“Moarte intelectualilor!”

Pe 29 ianuarie 1990, oamenii muncii chemai de Ion Iliescu i FSN n Piaa Victoriei au strigat pentru prima dat “moarte intelectualilor!”. Tot atunci Corneliu Coposu a fost scos din sediul PN cu o tanchet, pentru a nu fi agresat de susintorii lui Iliescu, Brucan, Mgureanu i compania. Fenomenul Piaa Universitii a fost nfrnt i el de btele minerilor adui cu acordul ministrului Traian Bsescu i ntr-un final intelectualii au murit. n loc lor a fost dizlocat o brigad de “boieri ai scrisului”, gen Patapievici, Tismneanu, Pleu sau Liiceanu.Nu este ntmpltoare aici nici apariia n presa liber a vremii a actualului premier Mihai Rzvan Ungureanu, ca jurnalist la Opinia Studeneasc. Dup ce aproape fusese linat de studenii ieeni, din cauza faptului c MRU era un zelos membru supleant al conducerii UTC, aceasta s-a trezit la doar cteva zile n postura de martor al Revoluiei de la Cluj-Napoca, de partea revoluionarilor. Imagini inventate cu tancuri care ciuruiesc cldirile din ora au stors probabil cteva lacrimi de admiraie de la studentele ieene care nu tiau cu cine au de-a face.

Nici istoricul Neagu Djuvara nu este strin de splarea imaginii lui MRU: “Am ncredere n guvernarea lui Mihai Rzvan Ungureanu. l cunosc pe Mihai Rzvan de peste 20 de ani, de cnd ieise de la Universitate. Eu eram abia sosit n ar, de cteva sptmni, n 1990, iar prima universitate care m-a chemat s susin o conferin a fost cea din Iai.[…] n lunile urmtoare revenirii mele n ar, am adus din Frana o revist foarte bun pe care noi o scoteam la „Fundaia Carol” din exil – „Revue des tudes roumaines” […]. Deci am adus revista la Iai i l-am fcut pe Mihai Rzvan redactor-ef al acestei reviste. Pe ultimele trei numere ale acestei reviste – 19, 20 i 21 – Mihai Rzvan apare ca redactor-ef. Aa l-am cunoscut i l-am frecventat timp de un an sau doi pe chestiunile acestea.

Istoriile noii grzi de intelectuali se ntreptrund invariabil nc dinainte de 1990. Liiceanu i Pleu au fost printre cei agreai de regimul comunist pentru a pleca n strintate cu burse. Soia lui Pleu era chiar informatoare a DIE de la vrsta de 19 ani i este greu de crezut c soul su era strin de aceast relaie imoral a soiei sale. Este frapant i modul cum Pleu ajunge imediat dup 199o Ministru al Culturi i apoi ntre 1997 i 1999 ministru de Externe, o funcie care trebuie girat n subsidiar de SIE. Tnrul MRU, devenit ntre timp un copil de trup al lui Soro i apropiat al unor cercuri evreieti, devine director SIE. La fel Patapievici, rodul “iubirii” unui cuplu sovietiv format de NKVD, Dionis i Odarca Patapievici, devine n 2005 preedinte al Institului Cultural Romn, graie lui Traian Bsescu. Acelai Bsescu care a fost agent DIE la Anvers, apoi a ajuns ministru al transporturilor i acum este la al doile mandat toxic de preedinte.

Deci intelectualii au murit i n locul lor a fost instaurat o nou clic de pseudo-intelectuali formai de DIE i SIE, sinecuriti i dragi iubitori de funcii bine pltite din fonduri publice. Reacia lui Patapievici fa de manifestanii din Timioara, cnd i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de ctre Universitatea de Vest este una similar cu cea a rectorului Andrei Marga ntr-o edin “secret” a senatului UBB. Un Marga care i el a beneficiat nainte de 1989 de burse i cltorii n Germania, alturi de actualul Patriarh Daniel.

Patapievici:Nu ați citit textul meu. Ați citit alți antisemiți, legionari sau naționaliști, care au complotat acest lucru.”

Marga:“Legionarii n ’40 au vrut s i elimine pe profesorii de vrf, i atunci i-au scos pe Nicolae Iorga, pe Emil Racovi, pe Dimitrie Pompeiu dintre matematicieni, pe rectorii de la Politehnica din Bucureti, m rog, rectorul de la Iai, au scos cteva sute de universitari de prim plan, evident ca s i elimine din discuia public. … Legionarii au fcut acest gest. Eu bnuiam c de la Mussolini vine, sigur Mussolini a fost primul care a aplicat tehnicile acestea … dar acum Lucian Boia de la Bucureti a dovedit c legionarii au dat articolul. Ei bine, cei care au fcut Legea Educaiei, din pcate de la Cluj, ei [despre care] tiam c unii sunt de filier legionar, ei sunt n universitate la aceast or, se tie, tiam c de acolo au luat, tiam c au fcut aceast treab, dar nu se tia de unde, acum Lucian Boia aduce documente irefutabile”

Dac v-ai ntrebat de ce Ziua Mondial a Poeziei nu a fost srbtorit la Cluj, este pentru singurii intelectuali oficiali, cei menionai mai sus, nu scriu poezii. Au scris delaiuni, acum scriu doar politice i cecuri pentru ei i familiile lor, din banii notri. “Moarte intelectualilor”.

George Bara – Napoca News

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer