
Pentru ca actiunea ei este mai puternica, se recomanda sa fie administrata in doze mai mici. In plus, nu are nici potentialele efectele secundare ale pastilei de la care a pornit, cum ar fi hemoragiile, ulcerul si problemele cauzate la nivelul rinichilor.
Super-aspirina, gandita de specialistii de la City College, din New York, actioneaza asupra a 11 tipuri de tumori canceroase, cum ar fi cele de colon, pancreas, prostata, san si in caz de leucemie, fara a face rau celulelor sanatoase, relateaza Daily Mail. Pana acum a fost insa testata doar pe animale, in laborator.
Soarecilor bolnavi de cancer de colon li s-a administrat noul medicament, cunoscut ca aspirina NOSH, observandu-se ca tumoarea s-a micsorat cu 85%, autodistrugandu-se. Daca se va arata ca este sigura si in cazul oamenilor, ar putea fi folosita in combinatie cu alte medicamente, pentru a se evita chimioterapia sau operatia.
Studiile anterioare au aratat ca si aspirina de rand poate reduce anumite tipuri de tumori canceroase cu pana la 50%. Insa folosirea ei indelungata venea cu dezavantaje majore pentru sanatate.
Conform unui raport publicat de ACS Medicinal Chemistry Letters, va mai dura insa cativa ani pana ce super-aspirina va ajunge pe raftul farmaciilor, timp in care medicamentul va fi testat clinic.