Circa 120 de ofițeri francezi au fost capurați în orașul Homs din Siria, în timpul unor confruntări dintre trupele guvernamentale și rebeli, mai exact în contextul în care insurgenții islamiști și militarii dezertori s-au retras din districtul Baba Amr, după o ofensivă a forțelor loiale regimului naționalist al președintelui Bashar al-Assad, precizează postul Russia Today.

După cum indică informațiile din presa siriană, militarii francezi ar fi fost arestați în timpul operațiunilor de securitate desfășurate de forțele guvernamentale, în localitatea aflată la aproape 160 de kilometri de Damasc și considerată până acum un “bastion al rezistenței democratice”. Cei 120 de prizonieri, după alte surse neoficiale doar câteva zeci, făceau parte dintr-o unitate de transmisiuni care fusese trimisă în sprijinul rebelilor, mulți dintre ei teroriști Al-Qaeda.

Franța a decis ulterior să-și retrimită ambasadorul în Damasc, după ce doar cu câteva zile înainte anunțase închiderea reprezentanței sale diplomatice, pentru a lămuri acuzațiile legate de arestarea militarilor francezi. În plus, Kofi Annan, trimisul special al ONU și al Ligii Arabe pentru Siria, urmează să viziteze și el Damascul în urmatoarele zile.

Datorită dezvăluirilor făcute în special de presa rusă și iraniană, dar și de către unii ziariști europeni, este cunoscut faptul că teroriștii islamiști din Siria, mulți dintre ei cetățeni străini, sunt susținuți logistic, financiar și militar de Turcia, unele state vestice și arabe, ostile regimului Bashar al-Assad , un aliat al Rusiei, Chinei și Iranului.

Siria se confruntă din primăvara anului trecut cu violențe alimentate de islamiștii radicali și serviciile secrete străine împotriva președintelui naționalist Bashar al-Assad. Până în prezent peste 7.000 de persoane și-au pierdut viața în urma confruntărilor, în jur de 3.000 de victime aparținând forțelor de securitate și taberei loialiștilor regimului.

În Siria, naționaliștii, alături de socialiști și comuniști, fac parte din Frontul Național Progresist, o coaliție ce datează din 1972 și reunește 11 partide care susțin politica seculară a guvernului. În această mare coaliție, partidul socialist panarabic Baath deținea “un rol conducător” până la referendumul constituțional din luna februarie, care a deschis calea organizării de alegeri parlamentare. Din Frontul Național Progresist face parte inclusiv Partidul Social-Naționalist Sirian, o formațiune patriotică seculară care militează pentru realizarea “Siriei Mari”, care să cuprindă Libanul, provincia Hatay din Turcia, Israelul, teritoriile palestiniene, peninsula Sinai din Egipt, Ciprul, Iordania, Irakul și Kuweitul

Siria mai este un exemplu al coexistenței pașnice a diferitelor religii, într-un stat cu o populație majoritar musulmană. În această țară trăiesc circa 300.000 de melkiți catolici și peste 800.000 de credincioși ortodocși, cea mai mare parte a lor aparținând de Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei și a întregului Răsărit. Aceste două confesiuni, precum și alte Biserici mai mici, reprezintă minoritatea creștină dintr-o țară în care 87 de procente din totalul populației de 19 milioane de oameni aparțin religiei musulmane. 

Sursa:FrontPress.ro  

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer