”Institutul Cultural Romn este o instituie de cultur aflat sub autoritatea preedintelui Romniei, care are ca misiune promovarea culturii i civilizaieinaionalen ar i n afara ei”– Misiunea ICR

“Preedintele Romniei este preedinte de onoare al Institutului.”– Legea de functionare a ICR

Raport Deschis

Catre:Presedintele Romaniei, dl Traian Basescu

Directorul Serviciului Roman de Informatii, dl George Maior

Re:O “institutie de interes national” impotriva interesului national si a directiilor enuntate de Presedintele Romaniei pentru apararea identitatii si a demnitatii romanilor din jurul granitelor

Agenti anti-Romania stipendiati de ICR

Programe antiromanesti perfectate prin intermediul ICR, respectiv ICR-Chisinau

Cheltuirea a 2.000.000 de euro pentru un bunal Rusiei – “Zemstva Guberniei Basarabia” si infiintarea unei filiale “moldovenesti” a Colegiului Noua Europa

Demolarea Cldirii Scolii confesionale ortodoxe romanesti din Jula, cu o vechime de 180 de ani, revendicata de comunitatea romaneasca pentru un muzeu al romanilor

Seminar ICR-Budapesta impotriva Romaniei si a adevarului istoric privind evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures

 

Domnule Presedinte al Romaniei si Presedinte de Onoare al Institutului Cultural Roman,

Domnule Director al Serviciului Roman de Informatii,

 

Va scriu in calitate de jurnalist preocupat de peste 20 de ani de problemele comunitatilor romanesti din jurul granitelor si de cetatean roman oripilat de bresele in securitatea nationala perfectate prin intermediul unei institutii publice “de interes national”, cum este Institutul Cultural Roman condus de dl Horia Roman Patapievici si al carui Presedinte de Onoare este chiar Presedintele Romaniei.

Am aflat recent ca si din taxele mele si ale membrilor familiei mele care au fost siliti sa paraseasca Romania rasariteana in urma invaziei trupelor sovietice de ocupatie, ICR a cadorisit cu burse de 7000 de dolari doi istorici din Republica Moldova care au votat in cadrul asa-numitei Comisii leahtichi – supranumita la Chisinau “Comisia Rusinii” – pentru eliminarea obiectului Istoria Romanilor (ca obiect separat) din instituiile de nvmnt preuniversitar ale Republicii Moldova, conformBasarabeni.ro.

Numele celor doi sunt Igor Casu si Virgil Paslariuc si beneficiaza debursa ICR ce poarta numele lui Alexandru Sturdza, pentru a-l onora (!) pe greco-romanul care a fost fiul primului guvernator al Guberniei Basarabia dup raptul de la 1812, atasat al Ministerul de Interne al Imperiului Tarist timp de 22 de ani, sub conducerea rilor Alexandru I i Nicolae I, si care a mai primit si titlul onorific de “consilier de tain” al arului.

Votul in “Comisia Rusinii” a fost de 11 “contra” la 9 “pentru”. Asadar, predarea Istoriei Romanilor in scolile din Republica Moldova a stat exact in votul celor doi bursieri ICR. Astfel, viitorul educatiei copiilor din stanga Prutului, investitia in zeci de mii de manuale de Istoria Romanilor pentru scolile din Basarabia a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni impreuna cu toate dezideratele enuntate de Dvs din 2004 pana azi, pentru pastrarea si apararea identititatii nationale a romanilor din jurul Romaniei, au fost aruncate la cos de… doi bursieri ai ICR.

Atat Ministrul Educatiei, Mihail leahtichi, cat si Igor Casu, bursier ICR si membru al“organelor decizionale” ale Fundatiei Soros – Moldova, s-au antepronuntat inca de la infiintarea “Comisiei Rusinii” si inainte de efectuarea “cercetarii” asupra eliminarii obiectului Istoria Romanilor. Astfel,intr-un editorial din ziarul “Adevarul”, din 20 decembrie 2011, Igor Casu afirma: “Cnd vom nelege i noi c nu exist o istorie a romnilor n afara istoriei Europei? O disciplin numit Istoria ar oferi prilejul s mai renunm i la anumite cliee i interpretri triumfaliste din istoria romnilor pe care le-am preluat din manualele editate n Romnia n anii 1990, care nu mai sunt n circulaie n drepta Prutului, sau de la istorici servili regimului ceauist de dinainte de 1989. Deci, pe cnd vom putea spune i noi, romnii basarabeni: Good bye, Ceauescu?”. In opinia bursierului ICR, Istoria Romanilor echivaleaza cu Ceausescu si Istoria din manualele romanesti a anilor post-decembristi, intr-un sens peiorativ. Pe aceeasi directie, a propagandei antiromanesti, bursierul ICR Igor Casu isi permite sa afirme intr-un interviupus la cale in Evenimentul Zilei, in preajma aniversarii Marii Uniri, ca „Nimeni nu mai vrea unirea cu Romnia!”.

Dintre cei patru membri ai Comisiei ICR care a hotarat stipendierea celor doi istorici mancurtizati, Igor Casu si Virgil Paslariuc, au facut parte Mihail Neamtu si Petre Guran, directorul ICR – Chisinau. Dl Petre Guran, fost bursier al Colegiului Noua Europa, este prieten apropiat al celor doi, dupa cum se poate vedea pe pagina de internet aForumului Plural, ce se doreste a fi un embrion moldovenesc, in sensul sovietic, al Colegiului Noua Europa condus de rectorul Andrei Plesu. Dl Mihail Neamtu este si el un bursier al Colegiului Noua Europa, in calitate de “invitat al rectorului“, si bursa pe care le-a conferit-o celor doi istorici de la Chisinau pare sa fie in sensul afirmatiilor sale despre propriile lui beneficii de (fost) bursier si bugetar: „Aveam un grant al Academiei Romne care mi asigura un post cldicel, cu șofer, cas de la RA‑APPS. Mai aveam un post de director științific la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin care puteam cltori oricnd la orice hotel de patru stele din Europa. Mi‑am depus demisia de la stat pentru c simțeam c stagnez, c nu m dezvolt, c sunt nchistat.” (InterviuMoney.ro).

Tot bursier al Colegiului Noua Europa (“New Europe College -Новая Европа колледжа”) este si ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, finul altui bursier “NEC – NEK”, dl Teodor Anatol Baconschi, fostul ministru de Externe esuat lamentabil la mal prin cel mai slab mandat al diplomatiei romane de la Sergiu Celac incoace. Dl Lazurca s-a gandit sa ofere un adevarat exemplu de romanism devenind “fiu duhovnicesc” al unui cunoscut activist anti-roman in cadrul Patriarhiei Moscovei, Pavel Borsevschi, la biserica caruias-a gandit sa duca si Corul Bisericii Stavrapoleosdin Bucuresti, aflat la Chisinau in cadrul unui program al… ICR. Tot dl Lazurca s-a gandit sa fie sighidul bisericesc al lui Mircea Geoanaintr-un“pelerinaj”care a cuprins doar manastirile din Basarabia aflate sub obladuirea Moscovei. Si tot dl Lazurca este cel care“a uitat” sa-i invite si pe patriotii romaniinchisi timp de 13 si 15 ani la Tiraspol, de Ziua Nationala a Romaniei, pentru prima oara de la eliberarea lor din temnitele rusesti.

La fel ca ministeriatul nasului sau, dl Lazurca a fost considerat, in precedentul sau post, drept cel mai jenant ambasador la Vatican din tot corpul diplomatic acreditat pe langa Sfantul Scaun, conform aprecierilor de la fata locului. Ca sa dam un singur exemplu, dl Lazurca a refuzat sa sustina in 2008 celebra expozitie internationala realizata in triplu parteneriat Romania-Moldova-Ucraina, “Cucuteni-Trypillia. O mare civilizaie a Vechii Europe (5000 – 3000 .Ch.)” , riscand eliminarea primelor doua din expozitia de la Vatican, respectiv a Romaniei, care reprezenta si Moldova, in favoarea unilaterala a Ucrainei. Dupa eforturi de diplomatie culturala incomensurabile si fara absolut nici un sprijin din partea Ambasadei Romaniei expozitia care definea autenticul “brand” romanesc, al vetrei civilizatiei europene, s-a desfasurat pana la urma dupa cum fusese prevazut dar sub patronajul… Ambasadei Ucrainei pe langa Sfantul Scaun!

Ca sa ne intoarcem la Chisinau, cei noua istorici basarabeni care au incercat sa salveze obiectul de studiu Istoria Romanilor sunt Ghe. Cojocaru, dr. n istorie, Directorul Institutului de Istorie, Stat i Drept, Academia de tiinte a Moldovei; Dragnev D., membru-corespondent al AM, Institutului de Istorie, Stat i Drept, AM; Eanu A., academician, Institutului de Istorie, Stat i Drept, AM; Gona Gh., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, Universitatea Pedagogic “I. Creang”; Moanu Al., dr. habilitat, membru de onoare al Academiei Romne; Negrei I., istoric, Institutul de Istorie, Stat i Drept, AM; Negru Gh., dr. n istorie, Institutul de Istorie, Stat i Drept, AM; Parasca P., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, ULIM; Varta I., dr. n istorie, Institutul de Istorie, Stat i Drept, AM. Acestia sunt membri aiComisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova– Comisieinfiintata de fostul sef interimar al republicii, Mihai Ghimpu– in frunte cu presedintele acesteia, dl Gheorghe Cojocaru, se afla in conducerea Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova si fac parte dinMicarea Civic „Anul 1812”initiata de istorici basarabeni pentru comemorarea raptului rusesc din urma cu 200 de ani. Se lupta de 10 ani pentru apararea studiului Istoriei Romanilor. Nu sunt bursieri ICR.

Actiunea anti-romaneasca a celor doi bursieri ICR a starnit revolta altor colegi de breasla, mai ales ca si dl Igor Casu a facut parte din Comisia Ghimpu. Dr Veaceslav Stvil, la randul sau fost membru al Comisiei, se intreaba public daca nu cumva “Institutul Cultural Roman este finantat de Federatia Rusa?“. Ar fi fost mai bine, cred eu, pentru ca cel putin nu se cheltuiau banii vaduvelor si pensionarilor romani. Nici nu ar fi fost nevoie de schimbarea initialelor institutiei “de interes national”: ICR = Institutul Cultural Rus.

Dr. Mihai Tasca, secretar al Comisiei Ghimpu, apreciaza de-a dreptul ca ICR este un adevarat vector al antiromanismul la Chisinau.Intr-un articol plin de mahnire aparut in “Adevarul”-Moldova, acesta rememoreaza cum directorul ICR – Chisinau, dl Petre Guran, la o conferina din 24 ianuarie 2011, ziua Micii Uniri, a vorbit celor prezeni despre… Bizan. “Neobinuit a fost discursul efului ICR Chiinu i la conferina din 27 martie 2011, cnd a povestit unei sli arhipline de unioniti care au venit s marcheze ziua Unirii Basarabiei cu Patria-Mam … despre istoria Franei”, scrie dl Mihai Tasca.

 

Tot secretarul Comisiei Ghimpu aminteste ca una dintre ultimele aciuni de promovare a romnismului n Republica Moldova este decizia ICR de a deschide la Chiinu Institutul de Studii Avansate care sa poarte tot numele lui „Alexandru Sturdza” si care a fost cel mai bine caracterizat, chiar de catre al doilea bursier ICR, Virgil Paslariuc, in studiul cu titlul„Reelele de influen n politicile imperiale ruseti din Basarabia: Pavel Ciceagov i Sturdzetii”. “De parc romnii nu ar avea un Constantin Stere, Onisifor Ghibu, Ion Pelivan sau Pan Halippa?”, arata dr Mihai Tasca. Dar cineva trebuie sa continue “retelele de influenta ale politicii rusesti in Basarabia”…

Si aici se deschide si o discutie despre cum, la comemorarea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia Tarista, ICR, prin Horia Roman Patapievici, a hotarat sa faca cadou Noii Rusii, din banutul vaduvei, nici mai mult nici mai putin decat 2.000.000 de euro. Astfel, in baza unui contract deja parafat, ICR restaureaza din banii romanilor fostul sediu al “Zemstvei Guberniale Basarabene“. In schimbul celor doua milioane de euro, ICR are dreptul de a concesiona o parte din cladire pentru 25 de ani. Preedintele ICRa menionatc “aceast cldire este important i pentru faptul c n timpul Rusiei ariste a gzduit prima instituie de tip liberal din Basarabia” (?!). O cladire care, dupa renovarea ei, poate fi revendicata cu toate temeiurile legale de Federatia Rusa! In cadrul Zemstvei – autoguvernarea locala a Imperiului Rus – a lucrat pentru Rusia chiar bunicul actualului director al ICR, Petre Guran. Iar aschia nu sare departe de trunchi. Asa poate se explica de ce Romania face cadou Rusiei 2.000.000 de euro, pe langa manualele de Istorie a Romanilor tiparite de DRP si care acum pot sa mearga la topit sau, cel mult, date scolilor din Basarabia in regim de samizdat.

Cheltuirea banului public roman pentru conservarea si restaurarea unei cladiri tariste care nu va intra in posesia statului roman ci va fi doar concesionata, timp de 25 de ani, si nu integral ci doar o parte, are loc in conditiile in care, de partea cealalta a Romaniei, la Jula,cldirea Scolii confesionale ortodoxe, cu o vechime de 180 de ani, in care romanii din Ungaria doreau sa-si faca un mic muzeu, a fost demolata pentru ca Romania nu a reusit sa o recupereze si nici nu a cumparat-o – desi costa infinit mai putin decat 2.000.000 de euro– iar prietena noastra Budapesta s-a gandit ca e mai bine sa rada istoria romanilor, fizic, ca si la Chisinau.

Cladirea Scolii ortodoxe din Jula a fost achizitionata de comunitatea romaneasca in 1879 dar data din anii 1830. Cladirea Zemstvei Imperiului Rus in “Gubernia” Basarabiei dateaza din 1882.

De notat ca, in aceeasi perioada, in loc ca ICR-Budapesta sa se ocupe de salvarea Scolii confesionale ortodoxe din Jula, a ales ca, tot pe banii nostri, sa inviteun grup compact de instigatori ai macelului de la Targu Mures din martie ’90, fosti si actuali agenti si turnatori ai Securitatii si serviciilor speciale maghiare si sovietice, reunit la un seminar in care cei prezenti au conchis ca SRI a organizat atacul asupra maghiarilor ca sa-si justifice infiintarea iar Laszlo Tokes s-a exprimat asupra “tezei” “Egymsnak tlve – Fekete mrcius Marosvsrhelyen” respectiv „Condamnați s conviețuiasc– Martie negru la Trgu-Mureș”!

In mod cu totul ciudat, in loc sa raspunda acuzelor istoricilor basarabeni chiar directorul ICR, Petre Guran, dl Igor Casu, bursierul nostru, se erijeaza in purtator de cuvant al ICR – Chisinau, si, fara sa vrea, ne da inca o veste “buna”: “i, n cele din urm, a vrea s fac nite precizri n legtur cu atacul asupra ICR Chiinu i mai ales asupra denumirii Institutului de Studii Avansate, care va purta numele lui Alexandru Sturdza. La mijloc este o nenelegere n legtur cu scopul acestei instituii i anume c a fost conceput pe modelul altor instituii similare din Europa i, n particular, al Colegiului Noua Europ din Bucureti, condus de Andrei Pleu. Adic se vrea a fi un centru de excelen, care s ntruneasc bursieri din diferite ri care s se documenteze i s participe la cursuri susinute de personaliti notorii din America de Nord i Europa.”.

Adica Romania arunca 2.000.000 de euro – pe timp de criza – si ce va mai urma dupa, pentru utilarea “Institutului de Studii Avansate” si remunerarea bursierilor “din diferite tari” pentru ca dl Andrei Plesu sa-si infiinteze o filiala “moldoveneasca” a Colegiului Noua Europa!

Aceasta este ceea ce merita romanii nostri din jurul Romaniei?!

Domnule Director al SRI, Serviciul Roman de Informatii nu apara drepturile i libertile fundamentale ale cetenilor – garantate constituional, precum i protejarea exercitrii nengrdite a acestora? Pai tocmai li s-a luat unor cetateni romani dreptul de a-si invata propria istorie! Si tot “noi” i-am platit pe cei care au dispus “integrarea” istoriei romanilor cu cea “universala”, eventual “europeana”, odinioara a popoarelor sovietice.

Domnule Presedinte, din cate stiu, pe cand erati doar primar al Capitalei, ati aparat fara preget dreptul copiilor din Basarabia la Limba Romana si Istoria Romanilor. Apoi, cand ati devenit Presedinte, ati reiterat din primul discurs drepturile romanilor de pretutindeni. De ce sa distruga tot ce ati cladit in atatia ani o mana de obedienti ai rectorului Andrei Plesu?

Cu speranta ca toate cele expuse vor primi un raspuns, va amintesc, in prejma aniversarii Unirii Basarabiei cu Tara, spusele marelui istoric Florin Constantiniu, care apreciaza ca “nu o victorie militarã a stat la temelia Romniei Mari, ci actul de vointa al natiunii romne de a-si da armatura teritorial-institutionala care este statul national.”

Consolidati, va rog, aceasta armatura eliminind bresele care o surpa.

“Triasc Unirea Romaniei!”

Victor Roncea

23 martie 2012

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer