Ziua Basarabiei – azi orele 10.30 la Sala Agir din Bucuresti

Invitație: Azi 24 martie 2012 ora 10.30 la Sala Agir din Piata Romană, de pe Bld. Dacia nr. 26 din București, va avea loc Aniversarea Zilei Basarabiei.


Cu ocazia aniversării a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România,organizațiile studenților basarabeni din București, Timișoara și Brașov desfășoară, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în perioada 24 – 31 martie, Festivalul „Zilele Basarabiei”.

Organizația Studenților Basarabeni din București dă startul evenimentelor dedicate Unirii de la 1918 cu un concert la care sunt invitați Cătălin Josan, Gândul Mâței, Paralela 47, ROA și Condorii Negri. Programul ediției a V-a a Festivalului “Zilele Basarabiei” de la București include, de asemenea, vizite la muzeele capitalei și lansarea volumului ”Istoria Basarabiei”, semnată de profesor doctor universitar, domnul Ștefan Purici, editat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. În data de 27 martie, participanții la Festival se vor deplasa la cimitirul de la Cernica pentru a aduce un omagiu membrilor Sfatului Țării.

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara a pregătit, pentru ediția din acest an a Festivalul „Zilele Basarabiei”, un program de șase zile, în perioada 27 martie – 1 aprilie, ce include o serie de manifestări culturale printre care expoziții, lansări de carte, dezbateri, concerte și spectacole de teatru. Printre invitații la eveniment se numără Cristi Dumitru, Director al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Paralela 47, Teatrul Muzical-Dramatic “B.P. Hașdeu” din Cahul și ansamblul de dans folcloric “Izvoraș” din același oraș.

Astfel, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni va lansa volumul “Istoria Basarabiei – Note de Curs” de prof. univ. dr. Ștefan Purici, la Sala Stoicescu din Palatul Facultății de Drept, Universitatea din București, luni, 26 martie 2012, începând cu ora 18:00, eveniment moderat de domnul Dorin Matei, președintele Fundației Culturale Magazin Istoric.

Marți, 27 martie, cartea va fi lansată la Galați, în parteneriat cu Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni “Ștefan cel Mare și Sfânt” din cadrul Ligii Studenților din Universitatea “Dunărea de Jos”, în Sala Mihai Eminescu, Biblioteca „V.A. Urechia“, începând cu ora 13:00.

Joi, 29 martie, volumul va fi lansat la Timișoara în parteneriat cu Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara în Sala de Conferințe a Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Teodoran”, începând cu ora 14:00. Volumul cuprinde detalierea cursului special de „Istoria Basarabiei”  susținut de prof. dr. univ Ștefan Purici la Facultatea de Istorie a Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava.  Lansarea va fi urmată de o dezbatere referitoare la relevanța studierii istoriei Basarabiei în facultățile de Istorie din România.

Pe parcursul lunii viitoare, Institutul va transmite gratuit exemplare ale cursului către aproximativ 500 de licee din România și Republica Moldova în vederea utilizării lui ca suport educațional de către profesorii de istorie precum și pentru a constitui un instrument de lucru util pentru alte studii și cercetări în acest domeniu.

Aniversarea Unirii se va desfășura, concomitent, și la Brașov. Organizația Studenților Basarabeni și Bucovineni din acest oraș va organiza, în data de 27 martie, o slujbă de comemorare a artizanilor Unirii de la 1918. Programul include, de asemenea, un simpozion cu participarea mai multor istorici și a altor personalități din mediul academic, dezbateri, proiecții de film și un concert  live oferit de trupele Catharsis, Akord, Sick Brothers și a interpretei Nicoleta Gavrilița, informeaza DRP.

Pe 27 martie se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Organizația Studenților Basarabeni din București va desfășura între 24 și 27 martie Festivalul ”Zilele Basarabiei la București”.  Anul acesta va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului, ediție aniversară, marcată printr-un program excepțional, informeaza si Basarabeni.Ro.

”Zilele Basarabiei la București” încep sâmbătă, 24 martie, de la ora 21.00, în club JukeBox, unde  va avea loc un concert  incendiar cu interpreți și trupe îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului. Pe scenă vor evolua pentru publicul de la București binecunoscutul interpret basarabean Cătălin Josan și formațiile ROA,  Paralela 47, Condorii Negri și Gândul Mâței.  Participanții  vor avea astfel ocazia să asculte muzică românească de calitate în cadrul unui concert sută la sută  LIVE, într-o atmosferă fantastică. Programul continuă duminică, 25 martie cu o zi dedicatămuzeelor. Tinerii interesați vor avea minunata ocazie să viziteze gratuit cele mai importante muzee din București: Muzeul Aviației, Muzeul de Artă “Vasile Grigore”, Muzeul Național “Ferdinand I”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Satului, Muzeul Țăranului Român și Muzeul Palatului Cotroceni. Participanții vor avea ocazia să vadă cu ochii lor declarația Unirii Basarabiei cu România, semnată la 1918.

Luni, 26 martie, de la ora 18.00, va avea loc Lansarea volumului de carte „Istoria Basarabiei” din Colecția Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Autorul volumului este decanul facultății de istorie de la Suceava, profesor doctor universitar, dl Ștefan Purici. La eveniment vor participa deo serie de personalități importante din mediul cultural, istoric, academic, dar din și mass media. Tinerii vor avea ocazia să interacționeze cu reprezentanții domeniului istoric și academic, pentru a conștientiza importanța și dimensiunile istorice ale destinului Basarabiei în contextul zilei de 27 martie. Lansarea va avea loc în sala Stoicescu din incinta Facultății de Drept a Universitatății din București.

Festivalul se va încheia marți, 27 martie cu un Omagiu pentru făuritorii Unirii.De ziua Unirii Basarabiei cu România, doritorii, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la fel ca în anii precedenți la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Se vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Țării din cimitirul de la Cernica, printre care se numara Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Pentru aceștia, dar și pentru toți ce-i care s-au sacrificat pentru realizarea dezideratului Unirii, tinerii vor ține un moment de reculegere, iar soborul de preoți de la Cernica va desfășura o slujbă de pomenire. Comemorarea de la Cernica este deja o tradiție desfășurată de Organizația Studenților Basarabeni din București în fiecare an, în data de 27 martie.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului ”Zilele Basarabiei la București”  este realizată cu sprijinul partenerilor: Departamentul pentru Românii de PretutindeniInstitutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Universitatea din București, Casa de Cultură a Studenților din București, IPT și Primăria Municipiului București.

 

OSB București este o organizație non-guvernamentală care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflați la studii în România în spirit național, democratic și proeuropean.

Totodata, TVR organizeaza transmisia live a unei emisiuni cu titlul “Basarabia. Asa cum a fost.”, pe TVR1 si TVRi, luni, 26 martie 2012, de la ora 22,10.

Au trecut 200 de ani de când, prin semnarea Păcii de la București, încălcând toate normele de drept ale vremii, Turcia ceda Rusiei o parte a Moldovei, situată între Prut si Nistru. Numit de atunci “Basarabia”, acest teritoriu, locuit în majoritate de români, a fost supus unei politici intense de rusificare și de colonizare, mai întâi prin politica expansionistă țaristă, care a fost continuată mai târziu cu atrocitățile comise de puterea bolșevică.

Împreună cu invitații acestei ediții speciale “Omul și timpul”, vor fi evaluate consecințele acestor politici asupra populației românești din acest spațiu.

Invitați:

Emil Constantinescu (președinte al României în perioada 1996 – 2000),

Mircea Druc (prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 1990 -1991),

prof. univ. dr. Ioan Scurtu (președintele secției de Știinte Istorice și Arheologie a Academiei Oamenilor de Știință din România),

prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru (istoric, șeful Comisiei de Investigare a Crimelor Comunismului din Republica Moldova),

prof. univ. dr. Dan Dungaciu (directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internationale al Academiei Române),

Alexandru Lesco (fost deținut politic al regimului transnistrean).

Moderatori: Nicoleta Epure, Rafael Udriște și Marian Voicu. Producator tv. Elena Dinu, transmite Basarabeni.Ro.

Vedeti promo aici:

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *