Hitler și Noua Dreaptă, subiectele preferate de presa din România

Datele unui studiu, făcut de ProCausa, au relevat faptul că fostul cancelar german Adolf Hitler este mai promovat decât problematica drepturilor fundamentale, în titlurile de presă ale anului 2011. Dacă diferitele forme ale sintagmei “drepturile omului” totalizează 167 de titluri, numele liderului național socialist apare de 237 de ori.

“Situația este gravă și în ceea ce privește cuprinsul articolelor publicate. Ca frecvență, la fiecare 2,3 articole care invocă drepturile omului, apare și un articol prin intermediul căruia Adolf Hitler este adus în atenția publicului. Fiecare dintre cele zece portaluri de știri acordă spațiu în funcție de politica editorială, de rațiunile autorilor și de frecvența publicării de materiale”, spun autorii studiului.

Adolf Hitler îi învinge la “popularitate” și pe unii dintre cei mai renumiți luptăori pentru drepturile minorităților, precum Martin Luther King sau Nelson Mandela. Deasemenea, Mahatma Gandhi și Vaclav Havel nu se compară nici ei cu interesul stârnit de Fuhrer-ul celui de al Treilea Reich, la peste 67 de ani de la moartea acestuia.

A doua temă a studiului se referă la promovarea acțiunilor întreprinse de cea mai activă organizație naționalistă din țara noastră, “Noua Dreaptă”, care “ar putea fi considerată grupare apropiată neo-nazismului, cu particularități condiționate de mediul socio-cultural din România”.

Ziariștii români menționează Noua Dreaptă în 42 dintre titlurile de presă ale websiteurilor de informații monitorizate de ProCausa. La polul opus, organizațiile non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului nu primesc titluri de presă decât în condiții cu totul excepționale.

 

Astfel, în decurs de un an de zile, APADOR-CH cumulează 3 titluri de presă, Pro Democrația 5 titluri, Amnesty International 22 de titluri, Freedom House 7 titluri, iar Human Rights Watch și ILGA-Europe nu sunt menționate în cuprinsul niciunui titlu. Trebuie precizat că au fost incluse organizații din România, filiale din România ale unor organizații internaționale sau organizații internaționale care abordează teme privind România.

Studiul ProCausa este realizat în urma monitorizării a zece publicații la care cititorii au acces pe internet. Au fost incluse portalurile de știri despre care s-a considerat că fac parte din categoria quality press și ai căror parametri tehnici au permis contorizarea titlurilor, respectiv a articolelor.

Ca rezultat al activității de monitorizare, ProCausa formulează și câteva “sugestii” adresate instituțiilor media. Se propune în primul rând “cooptarea câte unui redactor specializat în problematica drepturilor omului, care să aibă în sarcină acest domeniu”. Organizația mai propune, printre altele, “evitarea articolelor care prezintă extremismul ca formă de entertainment; publicarea unor articole documentate asupra istoriei, respectiv asupra drepturilor fundamentale; realizarea de interviuri cu apărători ai drepturilor omului, din România sau din lume, și promovarea personalităților angajate, de-a lungul anilor, în lupta pentru drepturile și libertățile civile”.

Sursa: FrontPress.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer