Marea Britanie înlocuiește poliția cu mari companii de securitate

Companii private de securitate pot prelua atribuțiile poliției britanice de a investiga infracțiunile, de a patrula pe străzile orașelor și chiar de a reține suspecți, scrie The Guardian, care a intrat în posesia documentelor unei viitoare licitații organizată în West Midlands și Surrey, unele dintre zonele cu cele mai puternice forțe de poliție.

Rațiunea oficială a acestei operațiuni de privatizare a poliției este economia de fonduri publice, pe fondul crizei economice. Contractele vor costa statul 1,5 miliarde de line sterline pentru șapte ani, însă suma se poate duce până la 3,5 miliarde de lire, în funcție de serviciile pe care le vor presta companiile private. Ministrul de Interne, Theresa May, a anunțat o reducere cu 20% a bugetului ministerului, iar informația privatizării poliției este doar un indiciu asupra a aceea ce aceasta reducere înseamnă, în viziunea conservatorilor britanici.

Oficialii britanici susțin ca privatizarea va duce la îmbunătățirea serviciilor și reducerea cheltuielilor, însă sindicatele polițiștilor au o altă părere. “A aduce sectorul privat în poliție este un experiment periculos pentru siguranța oamenilor și pentru banii lor. Cerem poliției să nu cadă în capcana de a crede că sectorul privat este răspunsul la reducerile bugetare. Faptul că Ministerul de Interne refuză să publicedetaliile cheltuielilor vorbește de la sine. Privatizarea înseamnă că poliția va fi mai puțin responsabilă în fața publicului. Când se va întâmpla un incident, abilitatea de a răspunde prompt va fi drastic redusă. Singurii câștigători vor fi patronii firmelor de securitate și acționarii acestora, care vor face avere pe seama serviciilor locale”.

The Guardian vorbește despre o listă “uluitoare” de prerogative pe care niște firme private le vor avea: investigarea infracțiunilor, reținerea suspecților, protecția martorilor, patrulare, gestionarea informațiilor secrete, relațiile cu publicul, gestionarea finanțelor și a resurselor umane, a flotei de autovehicule și chiar a laboratoarelor criminalistice.

Practica contractării serviciilor companiilor de securitate private a fost inițiată de Statele Unite, în războaiele din Afganistan și Irak.

Doar in 2009, „privatizarea razboiului” i-a costat pe contrinuabilii americani 15 miliarde de dolari. Au câștigat contracte firmele DynCorp International și Fluor Corp pentru construirea si deservirea bazelor militare din Afganistan. Numărul mercenarilor din Afganistan se ridica, în 2009, la 74.000, in timp ce SUA aveau detașați 58.000 de militari. Situația din Irak releva și mai clar fenomenul privatizării razboiului: 120.000 de mercenari și 132.000 de militari SUA.

Sume imense se foloseau și se folosesc pentru angajarea mercenarilor, iar controlul statului asupra lor este foarte limitat. Spre exemplu, legea permite ofițerilor americani și canadieni să încheie contracte de până la un milion de dolari cu firmele de securitate, motiv pentru care guvernul canadian a trebuit să suplimenteze bugetul misiunii din Afganistan.

În general, mercenarii sunt folosiți în activități de rutină, dar cu grad mare de periculozitate. În Irak, câștigul zilnic al unui mercenar a ajuns chiar la 1.000 de dolari, ceea ce a determinat guvernul britanic să majoreze substanțial soldele militarilor pentru ca aceștia să nu părăsească armata pentru o firmă de securitate. Astfel, un soldat din trupele speciale SAS a ajuns să câștige 80.000 de dolari pe an, iar un sergent, circa 100.000 de dolari. Veniturile mari sunt rezervate doar cetățenilor americani sau britanici. Pe lângă aceștia, firmele de securitate angajează imigranți din săracele țări asiatice sau latino-americane, sau foste republici sovietice, carne de tun plătită cu doar 1.000 de dolari pe lună.

sursa: cotidianul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer