Creierul uman este o sofisticat main de descifrat coduri, pornind de la capacitatea sa de a contextualiza i a de defini diferitele fragmente disparate care sunt supuse ateniei, aa cum ar fi n cazul unor fraze ortografiate greit, dar pe care le nelegem fr probleme, de cum ne aruncm ochii pe ele, conform unui material publicat de LiveScience.com.

“Srpe exelmpu, nu cnteoaz n ce odrine arap leiterle” unui cuvnt, ci important este ca prima i ultima liter s se afle n locurile corecte pentru a nelege cuvntul respectiv, fr nicio problem. n mod similar, “M1N73A N0ASTR P0A73 C171 S1 AC3S73 CUV1N73” fr niciun fel de probleme.

Aceast capacitate a creierului i-a pus pe gnduri pe oamenii de tiin. Conform lui Marta Kutas, un specialist n neurologie cognitiv i director al Centrului pentru Studiul Limbajului de la University of California, San Diego, pe scurt, nu exist un rspuns concret la ntrebrile legate de aceast capacitate. n schimb, susine ea, oamenii de tiin au nite bnuieli ntemeiate.

“Eu cred c n aceste cazuri contextul este foarte, foarte important”, susine ea.

Noi folosim contextualizarea pentru a pre-activa acele zone din creier care corespund stimulilor care nc nu s-au produs, dar pe care i ateptm pentru c tim din experien c se vor produce. Spre exemplu, cu ajutorul computerului tomograf s-a observat c un subiect care aude un sunet despre care tie c este precursorul altui sunet, i activeaz creierul n aa fel nct poate auzi sunetul urmtor chiar nainte ca acesta s se produc. n mod similar, dac observm o anumit nirurire de litere, cifre sau cuvinte, creierul nostru contextualizeaz informaia i identific ceea ce este probabil s urmeze. Cu alte cuvinte, “folosim contextualizarea pentru a percepe”, dup cum explic Marta Kutas.

Astfel, n primul exemplu de aparent “psreasc” prezentat mai sus,.creierul identific literele corect amplasate (n general prima i ultima) i le folosete pentru a contextualiza urmtoarele litere, formnd n mod corect cuvntul. n acest caz, o liter este folosit ca i un context pentru a o identifica pe urmtoarea i aa mai departe.

n cazul celui de-al doilea pasaj, cel cu majuscule i cifre n locul unor litere, conform unui studiu din 2007 s-a demonstrat c lectura unui astfel de pasaj activeaz foarte puin regiunile creierului legate de nelegerea cifrelor. Conform Martei Kutas, aparena de liter a acestor cifre, precum i contextul n care se afl, au o influen mai puternic asupra creierului nostru dect faptul c este chiar vorba de nite cifre. Cercettorii susin c ar fi vorba de un tip de mecanism de feedback (contiena noastr le transmite centrelor de analiz senzorial ce s fac) care normalizeaz inputul vizual, permindu-ne s ignorm forma ciudat i s nelegem cu uurin mesajul. AGERPRES

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.