Am primit de la unul dintre cititorii blogului linkul către o prezentare grafică computerizată a proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, realizată probabil de către proiectanții ansamblului arhitectural.

Am rămas surprins să descopăr – vizionând proiectul, noi detalii “ornamentale” ce au ca inspirație – sau sunt teribil de asemănătoare cu simboluri din ocultismul indian, yoghin în special.

Spre exemplu, in curtea Catedralei, am descoperit că va exista în centrul acelei alei în formă de curce celtică, în interiorul spațiului delimitat în forma yantrei Shambalei, o construcție de tip stupa (un fel de piramidă circulară, pe 3 nivele), cu bindu (punctul central) extrem de bine precizat.

Spre comparație, uitați cum arată o stupa tradițională, din Khatmandu.

Sau simbolul ShriYantrei, în reprezentarea sa arhitecturală, tridimensională.

În interior, chiar la intrarea în Catedrala, ne ântâmpină de pe mozaic simbolul schițat al unei yantre cu 8 petale, cu bindu (puncte focar) bine definite central și circular (între petale), exact ca în simbolul swasticii tradiționale indiene, înconjurat desigur de cele 3 cercuri de protecție magică…

 

Iată și Swastika tradițională indiană, pentru comparație. Remarcați  sensul de “rotație” al “petalelor” din Caterdală… prietenii știu de ce…:

Apoi, regăsim în diverse alte săli din cadrul ansmblului de clădiri (sala Polivalentă Sfântul Andrei, spre exemplu), o altă yantra, cu toate elementele ei (cele 8 petale, două pătrate suprapuse la 90%, cadrul exterior cu cele 4 porți, etc).

Spre comparație, iată o yantra asemănătoare desenului de mai sus. Remarcați elementele comune (pătratul exterior cu cele 4 porți, cele două pătrate interioare suprapuse la 90%, cele 16 puncte figurate în interiorul cercului – simbolizând cele 16 silabe ale mantrei secrete a lui Tripura Sundari, etc.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apoi, regăsim în mai multe locuri simbolul yantrei Sahasrara chakra, stilizată.

Iată cum este reprezentată aceasta tradițională, spre comparație:

Ar mai fi multe elemente ce nu țin în nici un caz de tradiția ortodoxă creștină, astfel că mă întreb (pe bună dreptate), S-AU TERMINAT CUMVA RESURSELE SPIRITUALE ALE ORTODOXIEI, DE AU SIMȚIT NEVOIA ACEȘTI “ARHITECȚI” SĂ PREIA ELEMENTE DIN ESOTERISMUL INDIAN ?! CA SĂ AJUNGI LA MÂNTUIREA PRIN HRISTOS, AI NEVOIE DE YANTRELE SHAMBALEI ȘI SAHASRAREI ?

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer