Cretinii nu mai au dreptul s poarte cruciulie la vedere la locul de munc, consider reprezentanii guvernului britanic, dei aceeai msur nu se aplic i altor nsemne religioase minoritare, precum turbanele n credina sikh, care au fost transformate chiar ntr-o pies vestimentar oficial a uniformelor de poliie.

Aceast poziie a guvernului conservator a venit dup ce dou femei s-au adresat Curii Europene pentru Drepturile Omului, cernd respectarea dorinei lor de a purta lnioare cu crucifixe la gt i la servici. Conform The Telegraph, este pentru prima oar cnd minitrii sunt obligai s ia o poziie n aceast chestiune delicat.

Politicienii au decis c purtarea crucifixului nu este o “cerin obligatorie” a religiei cretine i astfel angajatorii pot interzice aceast practic.

Aceast poziie a guvernului de la Londra a strnit un val de indignare n rndul cretinilor. Lordul Carey, fost arhiepiscop de Canterbury a mers chiar pn la acuza minitrii i tribunalele din ar c “dicteaz” viaa cotidian a cretinilor.

Acest scandal vine dup iniierea unei alte btlii mpotriva valorilor tradiionale, guvernul elabornd mai multe planuri de legalizare a “cstoriilor” ntre pesoanele de acelai sex, provocnd un rzboi deschis al declaraiilor cu reprezentanii Bisericii Catolice din Marea Britanie.

Avocaii celor dou femei cretine care i caut dreptatea la Strasbourg invoc Articolul 9 al Conveniei Europene a Drepturilor Omului:“Orice persoan are dreptul la libertatea de gndire, de contiin i de religie; acest drept include libertatea de a-i schimba religia sau convingerea, precum i libertatea de a-i manifesta religia sau convingerea n mod individual sau n colectiv, n public sau n particular, prin cult, nvatamnt, practici i ndeplinirearitualurilor. Libertatea de a-si manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrngeri dect acelea care, prevazute de lege, constituie msuri necesare, ntr-o societate democratic, pentru sigurana public, protecia ordinii, a sntii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor i libertilor altora”.

Nadia Eweida, angajat a British Airways, iShirley Chaplin, asistent medical, susin c au fost discriminate la locul de munc cnd li s-a interzis s poarte cruciulie i au fost sancionate disciplinar pentru acest lucru. Guvernul a rspuns sec spunnd c purtarea crucifixului nu este “obligatorie” pentru cretini.

Avocaii celor dou femei afirm c politicienii ncalc astfel drepturile omului, stabilind ce este specific unei credine religioase i ce nu este considerat “necesar”. Acetia au mai declarat c n prezent cretinii au mai puine drepturi n Marea Britanie dect reprezentanii minoritilor religioase, dnd drept exemplu n acest sens statutul special de care se bucur musulmanii sau credincioii sikh, crora li se permite purtarea turbanelor i a vlului specific.

Sursa:FrontPress.ro

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer