De ce isi va pierde dolarul dominatia mondiala
áTimp de cateva decenii, dolarul american a fost folosit pentru schimburile comerciale internationale, fapt ce a adus Statelor Unite beneficii enorme pentru sistemuláfinanciar, acordand, in acelasi timp, o imensa influenta acestei tari la nivel global. Insa se pare ca aceasta dominatie monetara se apropie de sfarsit.
In prezent, mai mult de 60% din toate rezervele valutare din lume sunt in dolari americani, insa acest lucru se va schimba, noteazaáBusiness Insider.Unele tari producatoare de petrol au inceput sa vanda aceasta rezerva in alte monede decat dolarul american, iar unele institutii importante, precum Organizatia Natiunilor Unite sau Fondul Monetar International, au inceput sa publice rapoarte in care se propune ca dolarul sa nu mai fieámonedaáde rezerva a lumii.

In aceste conditii, dominatia dolarului este amenintata, iar, in curand, vor exista modificari in schimburile internationale, care vor avea implicatii negative pentru economia SUA.

Iata 5 motive pentru care dolarul isi va pierde suprematia la nivel mondial:

1. China si Japonia renunta la dolar in cadrul schimburilor bilaterale

In urma cu cateva luni, cea de-a doua economie a lumii, China, si cea de-a treia, Japonia, au incheiat o intelegere in care se stipuleaza ca, in cadrul schimburilor bilaterale intre aceste doua tari, se vor folosi monedele locale.

Pana acum, toate tranzactiile se faceau in dolari, iar apoi acestia erau schimbati in monedele nationale, existand, astfel, costuri in plus.

2. Tarile BRICS vor sa foloseasca monedele nationale pentruátranzactii

Tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) vor sa faca tranzactii in monedele locale, in defavoarea dolarului, pentru a incuraja mai mult schimburile comerciale intre aceste natiuni, care au crescut, in ultimul an, cu 28%.

3. Acordul intre China si Rusia

China si Rusia deja folosesc monedele locale de mai bine de un an, pentru schimburile bilaterale. Liderii acestor doua tari au sustinut, in repetate randuri, ca dolarul nu ar mai trebui sa fie moneda de rezerva pentru economiile mondiale.

4. China si tarile africane

China este principalul partener comercial al tarilor africane si este direct interesata de expansiunea agresiva a utilizarii monedei proprii pe acest continent.

“Ne asteptam ca nivelul minim al schimburilor comerciale sino-africane efectuate in renminbi sa atinga valoarea de 100 de miliarde de dolari (768 de miliarde de renminbi) pana in 2015, mai mult decat volumul total al schimburilor comerciale dintre China si Africa pe 2010”, se arata intr-un raport al celei mai mariábanciáafricane, StandardBank.

5. Acordul dintre China si Emiratele Arabe Unite

China si Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis sa renunte la dolar si sa foloseasca propriile monede in tranzactiile petroliere intre cele doua state.

EAU nu reprezinta o forta economica in sine, insa acest acord este, cu siguranta, o amenintare la sistemul petro-dolar. Putem doar sa ne intrebam ce se va intampla cu acest sistem daca si celelalte state producatoare de petrol din Orientul Mijlociu vor urma acest exemplu.

Care sunt implicatiile renuntarii la dolar?

Daca dominatia dolarului se va sfarsi, acest lucru va aduce cu sine schimbari radicale in stilul de viata al americanilor, in sensul ca se va declansa oácriza economicaámai severa decat cea din 2008.

Dupa ce acest scenariu se va adeveri, inflatia va exploda, dobanzile la ipoteci si masini vor urca, iar mancarea, benzina si hainele se vor scumpi.

De asemenea, guvernului american ii va fi mai greu sa-si finanteze datoria publica.

comentariu rapcea.ro: dat fiind faptul cŃ dolarul american este tipŃrit de Federal Reserve Bank, o instituție privatŃ formatŃ din bŃnci jidŃnești, este evident cŃ dacŃ aceștia vor rŃmÔne fŃrŃ “jucŃria” cu care manipulau ţntreaga planetŃ, aruncÔnd pe piațŃ hÔrtii fŃrŃ valoare și acoperire, cu care cumpŃrau produsul muncii unei lumi ţntregi, acum, jocul s-a terminat. fraierii s-au trezit și nu mai vor sŃ munceascŃ gratis pentru unii care tipŃresc dolari fŃrŃ nici o acoperire.

CategoryUncategorized

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer