Noua lege a suplimentelor alimentare ar putea duce la creșterea consumului de medicamente

Suplimentele alimentare au intrat din nou sub atenția Ministerului Sănătății. De două zile, s-a propus dezbaterii publice proiectul de lege care vizează reglementarea suplimentelor. Cel mai important punct al noului proiect este că pe etichetă nu își găsesc loc cuvinte precum “previne”, “vindecă” sau “tratează”, iar acest lucru poate însemna, spun specialiștii, o creștere a consumului de medicamente.

“Pe lângă faptul că nu este voie să se spună că vindecă, previne sau tratează vreo boală, nici nu are voie să existe cuvântul <boală>, nici nu are voie să existe cuvântul vreunei boli, denumirea vreunei boli. Asta este excesiv”, a declarat Ion Fulga, profesor universitar de farmacologie.

Suplimentele alimentare se găsesc în magazine de tip plafar unde sunt, de regulă, produse naturale. Ele includ vitamine și minerale, plante sau alte substanțe bio. Totuși, noua reglementare ar putea descuraja consumul lor.

“Alimentele care de când există omul ca specie au prevenit, au tratat și au vindecat bolile oamenilor acum nu mai sunt bune. Acum numai medicamentele de sinteză eventual sunt cele care pot preveni, vindeca și trata. Dacă un aliment nu poate preveni, vindeca sau trata o boală, un om responsabil ce trebuie să facă?! Să consume în loc de alimente, medicamente pentru că numai ele previn, vindecă și tratează”, comentează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, specialist în nutriție.

Chiar dacă de pe etichetă au dispărut cuvintele precum “previne” sau “vindecă”, deja comercianții au găsit înlocuitori care să informeze corect clienții – “ajuta” la”, “recomandat în” sau “adjuvant”.

Clienții se orientează, când nu găsesc informațiile căutate pe ambalaj, așa cum pot. Nu doar că indicațiile sunt incomplete, dar lipsesc și cuvinte care uneori sunt necesare în alegerea unui supliment.

Încă opt zile, proiectul poate fi contestat, iar Patronatul român al industriei suplimentelor alimentare poate trimite diverse propuneri de ajustare.

sursa: antena3.ro

Lege privind suplimentele alimentare
Contact: farm. Anisoara Dudu
0213072527
Afisat de la 27-02-2012 pana la 27-03-2012
 Lege suplimente alimentare
 Expunere Motive LSA
Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro,
Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer