Armata americană caută modalități prin care soldații să controleze, de la distanță, androizi pe câmpul de luptă, scrie Daily Mail.

Proiectul, în care DARPA (Agenția pentru Proiecte Avansate de Apărare) a investit 7 milioane de dolari numai pentru cercetare, a fost botezat “Avatar”, după filmul cu același nume, apărut în 2009.

Daily Mail scrie că este “bizar” că un proiect al Pentagonului seamănă atât de mult cu scenariul unui film SF. În pelicula regizată de James Cameron, soldații din viitor se folosesc de puterea minții pentru a controla hibrizi uriași, în războiul cu o civilizație îndepărtată.

Conform bugetului DARPA pe 2013, “programul Avatar va crea interfețe și algoritmi pentru a le permite soldaților să coopereze cu o mașinărie semiautomată, bipedă, care să funcționeze ca un surogat al acestora”.

Daily Mail: În viitor, războaiele se vor purta între mașinării

Raportul, făcut public în această săptămână, susține că androizii vor putea să facă “tot ceea ce face un soldat”: să intre într-o cameră plină de suspecți, să stea de pază sau să-i recupereze pe cei răniți într-o bătălie.

Daily Mail spune că, deocamdată, nu este clar cum va funcționa comunicarea dintre soldați și roboți, dar în raportul DARPA se arată că s-au făcut “progrese remarcabile” în ceea ce privește teleghidarea.

De altfel, agenția ar fi creat deja mașinării care pot fi controlate prin puterea minții, existând posibilitatea ca, în viitor, războaiele să se poarte între tehnologii, nu între oameni, scrie Daily Mail. Sursa notează că acesta ar fi continuarea logică a eforturilor cercetătorilor americani în domeniul roboticii.

Practic, dronele reprezintă una dintre principalele arme ale armatei americane împotriva extremiștilor islamiști, chiar dacă uneori acestea întâmpină probleme, notează Daily Mail. Cât despre operațiunile la sol, DARPA a dat publicității, săptămâna trecută, un clip în care prezintă un câine robotizat. Agenția speră ca, pe viitor, mașinăria cu patru picioare să poată fi folosită în locul câinilor special antrenați.

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares