n vreme ce sptmnile trecute europenii reuniți la Bruxelles la semnalul stpnilor lor sioniști, votau cu dinții cam strnși un embargo energetic mpotriva Iranului, ce urma s intre n vigoare mai la var, cnd o mai scdea consumul, o mai trece iarna și s-or calma spiritele, urmnd s fie identificate surse alternative de achiziționare a aurului negru, Iranul i “ajut” pe acești trdtori ai intereselor națiilor lor, s se hotrasc ce este mai important: poporul care i-a ales sau jidanii care le dau ordine.

Cert este c luni 20 februarie 2012,Presedintele Companiei Nationale de Petrol, Ahmad Ghalebani, a anuntat lumea ca va opri livrarile catre Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Olanda.

Conform evidentelor Agentiei Nationale pentru Energie, 30% din importurile de petrol ale Greciei si 13% din cele ale Italiei vin din Iran.

Intre timp, pretul petrolului urca. Vineri la pranz, barilul se vindea cu 120,81 de dolari la Londra si 105,35 la New York. Luni dimineata era 121,15 la Londra si 105,44 la New York, nivele care nu s-au mai atins din mai 2011, cand urcasera tot urmare a unor tensiuni dintre Iran si restul lumii.

Le Figaroapreciaza ca, in conditiile crizelor din Orient si ale conflictelor cu Iranul, pretul ar putea ajunge repede la 150 de dolari.

Problema este delicata pentru Europa, n condițiile n care Iranul exporta in Europa 30% din vanzarile sale de petrol.

Este greu de spus ct de șifonați vor ieși din aceasta afacere politicienii europeni, confruntați cu o criz economic de proporții, ce nu avea nevoie de o alt piatr de moar atrnat de gt – ca s trag la fund definitiv economia european. Cert este c cei pedepsiți de ctre Iran vor trebui s cumpere sigurpetrol de la altii mai scump, n vreme ce Iranul se reorienteaz și vinde surplusul ctre China, ale crei cerințe energetice sunt din ce n ce mai mari.
Pentru Europa n-ar fi greu sa-si gaseasca o sursa de petrol. Problema este LA CE PEȚ ?! Cel mai mare furnizor din lume este foarte aproape,Rusia, ns pe fondul escaladrii crizei politice de la Moscova, unde europenii sunt nvinuiți – alturi de americani, c ncearc s provoace o revoluție “portocalie”, lucrurile nu sunt simple. Rușii deja au limitat exportul de gaze ctre Europa, iar ntre timp prețul combustibilului crește ntr-un ritm alarmant.

ntrebarea este – ct timp vor mai suporta europenii aventurile politicienilor jidniți, suportnd din propriul lor buzunar costurile declarațiilor belicoase mpotriva Iranului ?

 

 

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *