Citim astzi vechi poezii de dragoste nflcrate sau articole de odinioar despre patriotism i rdem de ele. Ne comportm ca i cum asemenea lucruri snt desuete, nerealiste, ridicole, mai ales acum, c Europa ne privete.

Acest lucru ni se trage mai ales din faptul c asemenea manifestri au fost ridiculizate, batjocorite sistematic de post-cultura globalist care ni s-a servit forat dup Revoluie. Dac pe vremea comunitilor, se realizau filme care glorificau frumuseea vremurilor de odinioar, mreia luptelor pentru neatrnare, dreptateai libertatea pe care haiducii le puneau mai presus de destinul lor personal, dup aceea, au aprut filme „realiste”, filme n care vedeai ce se ntmpl cu adevrat, adic mizerie, njurturi, femei despuiate, cini vagabonzi, ceretorie i copii din orfelinate. Astfel, am fost ferii n sfrit de idealismele ieftine de odinioar.

Faptul c am schimbat registrul s fie dovad de maturitate? Snt oamenii de dup Revoluie mai maturi dect cei de odinioar, care visau? Omul matur trebuie s vad realitatea, nu s fie cu capul n nori. tim lucrul acesta prea bine. Aa c s-ar prea c ntr-adevr, ar trebui s abandonm idealismele i visele frumoase.

i totui…

Dac omul are raiune i inim, maturizarea este momentul n care inima nceteaz s copleeasc raiunea. Raiunea este cea care trebuie s conduc, iar inima trebuie s urmeze ndeaproape. Aadar, omul cu adevrat matur este cel la care inima se manifest n deplintatea i profunzimea tririi ei, pentru c raiunea o vegheaz permanent. Inima este ca un copil care se joac n deplin pace i fericire, tocmai pentru c printele, adic raiunea, i vegheaz cu grij toate micrile. Aceasta este maturizarea desvrit, spre care cu toii trebuie s cutm. Este starea fericit n care Dumnezeu poate veni s locuiasc n inimile noastre.

Vedem, ns, c raiunea pur a creat n vremurile acestea o categorie de montri realiti, n special atei, n care inima nu mai joac niciun rol, n afar de circumstanele cnd se dedau desfrului. Ei i inima lor snt ca printele care i supravegheaz copilul ndeaproape, ca nu cumva acesta s cad n vreuna din plcerile vrstei lui. n schimb, ca s i arate ce e viaa cu adevrat, l duce la crm i la femei uoare.

Acetia ne snt nvtorii vremurilor de pe urm. Ei snt cei care impun criteriile dup care se apreciaz valoarea creaiilor literare, artistice i cinematografice. Ei snt cei care judec astzi inimile oamenilor, valorile i pe Dumnezeu. Ei, al cror suflet este mutilat de false raiuni, inima le este amputat, iar n locul rmas gol au pus o gur de canal. Aceast gur de canal alturi de alte asemenea canale energetice, snt singurile ci spre sufletul lor. Aceti handicapai sufleteti au educat deja generaiile actuale s nu mai cread n patriotism, n dragostea de neam, n biruin, n jertf, n dreptate, n adevr, n viitor.

Acestor mori, acri i cinici, care bntuie Pmntul creznd c snt stpnii lui, s le aprindem o lumnare, iar noi s deschidem ochii spre realitate, spre sngele care ne curge n vene, spre trecut. S nviem odat cu Hristos i cu neamul nostru i s ne lepdm de apatie, de pragmatism i de minciun! Sntem datori nu numai fa de sufletele noastre i fa de sufletele celor din familiile noastre, dar i fa de sufletele celor din neamul din care ne tragem. Numai sfiniilor le este dat s se poat ocupa de sufletele din ntreaga lume. Misiunea noastr, a oamenilor de rnd, se oprete la neam. Dragostea fa de neam este o datorie sfnt, fiind lsat de Dumnezeu, i nu poate s piar din cauza unor circumstane istorice, orict de grele ar fi acestea. Ba mai mult, acum, n momentele n care neamul este distrus din interior, este clipa s ne ridicm inimile, minile i braele n ajutorul lui.

Un neam nu renate atunci cnd n fruntea lui se afl un conductor destoinic, ci dimpotriv, capt un conductor destoinic atunci cnd deja a renscut. Iar renaterea trebuie s se fac n fiecare dintre noi. Dac ne-am semnat n suflet smna vieii, a libertii i a iubirii de neam, deja partea care ne revenea nou personal – datoria noast, a fiecruia n parte – a fost mplinit.

n mpria Cerurilor vom fi cu toii un neam, un popor. Ce anume ne face s credem c nesuferindu-ne i neiubindu-ne ara, strmoii i compatrioii aici pe pmnt, vom avea parte de comuniunea cu ei n snul lui Dumnezeu?

Chiar dac ne-au fost splate minile i nu mai vrem s fim cei de odinioar, inima cere prin firea ei iubirea de ar, patriotismul. Dac nu ne este prea ruine cu ceea ce am fost i cu ceea ce sntem, s iubim din nou aceast ar cu dragoste profund, ca s fim din nou oameni demni i ca s avem ce lsa motenire copiilor notri.

http://filida.wordpress.com

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer