Invitație: Azi 24 martie 2012 ora 10.30 la Sala Agir din Piata Roman, de pe Bld. Dacia nr. 26 din București, va avea loc Aniversarea Zilei Basarabiei.


Cu ocazia aniversrii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romnia,organizaiile studenilor basarabeni din Bucureti, Timioara i Braov desfoar, cu sprijinul Departamentului pentru Romnii de Pretutindeni, n perioada 24 – 31 martie, Festivalul „Zilele Basarabiei”.

Organizaia Studenilor Basarabeni din Bucuretid startul evenimentelor dedicate Unirii de la 1918 cu un concert la care sunt invitai Ctlin Josan, Gndul Mei, Paralela 47, ROA i Condorii Negri. Programul ediiei a V-a a Festivalului “Zilele Basarabiei” de la Bucureti include, de asemenea, vizite la muzeele capitalei i lansarea volumului ”Istoria Basarabiei”, semnat de profesor doctor universitar, domnul tefan Purici, editat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romnii de Pretutindeni. n data de 27 martie, participanii la Festival se vor deplasa la cimitirul de la Cernica pentru a aduce un omagiu membrilor Sfatului rii.

Organizaia Studenilor Basarabeni din Timioaraa pregtit, pentru ediia din acest an a Festivalul „Zilele Basarabiei”, un program de ase zile, n perioada 27 martie – 1 aprilie, ce include o serie de manifestri culturale printre care expoziii, lansri de carte, dezbateri, concerte i spectacole de teatru. Printre invitaii la eveniment se numr Cristi Dumitru, Director al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romnii de Pretutindeni, Paralela 47, Teatrul Muzical-Dramatic “B.P. Hadeu”din Cahul i ansamblul de dans folcloric “Izvora” din acelai ora.

Astfel, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romnii de Pretutindeni va lansa volumul “Istoria Basarabiei – Note de Curs”de prof. univ. dr. Ștefan Purici, laSala Stoicescu din Palatul Facultii de Drept, Universitatea din Bucureti, luni, 26 martie 2012, ncepnd cu ora 18:00,eveniment moderat de domnul Dorin Matei, președintele Fundaiei Culturale Magazin Istoric.

Marți, 27 martie, cartea va fi lansat la Galați, n parteneriat cu Clubul Studenilor Basarabeni i Bucovineni “tefan cel Mare i Sfnt” din cadrul Ligii Studenilor din Universitatea “Dunrea de Jos”, nSala Mihai Eminescu, Biblioteca „V.A. Urechia“, ncepnd cu ora 13:00.

Joi, 29 martie, volumul va fi lansat la Timișoara n parteneriat cu Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara nSala de Conferințe a Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Teodoran”,ncepnd cu ora 14:00.Volumul cuprinde detalierea cursului special de „Istoria Basarabiei” susținut de prof. dr. univ tefan Purici la Facultatea de Istorie a Universitții “tefan cel Mare” din Suceava.Lansarea va fi urmat de o dezbatere referitoare la relevanța studierii istoriei Basarabiei n facultțile de Istorie din Romnia.

Pe parcursul lunii viitoare, Institutul va transmite gratuit exemplare ale cursului ctre aproximativ 500 de licee din Romnia și Republica Moldova n vederea utilizrii lui ca suport educațional de ctre profesorii de istorie precum și pentru a constitui un instrument de lucru util pentru alte studii și cercetri n acest domeniu.

Aniversarea Unirii se va desfura, concomitent, i la Braov.Organizaia Studenilor Basarabeni i Bucovineni din acest ora va organiza, n data de 27 martie, o slujb de comemorare a artizanilor Unirii de la 1918. Programul include, de asemenea, un simpozion cu participarea mai multor istorici i a altor personaliti din mediul academic, dezbateri, proiecii de film i un concert live oferit de trupele Catharsis, Akord, Sick Brothers i a interpretei Nicoleta Gavrilia, informeazaDRP.

Pe 27 martie se mplinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romnia.Cu aceast ocazie,Organizația Studenților Basarabeni din Bucureștiva desfșura ntre 24 și 27 martie Festivalul ”Zilele Basarabiei la București”. Anul acesta va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului, ediție aniversar, marcat printr-un program excepțional, informeaza siBasarabeni.Ro.

”Zilele Basarabiei la București” ncep smbt, 24 martie, de la ora 21.00, n club JukeBox, unde va avea loc un concert incendiar cu interpreți și trupe ndrgite de pe ambele maluri ale Prutului. Pe scen vor evolua pentru publicul de la București binecunoscutul interpret basarabeanCtlin Josanși formațiileROA, Paralela 47, Condorii Negri și Gndul Mței. Participanții vor avea astfel ocazia s asculte muzic romneasc de calitate n cadrul unui concert sut la sut LIVE, ntr-o atmosfer fantastic. Programul continuduminic, 25 martie cu o zi dedicatmuzeelor. Tinerii interesațivor avea minunata ocazie s viziteze gratuit cele mai importante muzee din București: Muzeul Aviației, Muzeul de Art “Vasile Grigore”, Muzeul Național “Ferdinand I”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Art al Romniei, Muzeul Național al Hrților și Crții Vechi, Muzeul Național de Istorie al Romniei, Muzeul Satului, Muzeul ranului Romn i Muzeul Palatului Cotroceni. Participanții vor avea ocazia s vad cu ochii lor declarația Unirii Basarabiei cu Romnia, semnat la 1918.

Luni, 26 martie, de la ora 18.00, va avea loc Lansarea volumului de carte „Istoria Basarabiei” din Colecia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romnii de pretutindeni.Autorul volumului este decanul facultții de istorie de la Suceava, profesor doctor universitar, dl Ștefan Purici. La eveniment vor participa deo serie de personalitți importante din mediul cultural, istoric, academic, dar din și mass media. Tinerii vor avea ocazia s interacționeze cu reprezentanții domeniului istoric și academic, pentru a conștientiza importanța și dimensiunile istorice ale destinului Basarabiei n contextul zilei de 27 martie. Lansarea va avea loc n sala Stoicescu din incinta Facultii de Drept a Universitatții din Bucureti.

Festivalul se va ncheia marți, 27 martie cu un Omagiu pentru furitorii Unirii.De ziua Unirii Basarabiei cu Romnia, doritorii, alturi de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la fel ca n anii precedeni la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza ndeplinirii idealului Unirii. Se vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului rii din cimitirul de la Cernica, printre care se numara Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Pentru aceștia, dar și pentru toți ce-i care s-au sacrificat pentru realizarea dezideratului Unirii, tinerii vor ține un moment de reculegere, iar soborul de preoți de la Cernica va desfșura o slujb de pomenire. Comemorarea de la Cernica este deja o tradiție desfșurat de Organizația Studenților Basarabeni din București n fiecare an, n data de 27 martie.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului ”Zilele Basarabiei la București” este realizat cu sprijinul partenerilor:Departamentul pentru Romnii de Pretutindeni,Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi”pentru romnii de pretutindeni, Universitatea din București, Casa de Cultur a Studenților din București, IPT și Primria Municipiului București.

 

OSB Bucureștieste o organizație non-guvernamental care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflați la studii n Romnia n spirit național, democratic și proeuropean.

Totodata, TVR organizeaza transmisia live a unei emisiuni cu titlul “Basarabia. Asa cum a fost.”, pe TVR1 si TVRi, luni, 26 martie 2012, de la ora 22,10.

Au trecut 200 de ani de cnd, prin semnarea Pcii de la Bucureti, nclcnd toate normele de drept ale vremii, Turcia ceda Rusiei o parte a Moldovei, situat ntre Prut si Nistru. Numit de atunci “Basarabia”, acest teritoriu, locuit n majoritate de romni, a fost supus unei politici intense de rusificare i de colonizare, mai nti prin politica expansionist arist, care a fost continuat mai trziu cu atrocitile comise de puterea bolevic.

mpreun cu invitaii acestei ediii speciale “Omul i timpul”, vor fi evaluate consecinele acestor politici asupra populaiei romneti din acest spaiu.

Invitai:

Emil Constantinescu(preedinte al Romniei n perioada 1996 – 2000),

Mircea Druc(prim-ministru al Republicii Moldova n perioada 1990 -1991),

prof. univ. dr.Ioan Scurtu(preedintele seciei de tiinte Istorice i Arheologie a Academiei Oamenilor de tiin din Romnia),

prof. univ. dr.Gheorghe Cojocaru(istoric, eful Comisiei de Investigare a Crimelor Comunismului din Republica Moldova),

prof. univ. dr.Dan Dungaciu(directorul Institutului de tiine Politice i Relaii Internationale al Academiei Romne),

Alexandru Lesco(fost deinut politic al regimului transnistrean).

Moderatori: Nicoleta Epure, Rafael Udrite i Marian Voicu. Producator tv. Elena Dinu, transmiteBasarabeni.Ro.

Vedeti promo aici:

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer