Subventii UE pentru partidele NATIONALISTE

Mai multe organizații stângiste și jurnaliști alarmiști au criticat o decizie a Parlamentului European de a acorda anul acesta pentru prima oară subvenții de aproape 290.000 de euro unei alianțe formate din 13 partide populiste, eurosceptice și naționaliste. Alianța Europeană a Mișcărilor Naționale (EANM), din care fac parte radicalii francezi de la Frontul Național, maghiarii de la Jobbik sau cei din Partidul Național Britanic, va primi acești bani la fel ca orice alt grup politic similar din Parlamentul European.

Deși toate aceste formațiuni au fost alese democratic și reprezintă o  parte importantă din locuitorii Europei, până în prezent nu au putut beneficia de subvențiile destinate cheltuielilor curente și de care se bucură toate celelalte partide de sistem.

Regulamentul UE a stabilit mai multe condiții pentru acordarea de fonduri grupurilor parlamentare. Printre acestea se numără de exemplu necesitatea unui minim de 25 de membri din cel puțin șapte state. În prezent EANM are doar 8 parlamentari (3 maghiari, 3 francezi și 2 britanici), dar oficialii UE au decis că “au fost îndeplinite condițiile generale de eligibilitate”.

Decizia de acordare de subvenții partidelor naționaliste a fost aspru criticată de mai mulți politicieni de stânga, precum laburistul britanic  Claude Moraes. “Este o săptămână rușinoasă pentru democrația Europei. Să sperăm că acesta va fi un strigăt de adunare pentru toți antifasciștii din Uniunea Europeană, pentru a strânge rândurile și pentru a stopa extrema dreaptă”, a declarat politicianul, născut din părinți indieni.

Alianța Europeană a Mișcărilor Naționale a fost creată la Budapesta în octombrie 2009 iar printre fondatori se numără Frontul Național (Belgia), Frontul Național (Franța), Jobbik (Ungaria), Flamura Tricoloră (Italia),Partidul Național Renovator (Portugalia), Mișcarea Socială Republicană (Spania), Național-Democrații(Suedia), Svoboda (Ucraina) și Partidul Național Britanic (Marea Britanie).

Sursa: FrontPress.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *