În vreme ce săptămânile trecute europenii reuniți la Bruxelles la semnalul stăpânilor lor sioniști, votau cu dinții cam strânși un embargo energetic împotriva Iranului, ce urma să intre în vigoare mai la vară, când o mai scădea consumul, o mai trece iarna și s-or calma spiritele, urmând să fie identificate surse alternative de achiziționare a aurului negru, Iranul îi “ajută” pe acești trădători ai intereselor națiilor lor, să se hotărască ce este mai important: poporul care i-a ales sau jidanii care le dau ordine.

Cert este că luni 20 februarie 2012, Presedintele Companiei Nationale de Petrol, Ahmad Ghalebani, a anuntat lumea ca va opri livrarile catre Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Olanda.

Conform evidentelor Agentiei Nationale pentru Energie, 30% din importurile de petrol ale Greciei si 13% din cele ale Italiei vin din Iran.

Intre timp, pretul petrolului urca. Vineri la pranz, barilul se vindea cu 120,81 de dolari la Londra si 105,35 la New York. Luni dimineata era 121,15 la Londra si 105,44 la New York, nivele care nu s-au mai atins din mai 2011, cand urcasera tot urmare a unor tensiuni dintre Iran si restul lumii.

Le Figaro apreciaza ca, in conditiile crizelor din Orient si ale conflictelor cu Iranul, pretul ar putea ajunge repede la 150 de dolari.

Problema este delicata pentru Europa, în condițiile în care Iranul exporta in Europa 30% din vanzarile sale de petrol.

Este greu de spus cât de șifonați vor ieși din aceasta afacere politicienii  europeni, confruntați cu o criză economică de proporții, ce nu avea nevoie de o altă piatră de moară atârnată de gât – ca să tragă la fund definitiv economia europeană. Cert este că cei pedepsiți de către Iran vor trebui să cumpere sigur petrol de la altii mai scump, în vreme ce Iranul se reorientează și vinde surplusul către China, ale cărei cerințe energetice sunt din ce în ce mai mari.
Pentru Europa n-ar fi greu sa-si gaseasca o sursa de petrol. Problema este LA CE PEȚ ?! Cel mai mare furnizor din lume este foarte aproape, Rusia, însă pe fondul escaladării crizei politice de la Moscova, unde europenii sunt învinuiți – alături de americani, că încearcă să provoace o revoluție “portocalie”, lucrurile nu sunt simple. Rușii deja au limitat exportul de gaze către Europa, iar între timp prețul combustibilului crește într-un ritm alarmant.

Întrebarea este – cât timp vor mai suporta europenii aventurile politicienilor jidăniți, suportând din propriul lor buzunar costurile  declarațiilor belicoase împotriva Iranului ?

 

 

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer