Dou studii n urma crora cercettorii au creat mutaii ale virusului gripei aviare H5N1 capabile s genereze o pandemie vor fi date publicitii, n cele din urm, dar doar dup ce responsabili din domeniul biosecuritii vor face o evaluare a riscurilor, a indicat vineri (17 februarie 2012) Organizaia Mondial a Sntii /OMS/, citat de Reuters.

 

La reuniunea la nivel nalt la care au participatla Geneva experi n virusul gripei i reponsabili ai SUA din sfera securitii s-a ajuns la un acord de principiu ca aceste studii s fie fcute publice numai dup o analiz profund a riscurilor, a afirmat un purttor de cuvnt al OMS.

OMS a organizat reuniunea de joi i vineripentru a pune capt diferendului dintre cercettorii implicai n studiul virusului mutant i Comitetul consultativ tiinific naional pentru biosecuritate /NSABB/,care dorea o cenzurare a studiilor.

Experii n biosecuritate se tem c formele mutante ale H5N1 obinute independent de echipele de cercetare din Olanda i din SUA ar putea “evada” sau ajunge pe mini greite i folosite pentru a genera o pandemie mai grav dect cea de grip spaniol din 1918-1919, despre care se consider c a ucis aproape 40 de milioane de oameni.

“Este necesar o dezbatere exhaustiv cu privire la riscurile i beneficiile cercetrilor n acest domeniu ila riscurile pe care le presupune virusul n sine”, a spus vineri purttorul de cuvnt al OMS, Gregory Hartl.

Potrivit OMS,virsul gripei aviare H5N1 se transmite mai ales ntre psri, i foarte rar la om, dar atunci cnd se transmite la om, acesta este de 60% letal, motiv pentru care cercetrile celor dou echipe de oameni de tiin au strnit numeroase ngrijorri n cadrul comunitii internaionale.

Prima echip de cercetare lucreaz ntr-un laboratorde la centrul medical universitar Erasmus din Rotterdam (Olanda).Ea a anunat n luna septembrie ca creat o mutaie a virusului gripei aviare care ar putea, pentru prima dat, s se transmit uor ntre mamifere i posibil ntre oameni.Cea de-a doua echipse afl la Universitatea din Wisconsin (nordul SUA).

sursa: financiarul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.