Două studii în urma cărora cercetătorii au creat mutații ale virusului gripei aviare H5N1 capabile să genereze o pandemie vor fi date publicității, în cele din urmă, dar doar după ce responsabili din domeniul biosecurității vor face o evaluare a riscurilor, a indicat vineri (17 februarie 2012) Organizația Mondială a Sănătății /OMS/, citată de Reuters.

 

La reuniunea la nivel înalt la care au participat la Geneva experți în virusul gripei și reponsabili ai SUA din sfera securității s-a ajuns la un acord de principiu ca aceste studii să fie făcute publice numai după o analiză profundă a riscurilor, a afirmat un purtător de cuvânt al OMS.

OMS a organizat reuniunea de joi și vineri pentru a pune capăt diferendului dintre cercetătorii implicați în studiul virusului mutant și Comitetul consultativ științific național pentru biosecuritate /NSABB/, care dorea o cenzurare a studiilor.

Experții în biosecuritate se tem că formele mutante ale H5N1 obținute independent de echipele de cercetare din Olanda și din SUA ar putea “evada” sau ajunge pe mâini greșite și folosite pentru a genera o pandemie mai gravă decât cea de gripă spaniolă din 1918-1919, despre care se consideră că a ucis aproape 40 de milioane de oameni.

“Este necesară o dezbatere exhaustivă cu privire la riscurile și beneficiile cercetărilor în acest domeniu și la riscurile pe care le presupune virusul în sine”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl.

Potrivit OMS, virsul gripei aviare H5N1 se transmite mai ales între păsări, și foarte rar la om, dar atunci când se transmite la om, acesta este de 60% letal, motiv pentru care cercetările celor două echipe de oameni de știință au stârnit numeroase îngrijorări în cadrul comunității internaționale.

Prima echipă de cercetare lucrează într-un laborator de la centrul medical universitar Erasmus din Rotterdam (Olanda). Ea a anunțat în luna septembrie că a creat o mutație a virusului gripei aviare care ar putea, pentru prima dată, să se transmită ușor între mamifere și posibil între oameni. Cea de-a doua echipă se află la Universitatea din Wisconsin (nordul SUA).

sursa: financiarul.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares