Pe 27 februarie, la Geneva, vor începe mai multe negocieri care pot avea ca rezultat un nou tratat internațional, în urma căruia Organizația Națiunilor Unite ar putea dobândi o putere fără precedent asupra internetului, scrie Wall Street Journal.
Un număr mare de țări, printre care Rusia și China, fac presiuni uriașe pentru a-și atinge acest scop până la sfârșitul anului. După cum a declarat și premierul Rusiei, Vladimir Putin, în iunie anul trecut, scopul său și al aliaților săi este să dobândească “control internațional asupra internetului” prin International Telecommunication Union (ITU), o organizație ce se află sub protecția ONU.

Dacă demersurile acestor țări au succes, acest nou regulament ar schimba complet modul de folosire al internetului. Încă de când a apărut internetul, ingineri, academicieni, grupuri organizate si mulți alții, au convenit prin pozița lor în diferite organizații non-guvernamentale ca această rețea să funcționeze liber, cum funcționează și în ziua de azi. Aceasta este și explicația pentru succesul său fenomenal.

În 1995, peste 16 milioane de oameni foloseau internetul. În 2011, mai mult de două miliarde erau online, iar numărul lor crește cu jumătate de milion pe zi. Această creștere se datorează și faptului că guvernele au stat departe de sfera internetului.

Accesul la internet, mai ales cu ajutorul dispozitivelor mobile, îmbunătățește calitatea vieții omului mai mult decât orice altă tehnologie folosită de-a lungul istoriei. Astăzi totuși, Rusia, China si celelalte 193 de țări care fac parte din ITU vor să schimbe modul în care internetul funcționează acum. Iată câteva fragmente din propunerile care s-ar putea să devină legi la următoarea conferință ce va avea loc la Dubai, în decembrie:

– să dețină controlul asupra securității virtuale și confidențialității datelor
– să permită companiilor de telefonie să taxeze pentru trafic “internațional” de date
– să impună autoritatea ITU asupra Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, adică entitatea nonprofit care coordonează adresele web ale lumii (exemplu .com, .org)
– să reglementeze taxele pentru serviciile de roaming

Mai multe țări, printre care India si Brazilia, sunt foarte deranjate de aceste idei. Chiar dacă tehnologiile bazate pe internet îmbunătățesc milioane de vieți, unele guverne se simt excluse si vor mai mult control. Și este evident că în țările cu regimuri dure, oamenii se mobilizează fiind încurajați de accesul liber la internet.

Cea mai bună soluție este ca cei care apreciază libertatea internetului să încurajeze dialogul între toate părțile implicate, inclusiv ITU si guvernele care susțin aceste schimbări, pentru ca toate părțile implicate să atingă un scop comun. Însă trebuie încă odata subliniate beneficiile pe care internetul le-a avut de-a lungul timpului, scrie WSJ.

Modificând modul în care internetul funcționează acum ar duce la o împărțire, deoarece unele țări ar alege să nu adopte aceste schimbări. Un internet “balcanizat” ar avea un efect devastator asupra liberului comerț și a suveranitații naționale. Ar deteriora dezvoltarea internetului în țările in curs de dezvoltare, dar și la nivel global, întrucât inginerii sunt forțați să ceară permisiunea pentru a inova și a investi.

Orice încercare de a dezvolta o autoritate intraguvernamentală peste internet ar trebui oprită. Țările dezvoltate ar trebui sa tragă o linie împotriva acestor noi reguli și să susțină reforme care să nu includa un rol autoritar pentru ITU.

Însă guvernele care sunt de acord cu această schimbare, par să se mobilizeze mult mai bine. Tot ce trebuie să facă aceștia este să iși asigure o majoritate printre cele 193 de țări membre pentru ca acest tratat să intre în vigoare. Spre deosebire de Consiliul de Securitate al ONU, nicio țară nu are drept de veto in legătură cu cerințele ITU. Luând asta în considerare, se estimează ca există deja 90 de țări care susțin controlul intraguvernamental, mai având nevoie doar de 7 țări pentru ca acestea să se aplice.

sursa: romania libera

 

 

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer