România ar fi hotărâtă să blocheze o hotărâre privind acordarea statutului de candidat la aderarea la UE al Serbiei, “dacă nu sunt efectuați pași rapizi pentru ameliorarea situației minorității vlahe” din această țară, anunță publicația Danas, relatează postul B92 în pagina online.

Postul sârb de radio comentează că această informație a cotidianului din Belgrad reprezintă “un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE)”, informează România Tv.

Se pare că vestea a ajuns la oficialii sârbi joi, în timp ce se pregăteau să se întâlnească cu ministrul german de Externe Guido Westerwelle, tocmai pentru o nouă rundă de negocieri, scrie Evenimentul Zilei. “Românii au anunțat că vor bloca candidatura din cauza problemei etnicilor vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor și așa dificile”, au declarat surse oficiale care au mai adăugat că „este nevoie urgentă de o angajare imediată în discuții intensive cu vecinul prieten România, unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene, alături de Slovacia, Spania, Grecia și Cipru,  care nu au recunoscut declarația unilaterală de independență a Kosovo.

În prezent în Serbia trăiesc între 250.000 și 350.000 de etnici români / vlahi, majoritatea stabiliți în Voivodina șiValea TimoculuiSursa: FrontPress.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer