Mai multe organizaii stngiste i jurnaliti alarmiti au criticat o decizie a Parlamentului European de a acorda anul acesta pentru prima oar subvenii de aproape 290.000 de euro unei aliane formate din 13 partide populiste, eurosceptice i naionaliste. Aliana European a Micrilor Naionale (EANM), din care fac parte radicalii francezi de la Frontul Naional, maghiarii de la Jobbik sau cei din Partidul Naional Britanic, va primi aceti bani la fel ca orice alt grup politic similar din Parlamentul European.

Dei toate aceste formaiuni au fost alese democratic i reprezint o parte important din locuitorii Europei, pn n prezent nu au putut beneficia de subveniile destinate cheltuielilor curente i de care se bucur toate celelalte partide de sistem.

Regulamentul UE a stabilit mai multe condiii pentru acordarea de fonduri grupurilor parlamentare. Printre acestea se numr de exemplu necesitatea unui minim de 25 de membri din cel puin apte state. n prezent EANM are doar 8 parlamentari (3 maghiari, 3 francezi i 2 britanici), dar oficialii UE au decis c “au fost ndeplinite condiiile generale de eligibilitate”.

Decizia de acordare de subvenii partidelor naionaliste a fost aspru criticat de mai muli politicieni de stnga, precum laburistul britanic Claude Moraes. “Este o sptmn ruinoas pentru democraia Europei. S sperm c acesta va fi un strigt de adunare pentru toi antifascitii din Uniunea European, pentru a strnge rndurile i pentru a stopa extrema dreapt”, a declarat politicianul, nscut din prini indieni.

Aliana European a Micrilor Naionale a fost creat la Budapesta n octombrie 2009 iar printre fondatori se numrFrontul Naional(Belgia),Frontul Naional(Frana),Jobbik(Ungaria),Flamura Tricolor(Italia),Partidul Naional Renovator(Portugalia),Micarea Social Republican(Spania),Naional-Democraii(Suedia),Svoboda(Ucraina) iPartidul Naional Britanic(Marea Britanie).

Sursa:FrontPress.ro

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer