmembrat – cam tot ceea ce a gsit n cale, dup cum reiese din dovezile obinute n anumite zone din Alaska i Siberia.28,29

Astzi, o superfurtun nu va mai fi limitat de gheari nali de 1,5 – 3 km care strjuiesc latitudinea nordic. Trecerea prin planul galactic la sfritul acestui tip de perioad interglaciar este mult mai distructiv dect la sfritul unei perioade glaciare. Nivelurile ridicate ale oceanului vor ptrunde mult n interiorul continentului, ca reacie la rotaia Pmntului, iar erupia vulcanului Yellowstone va elimina orice rspuns pe care Statele Unite ar fi de ateptat s-l dea pe scena intern sau internaional.

Dac aceast sosire a urmtoarei ere glaciare este asemntoare cu sfritul ultimei perioade glaciare, atunci omul modern, care este complet nepregtit pentru acest eveniment, s-ar putea saib aceeai soart ca iautullnos.

 

Despre autor:Michael W. Weir a fost botanist i cercettor n ultimii 21 de ani. n prezent el i ndrept eforturile nspre validarea tiinific a relatrilor strmoilor si i lucreaz n prezent la dou cri,Saving Your Bees: Natural Remedies for Your Hives(„Salvarea albinelor: remedii naturale pentru stupi”) iElven Handbook -Volume 1: The Lost History of EarthManualul Elven-Volumul 1: Istoria pierdut Pmntului”). El poate fi contactat la adresa: PO Box 55, Quilcene,WA98376, SUA, i prin e-mail la:endofprecesiune@aol.com.Pentru a citi versiunea complet a acestui articol, accesai site-ul autorului:http://www.endofprecession.com.

Note de final:

1.Gore, A.,An Inconvenient Truth,Rodale Books, New York, 2006, p. 10

2.Tompkins,P.and Bird, C.,Secrets of the Soil,Earthpulse Press, 1998, pag. 179

3.ibid.

4.Schwartz,P.and Randall, D.,An AbruptClimate Change Scenario and its Implicationsfor the United States National Security,GlobalBusiness Network, octombrie 2003, disponibilla:http://docbug.com/blog/supplemental/90/climate-change.pdf

5.Muller, R.A.,Brief Introduction to theHistory of Climate,capitolul 1 de R.A. Muller iG.J. MacDonald,Ice Ages and AstronomicalCauses,Praxis Publishing Ltd, Chichester, UK,2000; disponibil lahttp://www.muller.lbl.gov/pages/IceAgeBook/history_of_climate.html

6.ibid.

7.The Earth’s Orbit, Life in the Universe,http://www.lifeinuniverse.org/noflash/earthorbit-05-03-02.html

8.Laskar, J., Joutel, F., Robutel, P.,Stabilization of the Earth ‘s obliquity by the Moon,„Nature”, 18 februarie 1993; 361

9.Walker, G.,Snowball Earth,Three Rivers Press, New York, 2003, pag. 165; vezi i G. Williams iP.Schmidt,Proterozoic equatorial glaciation: Has ‘Snowball Earth a snowball’s chance?,The Australian Geologist, 31 decembrie 2000; 117

10.Ward, P.D., Brownlee, D.,Rare Earth:Why Complex Life is Uncommon in theUniverse,Copernicus Books, New York, 2000, pag. 178

11.Rampino, M.R., Stothers, R.B.,Terrestrial mass extinctions, cometary impacts and the Sun’s motion perpendicular to the galactic plane,Nature, 19 aprilie 1984; 308:709-712

12.Eden, D.,Scientists Now Know: We’re Not From Here!,Viewzone,http://www.viewzone. com/milkyway.html

Este vorba despre un subiect care a dat natere la multe controverse. i ncurajez pe cititori sstudieze acest subiect. Vezi reportajul lahttp://www.virginia.edu/topnews/releases2003/milky-sept-24-2003.html ihttp://www.space. com/scienceastronomy/ galaxy_gobble_030924.html.

ControversaIs the Sun From Another Galaxy?,se gsete lahttp://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2007/06/27/is-the-sun-fromanother-galaxy/. De asemenea putei accesa nite fotografii interesante i un film despre Clea Lactee care distruge Sag DEG lahttp://www.solstation.com/x-objects/sag-deg.htm, unde astrofizicianul Rosemary Wyse de la Johns Hopkins University estimeaz c

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.