Coloana în așteptare să se deblocheze drumul

Sâmbătă 18 februarie, răspunzând chemării galeriilor de fotbal din București, ne-am adunat 10 camarazi de la Noua Dreaptă să ajutăm la deszăpezirea unor sate din județul Buzău. Ne-am sculat cu noaptea-n cap și am purces către locul de întâlnire, de unde am și cumpărat câte ceva de mâncare pentru oamenii pe care urma să-i vizităm.

Pe drum era ceva ceață și la un moment dat toată coloana de mașini a fost oprită din pricina unui accident. După alte câteva opriri pentru alimentare sau în care am așteptat ca drumul de acces să fie curățat de zăpadă, am ajuns în primul sat. Aici situația nu era foarte delicată, pentru că oamenii își creaseră poteci prin zăpadă până la case și de la acestea la dependințe. Am început distribuirea de alimente și într-o curte a unui bătrân am găsit un real dezastru. Ca să intri in curte nu era nevoie să deschizi poarta, pentru că zăpada ajunsese la nivelul gardului. Nici nu știam de unde să începem. De oriunde am fi început să dăm zăpada ni se părea inutil, pentru că fiind stratul atât de gros era ca și cum am fi vrut să măturăm nisipul din deșert. Nu știu de ce în acea curte era situația atât de neagră, dar cert este că grajdul animalelor era aproape acoperit, iar magazia de lemne nici nu se mai vedea sub zăpadă. Ne-am apucat să dăm la lopată și după aproximativ jumătate de ceas am reușit să creem câteva puncte de acces.

Zăpada aproape acoperind gardul

Accesul în curte printre pereți de zăpadă

Tunel spre un grajd

Grajdul acoperit de zăpadă. Acoperișul lui se vede în fundal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În următorul sat, Amara, situația era chiar amară. Zăpada acoperise case de-a binelea. A trebuit să ajung acolo să văd ca Toma cu ochii mei ca să cred ce se zicea la televizoare. Viscolul are efecte fantastice. Unui bătrân, zăpada îi acoperise atât de tare grajdul încât aproximativ două săptămâni nu putuse ajunge la el și îi muriseră 30 de oi și miei. Un om din sat mi-a zis că bătrânul avea nepoți în sat, dar care din lene nu-l ajutaseră. A trebuit să mergem noi 10 oameni și într-o oră și jumătate i-am destupat intrarea. 2 – 3 vecini l-ar fi putut rezolva ușor în 2 zile de lucru.

Casă blocată de zăpadă

Tranșeu cu oi

Muntele de zăpadă

Solidaritatea oamenilor din sat a fost mică. Unii tineri s-au adunat să-și ajute vecinii, dar și o parte din aceștia au cerut bani pentru munca depusă. Un sătean care plătise era nervos la venirea noastră pentru că simțea că a luat țeapă din cauză că el a plătit iar ceilalți beneficiau de munca noastră gratuită. A trebuit să venim noi, 1-200 de oameni din București să le arătăm cum trebuie făcută treaba între vecini. Probabil că mulți ne-au luat în râs, dar sper că încet-încet lumea va realiza că doar prin solidaritate vom scoate țara din rahatul în care a intrat.

Am văzut foarte mulți oameni amărâți, pe care dacă i-am fi vizitat vara tot amărâți ar fi fost, iar alimentele pe care le-am împărțit le-ar fi prins bine oricând. Unii erau săritori, alții profitori, dar în mare impresia generală care ne-a rămas a fost că nu au fost destul de muncitori pentru nevoile personale sau săritori la nevoile colective.

Ce am făcut noi în aceste două sate nu a rezolvat nici măcar unu la mie din cât era nevoie în țară după aceste zăpezi. Ce am făcut noi a fost făcut cu un efort fizic și material mai mare decât ar fi putut face tinerii din zonele alăturate (Râmnicu Sărat, Buzău, etc..). Ce am făcut noi putea face oricine. Dacă noi românii am fi organizați am putea s-o ducem mult mai bine decât o facem acum.

Pentru a putea vedea mai multe fotografii puteti accesa urmatorul link:ALBUM

sursa: flamura verde

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer