Ilie Serbanescu acuza UE de COLONIALISM economic

Analistul economic Ilie Șerbănescu, cunoscut pentru opiniile sale contondente, este de părere că, deși Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare este foarte “ademenitor”, el este injust și nerealist și doar statele care nu vor respecta interdicțiile pe care le conține se vor mai putea dezvolta.

“Tratatul este ademenitor, dacă nu chiar apetisant, ca soluție pentru criza datoriilor și chiar și pentru problema euro, iar pentru România eu nu văd decât un singur motiv serios pentru acest pact fiscal, dincolo de teorii: dacă va fi mai mic deficitul va fi mai puțin de furat”, a afirmat miercuri Ilie Șerbănescu la dezbaterea organizată de PSD pe tema acestui document.

În opinia lui Șerbănescu, acest pact este “complet injust” pentru că Germania, de exemplu, s-a dezvoltat folosind instrumentul deficitului bugetar și acum ea le interzice altor state acest lucru, scrie Agerpres.

“Asta se numește colonialism. Apărarea economiei naționale nu se mai poate. Ei (statele dezvoltate ale UE) au făcut-o 50 de ani, apoi s-a interzis. Vreau să atrag atenția că singurele țări care se mai dezvoltă sunt cele care nu respectă aceste interdicții într-un fel sau altul, mai deștept sau mai puțin deștept”, a susținut, în cadrul dezbaterii, Ilie Șerbănescu.

Analistul a afirmat, de asemenea, că pactul este “complet nerealist”. “Ne speriem de el, dar nu va fi aplicat. În doi – trei ani va crea o asemenea austeritate și cădere a economiei că va face foarte probabilă ruperea UE”, a opinat analistul economic.

Pe de altă parte, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu și-a exprimat speranța miercuri ca și partidele de opoziție să se alăture protocolului de susținere a ratificării de către România a tratatului. ”Acest protocol este deschis semnării către toate partidele parlamentare. Eu sper ca și PSD, PNL și PC să semneze acest protocol care face parte dintre temele de interes național major. Nu vorbim aici de o diviziune politică, în momentul în care este vorba de interesul național și nu sunt vorbe goale”, a spus Ungureanu citat de Agerpres. ”Ceea ce sper este ca la nivelul partidelor parlamentare să se completeze semnăturile. Președinții celor trei partide să își alăture numele”, a completat premierul.

Sursa: FrontPress.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *