A fost facut public microcipul medical implantabil, incarcat cu doze de medicament, eliberate controlat de un calculator de la distanta

Cercetătorii de la MIT au anunțat o reușită desprinsă parcă din filmele science-fiction: testarea, în premieră, a unui microcip inserat sub piele în scop medical. Acest microcip livrează doze precise de medicament la perioade de timp prestabilite.

Testul a fost efectuat pe șapte femei din Danemarca cu o vârstă medie de 60 de ani. Microcipul a funcționat fără probleme în teste, eliberând sub pielea pacientelor până la 19 doze zilnice dintr-un medicament anti-osteoporoză. În mod normal, medicamentul era administrat sub formă de injecție.

Implantul s-a dovedit a fi fără efecte secundare, iar testele au arătat că medicamentul a fost la fel de eficace ca atunci când era administrat sub formă de injecție zilnică.

Experții estimează că va mai dura aproximativ 4 ani până când microcipul va fi lansat pe piață. Atunci când va fi disponibil, acesta va permite pacienților care necesită medicamente injectabile să înlocuiască seringile cu ac cu acest microcip.

Microcipul va putea fi folosit pentru medicamentele ce tratează scleroza multiplă, artrita reumatoidă, pentru chimioterapie, hormoni și chiar pentru vaccinuri, estimează cercetătorii.

Unul dintre autorii cercetării, dr. Robert Langer de la MIT, afirmă că “este o tehnologie din «Star Trek», dar acum devine realitate”.

Langer afirmă că ideea acestui microcip medical i-a venit în urmă cu 15 ani, atunci când urmărea un show televizat despre modul în care sunt produse microcipurile din industria computerelor. Langer a lucrat cu colegii săi de la MIT în anii ’90, studiind ideea unui microcip medical și publicând primul studiu pe această temă în 1999.

Microcipul conține mai multe mini-rezervoare ce găzduiesc dozele de medicament și un transmițător wireless ce este folosit pentru a comunica cu un computer portabil. Un chirurg implantează microcipul printr-o incizie măsurând 2,5 centimetri, operația necesitând doar anestezie locală. Fiecare mini-rezervor conține o singură doză de medicament, iar atunci când microcipul primește instrucțiunea de a elibera o doză în organism, implantul transmite un impuls electric către mini-rezervor, topind membrana și permițând medicamentului să se răspândească în corp.

Pacientele care au participat la test s-au declarat mulțumite de dispozitiv, afirmând că nu l-au simțit după ce a fost implantat și declarând că ar fi dispuse să repete procedura.

Doctorii afirmă că microcipurile prezintă mai multe avantaje față de metodele convenționale de administrare a medicamentelor: pacienții au o experiență comfortabilă, iar dozarea automată asigură că medicamentele sunt luate la timp, în dozele prescrise de doctor. Cine garantează că aceste doze nu pot fi eliberate mai multe odată de către cine cineva rău intenționat?

Cercetătorii intenționează să conceapă un microcip dotat cu 365 de rezervoare, pentru a avea suficiente doze pentru un an de tratament. Oamenii de știință afirmă că va dura aproximativ 2 ani până la realizarea acestuia, urmând să fie nevoie de alți 2 ani pentru aprobarea microcipului de către autoritățile competente.

Descopera.roCNN și WSJ

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *