Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că interdicția de adopție de către perechile necăsătorite nu constituie o discriminare, întrucât se aplică atât perechilor normale, cât și celor homosexuale.

De asemenea, Curtea a decis că „căsătoria” homosexuală nu reprezintă un drept conform Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Decizia confirmă poziția Franței, care nu acordă statut de „căsătorie” perechilor homosexuale și nu permite perechilor necăsătorite să adopte copii.

Decizia a fost anunțată ieri, în urma unui proces intentat de o pereche de lesbiene, Valérie Gas și Nathalie Dubois, care aveau încheiat un Pact de Solidaritate Civilă (PSC) din anul 2002. PSCreprezintă o înțelegere contractuală formală, disponibilă atât pentru perechile normale, cât și pentru cele homosexuale din Franța, spre deosebire de „uniunile civile” și „căsătoriile” homosexuale disponibile în unele state.

Dubois a conceput un copil prin inseminare artificială, cu un donator anonim în 2000, și perechea au crescut copilul împreună. Gas a încercat să adopte copilul prin recurs la diferite instanțe, însă cazul i-a fost respins și la Curtea de Casație. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat acum decizia.

De asemenea, Curtea a decis că nu există „o discriminare indirectă în… imposibilitatea de a se căsători”, pentru că articolul 12 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului „nu impune guvernelor țărilor membre obligația de a oferi dreptul la căsătorie perechilor homosexuale”, adăugând că guvernele „se bucură de o anumită libertate în stabilirea naturii exacte” a recunoașterilor juridice ale uniunilor homosexuale.

Decizia continuă poziția mixtă a Curții în probleme sociale. Anterior, aceasta a decis că avortul nu este un „drept al omului” și a acceptat dreptul Italiei de a menține crucifixele în clădirile publice. Totuși, a decis sinuciderea este un „drept al omului” și a încercat să impună Poloniei drepturi de moștenire pentru homosexuali, precum și Moscovei organizarea de parade de homosexuali. De asemenea, a decis că constituția Irlandei ar permite avortul, o idee respinsă de guvernul irlandez.

Rolul Curții Europene a Drepturilor Omului este acela de a decide în acele cazuri care fac obiectul Convenției Europene a Drepturilor Omului, la care sunt parte 47 de state europene.

Sursa: lifesitenews.com - traducere asigurată de Bogdan Mateciuc, director Alianța Familiilor din România

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer