Marea Britanie nlocuiete poliia cu mari companii de securitate

Companii private de securitate pot prelua atribuiile poliiei britanice de a investiga infraciunile, de a patrula pe strzile oraelor i chiar de a reine suspeci, scrie The Guardian, care a intrat n posesia documentelor unei viitoare licitaii organizat n West Midlands i Surrey, unele dintre zonele cu cele mai puternice fore de poliie.

Raiunea oficial a acestei operaiuni de privatizare a poliiei este economia de fonduri publice, pe fondul crizei economice. Contractele vor costa statul 1,5 miliarde de line sterline pentru apte ani, ns suma se poate duce pn la 3,5 miliarde de lire, n funcie de serviciile pe care le vor presta companiile private. Ministrul de Interne, Theresa May, a anunat o reducere cu 20% a bugetului ministerului, iar informaia privatizrii poliiei este doar un indiciu asupra a aceea ce aceasta reducere nseamn, n viziunea conservatorilor britanici.

Oficialii britanici susin ca privatizarea va duce la mbuntirea serviciilor i reducerea cheltuielilor, ns sindicatele poliitilor au o alt prere. “A aduce sectorul privat n poliie este un experiment periculos pentru sigurana oamenilor i pentru banii lor. Cerem poliiei s nu cad n capcana de a crede c sectorul privat este rspunsul la reducerile bugetare. Faptul c Ministerul de Interne refuz s publicedetaliile cheltuielilor vorbete de la sine. Privatizarea nseamn c poliia va fi mai puin responsabil n faa publicului. Cnd se va ntmpla un incident, abilitatea de a rspunde prompt va fi drastic redus. Singurii ctigtori vor fi patronii firmelor de securitate i acionarii acestora, care vor face avere pe seama serviciilor locale”.

The Guardian vorbete despre o list “uluitoare” de prerogative pe care nite firme private le vor avea: investigarea infraciunilor, reinerea suspecilor, protecia martorilor, patrulare, gestionarea informaiilor secrete, relaiile cu publicul, gestionarea finanelor i a resurselor umane, a flotei de autovehicule i chiar a laboratoarelor criminalistice.

Practica contractrii serviciilor companiilor de securitate private a fost iniiat de Statele Unite, n rzboaiele din Afganistan i Irak.

Doar in 2009, „privatizarea razboiului” i-a costat pe contrinuabilii americani 15 miliarde de dolari. Au ctigat contracte firmele DynCorp International i Fluor Corp pentru construirea si deservirea bazelor militare din Afganistan. Numrul mercenarilor din Afganistan se ridica, n 2009, la 74.000, in timp ce SUA aveau detaai 58.000 de militari. Situaia din Irak releva i mai clar fenomenul privatizrii razboiului: 120.000 de mercenari i 132.000 de militari SUA.

Sume imense se foloseau i se folosesc pentru angajarea mercenarilor, iar controlul statului asupra lor este foarte limitat. Spre exemplu, legea permite ofierilor americani i canadieni s ncheie contracte de pn la un milion de dolari cu firmele de securitate, motiv pentru care guvernul canadian a trebuit s suplimenteze bugetul misiunii din Afganistan.

n general, mercenarii sunt folosii n activiti de rutin, dar cu grad mare de periculozitate. n Irak, ctigul zilnic al unui mercenar a ajuns chiar la 1.000 de dolari, ceea ce a determinat guvernul britanic s majoreze substanial soldele militarilor pentru ca acetia s nu prseasc armata pentru o firm de securitate. Astfel, un soldat din trupele speciale SAS a ajuns s ctige 80.000 de dolari pe an, iar un sergent, circa 100.000 de dolari. Veniturile mari sunt rezervate doar cetenilor americani sau britanici. Pe lng acetia, firmele de securitate angajeaz imigrani din sracele ri asiatice sau latino-americane, sau foste republici sovietice, carne de tun pltit cu doar 1.000 de dolari pe lun.

sursa: cotidianul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *