Coloana n așteptare s se deblocheze drumul

Smbt 18 februarie, rspunznd chemrii galeriilor de fotbal din București, ne-am adunat 10 camarazi de la Noua Dreapt s ajutm la deszpezirea unor sate din județul Buzu. Ne-am sculat cu noaptea-n cap și am purces ctre locul de ntlnire, de unde am și cumprat cte ceva de mncare pentru oamenii pe care urma s-i vizitm.

Pe drum era ceva ceaț și la un moment dat toat coloana de mașini a fost oprit din pricina unui accident. Dup alte cteva opriri pentru alimentare sau n care am așteptat ca drumul de acces s fie curțat de zpad, am ajuns n primul sat. Aici situația nu era foarte delicat, pentru c oamenii și creaser poteci prin zpad pn la case și de la acestea la dependințe. Am nceput distribuirea de alimente și ntr-o curte a unui btrn am gsit un real dezastru. Ca s intri in curte nu era nevoie s deschizi poarta, pentru c zpada ajunsese la nivelul gardului. Nici nu știam de unde s ncepem. De oriunde am fi nceput s dm zpada ni se prea inutil, pentru c fiind stratul att de gros era ca și cum am fi vrut s mturm nisipul din deșert. Nu știu de ce n acea curte era situația att de neagr, dar cert este c grajdul animalelor era aproape acoperit, iar magazia de lemne nici nu se mai vedea sub zpad. Ne-am apucat s dm la lopat și dup aproximativ jumtate de ceas am reușit s creem cteva puncte de acces.

Zpada aproape acoperind gardul

Accesul n curte printre pereți de zpad

Tunel spre un grajd

Grajdul acoperit de zpad. Acoperișul lui se vede n fundal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n urmtorul sat, Amara, situația era chiar amar. Zpada acoperise case de-a binelea. A trebuit s ajung acolo s vd ca Toma cu ochii mei ca s cred ce se zicea la televizoare. Viscolul are efecte fantastice. Unui btrn, zpada i acoperise att de tare grajdul nct aproximativ dou sptmni nu putuse ajunge la el și i muriser 30 de oi și miei. Un om din sat mi-a zis c btrnul avea nepoți n sat, dar care din lene nu-l ajutaser. A trebuit s mergem noi 10 oameni și ntr-o or și jumtate i-am destupat intrarea. 2 – 3 vecini l-ar fi putut rezolva ușor n 2 zile de lucru.

Cas blocat de zpad

Tranșeu cu oi

Muntele de zpad

Solidaritatea oamenilor din sat a fost mic. Unii tineri s-au adunat s-și ajute vecinii, dar și o parte din aceștia au cerut bani pentru munca depus. Un stean care pltise era nervos la venirea noastr pentru c simțea c a luat țeap din cauz c el a pltit iar ceilalți beneficiau de munca noastr gratuit. A trebuit s venim noi, 1-200 de oameni din București s le artm cum trebuie fcut treaba ntre vecini. Probabil c mulți ne-au luat n rs, dar sper c ncet-ncet lumea va realiza c doar prin solidaritate vom scoate țara din rahatul n care a intrat.

Am vzut foarte mulți oameni amrți, pe care dac i-am fi vizitat vara tot amrți ar fi fost, iar alimentele pe care le-am mprțit le-ar fi prins bine oricnd. Unii erau sritori, alții profitori, dar n mare impresia general care ne-a rmas a fost c nu au fost destul de muncitori pentru nevoile personale sau sritori la nevoile colective.

Ce am fcut noi n aceste dou sate nu a rezolvat nici mcar unu la mie din ct era nevoie n țar dup aceste zpezi. Ce am fcut noi a fost fcut cu un efort fizic și material mai mare dect ar fi putut face tinerii din zonele alturate (Rmnicu Srat, Buzu, etc..). Ce am fcut noi putea face oricine. Dac noi romnii am fi organizați am putea s-o ducem mult mai bine dect o facem acum.

Pentru a putea vedea mai multe fotografii puteti accesa urmatorul link:ALBUM

sursa: flamura verde

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.