Curtea European a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat, printr-o decizie a creimotivațiea fost publicat ieri, s acorde satisfacție unui „cuplu” de lesbiene din Franța care reclamaser interdicția impus de autoritțile franceze la adoptarea unui copil.
Este vorba despre dou femei, Gas și Dubois, care triesc mpreun din 1989. Ele nu sunt cstorite, legea francez nepermițnd acest lucru, ns au semnat n 2002 un act notarial de parteneriat civil.
n anul 2000, Dubois a nscut un copil, conceput prin inseminare artificial cu un terț donator. Solicitarea partenerei sale de a adopta copilul a fost refuzat de instanțele naționale pe motiv c cele dou nu sunt cstorite și c adopția, denumit n acest caz „simpl”, nu este posibil.
Adopția simpl este posibil doar dac adoptatorul este cstorit cu printele natural al copilului.
Gas și Dubois au reclamat Franța la CEDO, solicitndu-i s constate violarea articolului 14 (interzicerea discriminrii) și a art. 8 (respectul faț de viața privat și familial) din Convenția European a Drepturilor Omului, a crei aplicare o vegheaz Curtea.
Instanța a respins acțiunea celor dou, motivnd c adoptarea de ctre partener ar fi dus la pierderea autoritții parentale de ctre mama natural, situație contrar principiului interesului superior al copilului, dominant n orice act l care privește pe acesta. Nici sesizarea de discriminare nu a avut succes, ntruct orientarea sexual diferit nu a fost, n acest caz, motivul refuzului, de vreme ce adopția simpl nu este permis nici cuplurilor heterosexuale necstorite.
Motivația (rezumat) a instanței este disponibilaici(n limba francez).


CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer