“Moarte intelectualilor!”

“Moarte intelectualilor!”

Pe 29 ianuarie 1990, oamenii muncii chemați de Ion Iliescu și FSN în Piața Victoriei au strigat pentru prima dată “moarte intelectualilor!”. Tot atunci Corneliu Coposu a  fost scos din sediul PNȚ cu o tanchetă, pentru a nu fi agresat de susținătorii lui Iliescu, Brucan, Măgureanu și compania. Fenomenul Piața Universității a fost înfrânt și el de bâtele minerilor aduși cu acordul ministrului Traian Băsescu și într-un final intelectualii au murit. În loc lor a fost dizlocată o brigadă de “boieri ai scrisului”, gen Patapievici, Tismăneanu, Pleșu sau Liiceanu.Nu este întâmplătoare aici nici apariția în presa liberă a vremii a actualului premier Mihai Răzvan Ungureanu, ca jurnalist la Opinia Studențească. După ce aproape fusese linșat de studenții ieșeni, din cauza faptului că MRU era un zelos membru supleant al conducerii UTC, aceasta s-a trezit la doar câteva zile în postura de martor al Revoluției de la Cluj-Napoca, de partea revoluționarilor. Imagini inventate cu tancuri care ciuruiesc clădirile din oraș au stors probabil câteva lacrimi de admirație de la studentele ieșene care nu știau cu cine au de-a face.

Nici istoricul Neagu Djuvara nu este străin de spălarea imaginii lui MRU: “Am încredere în guvernarea lui Mihai Răzvan Ungureanu. Îl cunosc pe Mihai Răzvan de peste 20 de ani, de când ieșise de la Universitate. Eu eram abia sosit în țară, de câteva săptămâni, în 1990, iar prima universitate care m-a chemat să susțin o conferință a fost cea din Iași. […] În lunile următoare revenirii mele în țară, am adus din Franța o revistă foarte bună pe care noi o scoteam la „Fundația Carol” din exil – „Revue des études roumaines” […]. Deci am adus revista la Iași și l-am făcut pe Mihai Răzvan redactor-șef al acestei reviste. Pe ultimele trei numere ale acestei reviste – 19, 20 și 21 – Mihai Răzvan apare ca redactor-șef. Așa l-am cunoscut și l-am frecventat timp de un an sau doi pe chestiunile acestea.

Istoriile noii gărzi de intelectuali se întrepătrund invariabil încă dinainte de 1990. Liiceanu și Pleșu au fost printre cei agreați de regimul comunist pentru a pleca în străinătate cu burse. Soția lui Pleșu era chiar informatoare a DIE de la vârsta de 19 ani și este greu de crezut că soțul său era străin de această relație imorală a soției sale. Este frapant și modul cum Pleșu ajunge imediat după 199o Ministru al Culturi și apoi între 1997 și 1999 ministru de Externe, o funcție care trebuie girată în subsidiar de SIE. Tânărul MRU, devenit între timp un copil de trupă al lui Soroș și apropiat al unor cercuri evreiești, devine director SIE. La fel Patapievici, rodul “iubirii” unui cuplu sovietiv format de NKVD, Dionis și Odarca Patapievici, devine în 2005 președinte al Institului Cultural Român, grație lui Traian Băsescu. Același Băsescu care a fost agent DIE la Anvers, apoi a ajuns ministru al transporturilor și acum este la al doile mandat toxic de președinte.

Deci intelectualii au murit și în locul lor a fost instaurată o nouă clică de pseudo-intelectuali formați de DIE și SIE, sinecuriști și dragi iubitori de funcții bine plătite din fonduri publice. Reacția lui Patapievici față de manifestanții din Timișoara, când i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Vest este una similară cu cea a rectorului Andrei Marga într-o ședință “secretă” a senatului UBB. Un Marga care și el a beneficiat înainte de 1989 de burse și călătorii în Germania, alături de actualul Patriarh Daniel.

Patapievici: Nu ați citit textul meu. Ați citit alți antisemiți, legionari sau naționaliști, care au complotat acest lucru.”

Marga: “Legionarii în ’40 au vrut să îi elimine pe profesorii de vârf, și atunci i-au scos pe Nicolae Iorga, pe Emil Racoviță, pe Dimitrie Pompeiu dintre matematicieni, pe rectorii de la Politehnica din București, mă rog, rectorul de la Iași, au scos câteva sute de universitari de prim plan, evident ca să îi elimine din discuția publică. … Legionarii au făcut acest gest. Eu bănuiam că de la Mussolini vine, sigur Mussolini a fost primul care a aplicat tehnicile acestea … dar acum Lucian Boia de la București a dovedit că legionarii au dat articolul. Ei bine, cei care au făcut Legea Educației, din păcate de la Cluj, ei [despre care] știam că unii sunt de filieră legionară, ei sunt în universitate la această oră, se știe, știam că de acolo au luat, știam că au făcut această treabă, dar nu se știa de unde, acum Lucian Boia aduce documente irefutabile”

Dacă v-ați întrebat de ce Ziua Mondială a Poeziei nu a fost sărbătorită la Cluj, este pentru singurii intelectuali oficiali, cei menționați mai sus, nu scriu poezii. Au scris delațiuni, acum scriu doar politice și cecuri pentru ei și familiile lor, din banii noștri. “Moarte intelectualilor”.

George Bara – Napoca News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *