Administratorul unei reele sociale online nu poate fi constrns s instituie un sistem de filtrare general, care s-i vizeze pe toi utilizatorii si, pentru a preveni utilizarea ilicit a operelor muzicale i audiovizuale, a decis, joi, Curtea de Justiie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.

n opinia CJUE, o asemenea obligaie nu ar respecta interdicia de a impune unui asemenea furnizor o obligaie general de supraveghere nici cerina de a asigura un just echilibru ntre, pe de o parte, protecia dreptului de autor i, pe de alt parte, libertatea de a desfura o activitate comercial, dreptul la protecia datelor cu caracter personal i libertatea de a primi i de a transmite informaii.

Decizia s-a dat n cazul SABAM, care este o societate belgian de gestiune care reprezint autorii, compozitorii i editorii de opere muzicale. n aceast calitate, ea este nsrcinat, printre altele, s autorizeze utilizarea operelor lor protejate de ctre teri. Cealalt parte n litigiu este Netlog NV, care exploateaz o platform de reea social online, pe care fiecare persoan care se nscrie primete un spaiu personal denumit “profil”, care i este accesibil de oriunde din lume. Aceast platform, utilizat zilnic de zeci de milioane de persoane, are ca funcie principal crearea de comuniti virtuale n cadrul crora aceste persoane pot comunica ntre ele i i pot face prieteni. n cadrul profilului lor, utilizatorii pot printre altele s in un jurnal, s indice hobby-urile i preferinele lor, s i arate prietenii, s afieze fotografii personale sau s publice videoclipuri.

Potrivit SABAM, reeaua social a Netlog ofer de asemenea utilizatorilor posibilitatea de a se folosi, prin intermediul profilului lor, de opere muzicale i audiovizuale din repertoriul SABAM punnd aceste opere la dispoziia publicului ntr-o asemenea manier nct ali utilizatori ai reelei s poat avea acces i aceasta fr autorizarea SABAM i fr ca Netlog s plteasc o indemnizaie corespunztoare.

n 23 iunie 2009, SABAM a chemat n judecat Netlog n faa preedintelui Tribunalului de Prim Instan din Bruxelles (Belgia), solicitnd printre altele obligarea Netlog s nceteze imediat orice punere la dispoziie ilicit a operelor muzicale sau audiovizuale din repertoriul SABAM, sub sanciunea unei penaliti de o mie de euro pe zi de ntrziere. n aceast privin, Netlog a susinut c admiterea aciunii SABAM ar echivala cu impunerea unei obligaii generale de supraveghere, ceea ce este interzis prin Directiva privind comerul electronic.

n acest context, instana belgian a sesizat Curtea de Justiie. Aceasta solicit, n esen, s se stabileasc dac dreptul Uniunii se opune unei somaii emise de o instan naional i adresate unui furnizor de servicii de stocare, precum un administrator al unei reele sociale online, de a institui un sistem de filtrare a informaiilor stocate pe serverele sale de ctre utilizatorii serviciilor sale, care se aplic, fr deosebire, ansamblului utilizatorilor, cu titlu preventiv, pe cheltuiala sa exclusiv, i pentru o perioad nelimitat.

n opinia Curii UE, este cert c Netlog stocheaz pe serverele sale informaii furnizate de utilizatorii acestei platforme, referitoare la profilul lor, i c astfel el este un furnizor de servicii de stocare n sensul dreptului Uniunii.

Este de asemenea cert c instituirea acestui sistem de filtrare ar presupune ca furnizorul de servicii de stocare s identifice, pe de o parte, n cadrul ansamblului fiierelor stocate pe serverele sale de toi utilizatorii serviciilor sale, fiierele care sunt susceptibile s conin opere cu privire la care titularii unor drepturi de proprietate intelectual pretind c dein drepturi. Pe de alt parte, furnizorul de servicii de stocare ar trebui s determine, apoi, care dintre aceste fiiere au fost stocate i puse la dispoziia publicului n mod ilicit i s blocheze, n sfrit, punerea la dispoziie a fiierelor pe care le-a considerat ca fiind ilicite.

O asemenea supraveghere preventiv ar impune astfel o observare activ a fiierelor stocate de utilizatori la administratorul reelei sociale. n consecin, sistemul de filtrare ar impune acestuia din urm o supraveghere general a informaiilor stocate, ceea ce este interzis prin Directiva privind comerul electronic.

Curtea amintete apoi c incumb autoritilor i instanelor naionale, n cadrul msurilor adoptate pentru protejarea titularilor drepturilor de autor, s asigure un just echilibru ntre protecia dreptului de autor al titularilor i protecia drepturilor fundamentale ale persoanelor care sunt afectate prin astfel de msuri.

“Or, n spe, somaia de a institui sistemul de filtrare ar implica supravegherea, n interesul titularilor de drepturi de autor, a integralitii sau a celei mai mari pri a informaiilor stocate la respectivul furnizor de servicii de stocare. Aceast supraveghere ar trebui, n plus, s fie nelimitat n timp, s vizeze orice atingere viitoare i ar presupune obligaia de a proteja nu numai operele existente, ci i pe cele care nc nu au fost create la momentul instituirii sistemului menionat”, explic CJUE.

Astfel, o asemenea somaie ar determina o atingere grav a libertii de a desfura o activitate comercial a Netlog deoarece l-ar obliga s instituie un sistem informatic complex, costisitor, permanent i pe cheltuiala sa exclusiv.

n plus, efectele somaiei nu s-ar limita la Netlog, sistemul de filtrare n litigiu fiind susceptibil n egal msur s aduc atingere drepturilor fundamentale ale utilizatorilor serviciilor sale-mai precis dreptului lor la protecia datelor cu caracter personal, precum i libertii lor de a primi i de a transmite informaii, aceste drepturi fiind protejate prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Astfel, somaia ar implica, pe de o parte, identificarea, analiza sistematic i prelucrarea informaiilor referitoare la profilurile create n cadrul reelei sociale, aceste informaii reprezentnd date protejate cu caracter personal, deoarece permit, n principiu, identificarea utilizatorilor. Pe de alt parte, somaia ar risca s aduc atingere libertii de informare, din moment ce ar fi posibil ca acest sistem s nu fac n mod suficient distincia ntre un coninut ilicit i un coninut licit, astfel c utilizarea lui ar putea avea drept consecin blocarea comunicaiilor cu coninut licit.

n consecin, Curtea UE rspunde c prin adoptarea unei somaii de obligare a furnizorului de servicii de stocare s instituie un asemenea sistem de filtrare, instana naional nu ar respecta cerina de a asigura un just echilibru ntre dreptul de proprietate intelectual, pe de o parte, i libertatea de a desfura o activitate comercial, dreptul la protecia datelor cu caracter personal i libertatea de a primi i de a transmite informaii, pe de alt parte.

De peMediafax

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer