Romania are rezerve uriase de gaze. Dar si de aur, cupru si tot soiul de metale. De ce nu sunt ale poporului, dupa modelul norvegian?

Iata ce aflam din articolul Zeta Petroleum: România are rezerve uriașe de gaze de șist, comparabile cu ale SUA:

România are rezerve uriașe de gaze de șist, comparabile cu acelea ale Statelor Unite ale Americii sau ale Poloniei, iar din acest motiv există un interes foarte mare din partea companiilor petroliere pentru țara noastră, a declarat astăzi Bogdan Popescu, directorul Zeta Petroleum.

„În România există rezerve uriașe de gaze de șist, iar companiile sunt foarte interesate. Doar pe Platforma Moesică se estimează că există rezerve comparabile cu SUA sau Polonia“, a spus Popescu.
Dacă zăcămintele de gaze descoperite recent în Marea Neagră de Petrom și ExxonMobil ar fi exploatate, România va deveni independentă energetic, a adăugat directorul Zeta Petroleum.
Datorită acestor resurse, SUA au devenit cel mai mare producător de gaze din lume. Sectorul s-a dezvoltat extrem de rapid în ultimii ani, iar gazele neconvenționale acoperă acum 20% din consumul americanilor. Europenii rămân însă reticenți, cel puțin până la finalizarea unui studiu de impact asupra mediului cerut de Comisia Europeană.
În România, trei companii energetice – Chevron, MOL și Avere Energy  – au deja licențe petroliere în perimetre unde și-au exprimat intenția de a căuta gaze neconvenționale. Pe lângă acestea, Petrom, Romgaz și Sterling Resources s-au arătat interesate de aceste zăcăminte.În ceea ce privește resursele, există voci care susțin că România ar avea zăcăminte mai mari decât cele ale Poloniei, considerată până acum cel mai bogat stat european în gaze neconvenționale.
Procesul s-ar putea dovedi însă mult mai complicat decât se credea inițial. Zece parlamentari au inițiat un proiect legislativ privind interzicerea extragerii de hidrocarburi lichide și gazoase prin fracturare hidraulică, procedeu folosit în special pentru exploatarea gazelor neconvenționale, „pe teritoriul național al României, inclusiv pe platforma continentală a României”.

Proiectul prevede ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, toți titularii de acorduri petroliere care vizează astfel de resurse să precizeze metodele prin care vor realiza explorarea și exploatarea. Cei care nu respectă aceste prevederi riscă trei ani de închisoare și o amendă de 500 de milioane de lei.

Iata si ce mai aflam din articolul Descoperire istorică de gaz în Marea Neagră. Ce are de câștigat România (din 22 februarie 2012):

Companiile OMV Petrom și Exxon Mobil au anunțat miercuri descoperirea în Marea Neagră a unor importante zăcăminte de gaze naturale care, teoretic, ar acoperi importurile României pe 20 de ani. Prima întrebare care se ridică este cum va influența această descoperire prețul gazelor din România.

După primele estimări, zăcământul descoperit de cele două companii în Marea Neagră s-ar ridica la 42-84 miliarde de metri cubi, care echivalează cu consumul total al României pe 3-6 ani, dacă luăm în calcul piața românească a gazelor care este în prezent de 14,2 miliarde metri cubi pe an.

Operațiunile de foraj derulate de OMV și Exxon Mobil în Marea Neagră au început la sfârșitul anului 2011. Zăcământul a fost descoperit în urma forării puțului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operațiune la mare adâncime în largul țărmului românesc, la peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de țărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

“ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, afiliată ExxonMobil corporation, și OMV Petrom SA, subsidiară a grupului OMV, confirmă o potențială descoperire semnificativă în largul țărmului României. Este prea devreme în procesul de evaluare și explorare pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi în final exploatabil comercial sau nu. Totuși, dacă viitoarele lucrări vor confirma fezabilitatea tehnică și comercială a producției de gaze naturale la mare adâncime în blocul Neptun, viitoarele investiții în fazele de explorare și dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârșitul deceniului”, se spune în comunicat al OMV Petrom.

Este prima oară când platforma românească a Mării Negre este explorată profesional, a precizat Radu Dudău, specialist în energie la Romania Energy Center (ROEC).
„Va trebuie să așteptăm și alte rezultate să vedem dacă rezerva poate fi exploatată comercial. Trebuie să ținem seama că zăcământul este la o adâncime de 1.000 de metri și la o distanță de țărm, deloc neglijabilă, 170 de kilometri.

Însă, faptul că explorarea a fost făcută de companii importante (OMV Petrom și Exxon Mobil) ne dă mari speranțe. Sunt companii puternice și care utilizează tehnologii de ultimă oră. Costurile sunt însă mari, discutăm de investiții care pot ajunge la miliarde de dolari”, a menționat Radu Dudău.

Perimetrele concesionate în Marea Neagră

Printre companiile care dețin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) și MOL (Ungaria).

În urmă cu trei ani a izbucnit un scandal legat de redevențele plătite de companiile petroliere, acestea fiind apreciate ca fiind prea mici. Prin Legea de privatizare a Petromului și apoi prin Legea petrolului, statul a stabilit că redevențele petroliere nu vor fi modificate până în 2014, de această prevedere beneficiind în mod deosebit noul proprietar al companiei Petrom (grupul OMV), care exploatează peste 90% din perimetrele cu rezerve comerciale de țiței.

În cazul gazelor naturale redevențele sunt între 3,5 și 13% , cotă procentuală din valoarea producției brute extrase. De asemenea, după atribuirea unor perimetre de pe Platoul Continental al Mării Negre companiei canadiene Sterling Resources, chiar reprezentanții guvernului au criticat legalitatea contractului

Cât gaz scoatem acum din mare

Spre sfârșitul anilor ’70 și în anii ’80, România producea peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri ajungând la 35 de miliarde, însă producția a scăzut anual după 1990.

Rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii 15 ani, dar ar putea crește după ce companiile care dețin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră, potrivit oficialilor Agenției Naționale pntru Resurse Minerale (ANRM).

Rezervele sigure de gaze naturale sunt de 109 miliarde metri cubi, iar rezervele potențiale sunt de 660 miliarde metri cubi. România produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Aproximativ 10% din cantitatea de gaze extrase din zăcămintele românești provine din exploatările din Marea Neagră, însă acestea sunt realizate la adâncimi de circa 1oo de metri și distanțe mici de țărm.

Cum va influența descoperire de miercuri prețul gazelor?

Descoperirea zăcământului este extrem de importantă, poate reduce importurile de gaze pe termen destul lung, dar nu putem să discutăm în niciun caz de reduceri de prețuri, consideră specialistul în sisteme și piețe de energie, Jean Constantinescu. Acesta spune că tendința europeană, dar și mondială este de creștere a prețurilor la energie. În plus, România a fost somată de Uniunea Europeană să renunțe la tarifele reglementate la gaze naturale și electricitate, a mai declarat Jean Constantinescu.

Prețul gazelor naturale în România este unul reglementat. Prețul gazelor din producția internă este mai mic decât prețul european, însă și gazul rusesc importat este ca preț peste media europeană. După liberalizarea pieței, prețul acestei resurse ar trebui să se încadreze undeva la media europeană, peste actualul preț de intern și sub cel al gazelor de import.

România avea un consum de gaze naturale, înainte de criză de 17 miliarde metri cubi pe an. În perioada actualei crize economice , consumul intern a scăzut la 13-14 miliarde metri cubi/an. Din 2010, consumul de gaze a început să crească ușor, iar importurile de gaze rusești reprezentă 3-4 miliarde metri cubi pe an. În procente, de la Gazprom primim anual 20-30% din necesarul de gaze naturale.

   Comentariu saccsiv:

Cei de la Adevarul sunt tare tristi de proiectul de lege al celor 10 parlamentari, despre care puteti citi mai multe la:

10 parlamentari au depus un proiect de lege privind interzicerea extragerii gazelor prin fracturarea hidraulica. 22 martie – miting la Barlad impotriva folosirii acestei metode

Ce intamplare intamplatoare: de gaz se vor ocupa Chevron si ExxonMobil, adica puii Sandard Oil Rockefeller:

Familia ROCKEFELLER, NOUA ORDINE MONDIALA si GUVERNUL MONDIAL (partea 1)

De aur, RMGC:

Rosia Montana Gold Corporation – o afacere evreiasca …

De alte metale, tot altii, obligatoriu nu noi:

TRADARE NATIONALA: Basescu vinde zacamantul de cupru de la ROSIA POIENI (ce valoreaza intre 5 si 10 miliarde euro) cu … 46 milioane euro

RMGC va lua gratis de la Rosia Montana METALE RARE DE 4 ORI MAI VALOROASE decat cele 300 tone de aur si 1600 tone de argint?

Deci avem gaze, aur, tot soiul de metale si ce facem cu ele? Le dam degeaba altorala. Si nu oricum, ci musai prin distrugerea tarii:

Stiati ca exista o insecta care dupa ce suge sange pana se umfla la maxim, isi pune fecalele pe locul unde v-a ranit? ASA PROCEDEAZA MARIONETELE CE NE CONDUC SI STAPANII LOR DIN AFARA …

De ce nu procedam si noi ca Norvegienii?

In Norvegia, petrolul este al poporului. De aici o mare bunastare, dar cam atat …

Ce putem extrage fara sa distrugem, sa fie al poporului, iar cu restul sa asteptam pana ce tehnologia va permite.

Desigur, vorbim teoretic, caci faptic se va alege praful de planeta asta cat de curand. Dar pana atunci, de ce partidele parlamentare nu au in platforma modelul norvegian? Sau chiar fostul model libian? Evident, in ceea ce priveste gestionarea resurselor.

Cat de „rau” o duceau libienii?

De ce analistii nu dezbat aceasta tema la televiziuni?

Simplu. Pentru ca asa au decis ELITELE si pentru ca asa au acceptat marionetele lor din Romania.

Ce-i de facut?

Trebuie trezit poporul:

MISCAREA ORTODOXA ROMANEASCA – existenta ei nu este doar necesara, ci obligatorie

Iar concomitent trebuie convinsi cat mai multi sa nu participe la vot. Trebuie obligatoriu realizata o rupere definitiva intre popor si actuala clasa politica. Dar despre acest ultim aspect voi scrie intr-un articol separat.

Aceste doua elemente ar face parte dintr-o prima etapa.

sursa: saccsiv

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *