alimente aruncate

Aproximativ 50% din alimentele perfect comestibile vândute în Uniunea Europeană sunt aruncate, fie de consumatori, fie de magazinele care le comercializează, se arată într-un raport al Comitetului pentru Agricultură din UE, care atrage atenția că supraproducția de hrană duce la erodarea inutilă a terenurilor agricole și la emisia de gaze cu efect de seră, în cazul fermelor de animale.

În același timp, 79 de milioane de cetățeni UE trăiesc sub limita de sărăcie, iar 16 milioane dintre ei depind de hrana furnizată de organizațiile caritabile.

Potrivit raportului, risipirea alimentelor este făcută în toate etapele – de către producători, de către cei care le procesează, de vânzători și de consumatori.

Raportul cere o educarea europenilor în ceea ce privește pericolul surplusului de alimente, precum și adoptarea unor măsuri de salvare și folosire a alimentelor care altfel ar fi aruncate.

O primă astfel de inițiativă a fost luată de parlamentara britanică Kerry McCarthy, care a propus un proiect de lege, susținut de Partidul Laburist, din care face parte, conformă căruia, alimentele rămase nealterate, dar care altfel ar fi aruncate de magazine să fie livrate obligatiriu către instituțiile de caritate.

În cazul în care alimentele nu mai sunt într-o stare propice consumului uman, acestea ar urma să fie livrate ca furaje către ferme, ori procesate și transformate în îngrășământ.

“Este scandalos să aflii cât de multă mâncare este aruncată. Producând un surplus de alimente care nu sunt consumate, industria alimentară nu face altceva decât să exploateze inutil terenurile agricole, să contribuie la defrișarea pădurilor pentru a fi mărită suprafața pășunilor și să sporească, fără motiv, cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Kerry McCarthy.

sursa: jurnalul.ro

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer