Lawyers of Huainan City, Anhui Province pledge an oath of allegiance to the Communist Party of China

China a promulgat o nouă reglementare care constrânge avocații, atunci când depun jurământul, să jure credință conducerii Partidului Comunist, a anunțat Ministerul Justiției pe site-ul său de Internet, relatează AFP.

Această dispoziție, care se referă atât la noii avocați cât și la cei care își reînnoiesc autorizația, a provocat un val de indignare în rândul practicanților acestei profesii și pe microblogurile din China.

“Jur să îndeplinesc loial misiunea sacră de a fi credincios patriei, de a susține conducerea Partidului Comunist Chinez, precum și sistemul socialist”, trebuie să declare de acum avocații atunci când depun jurământul.

Avocații chinezi, în special cei angajați pentru apărarea drepturilor civice, au fost adeseori luați la țintă în cadrul campaniilor de reprimare a disidenților.

“Avocații nu sunt judecători sau procurori, ei nu fac parte din autoritatea publică și ar trebui să fie loiali Constituției și legilor și să aibă o etică și o disciplină profesională”, a declarat pentru AFP avocatul Liu Xiaoyuan.

Avocații ar trebui să jure că garantează drepturile legitime și interesele clienților lor, a adăugat Liu.

Alți avocați chinezi, între care unii se află sub supravegherea poliției sau sunt hărțuiți periodic de autorități, au refuzat să comenteze noile dispoziții de teamă pentru siguranța lor.

“Să îi ordoni unui avocat să depună un astfel de jurământ seamănă cu un atac împotriva statului de drept”, a declarat un alt avocat sub acoperirea anonimatului.

“Statul afirmă că vrea să construiască un sistem judiciar conform Constituției, avocații ar trebui astfel să jure credință Constituției. Nu este drept să jure credință unui partid sau unei organizații politice”, a continuat el.

“Avocații trebuie să fie responsabili în fața legii, nu în fața unui partid politic”, a reacționat pe Sina Weibo, site-ul Twitter chinez, bloggerul Ximeng Anjunjie.

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer