Gunter Grass: puterea nucleară a Israelului amenință pacea mondială

Cel mai mare scriitor german în viață, laureat al Nobelului pentru Literatură, scrie că arma nucleară a Israelului este o amenințare cel puțin la fel de mare pentru pacea lumii ca și proiectul nuclear iranian. Opiniile sale au fost atacate dur de Israel și politicienii germani

„De ce vorbesc abia astăzi? De ce am așteptat până acum, la vârsta asta și cu ultima picătură de cerneală să spun: puterea nucleara a Israelului amenință pacea mondială și așa fragilă? Asta trebuie spus, pentru că dacă o spunem abia mâine, va fi prea târziu”, scrie Gunter Grass în poemul publicat de Suudeutsche Zeitung, de The New York Times și de la La Repubblica.

Gunter Grass, 84 de ani, critică faptul că Germania a acceptat să construiască pentru Israel șase submarine ultraperformante de clasa Delfin, guvernul de la Berlin oferind subvenții generoase, în contul despăgubirilor pentru Holocaust. Aceste submarine sunt capabile să transporte rachete înarmate cu focoase nucleare, scrie Der Spiegel.

Grass denunță “ipocrizia” Occidentului și adaugă că trecutul nazist al Germaniei și soarta evreilor în timpul Războiului Mondial nu pot justifica tăcerea în fața pericolului reprezentat astăzi de arsenalul nuclear al Israelului. Poetul mai cere “monitorizarea permanentă a potențialului nuclear al Israelului și al Iranului de către o entitate care să fie accepată de guvernele celor două state”.

Tradiția europeană de a acuza evreii de crime rituale

Ambasada Israelului la Berlin a emis imediat un comunicat intitulat la fel-”Ce trebuie spus”. “Ce trebuie spus este că este o tradiție europeană de a acuza evrei de crime rituale înaintea Paștelui evreiesc. Înainte se spunea că folosesc sângele copiilor creștini pentru a face pasca, acum se spune că Statul Evreu încearcă să anihileze Iranul. Ce trebuie spus este că Israelul este singurul stat din lume al cărui drept la existență este pus la îndoiala. Este adevărat de la crearea statului și până astăzi. Vrem să trăim în pace cu vecinii noștri din regiune. Și nu suntem pregătiți să ne asumăm rolul pe care Gunter Grass ni-l propune ca parte a eforturilor poporului german de a se împăca cu trecutul său”, se arată în comunicatul citat de Der Spiegel.

Președintele creștin-democrat al comisiei de politică externa din Budestag, Rupert Polenz, a declarat că “opera literară a lui Gunter Grass este mare”, dar el are “dificultăți când comentează teme politice și se înșeală deseori”. Deputatul Philipp Missfelder spune că “poemul este lipsit de gust și demonstrează o lipsă cunoașterii situației din Orientul Mijlociu”, scrie Der Spiegel.

“Grass a tins mereu spre megalomanie, dar de data aceasta a sărit calul”, scrie Die Welt, amintind că, în 2011, într-un interviu cu jurnalistul israelian Tom Segev, Grass a spus ca în Al Doilea Război Mondia, pe frontul de est au fost “lichidați” șase milioane de soldați germani, o cifră controversată dar aproape identică cu ce a evreilor morți în lagărele de exterminare naziste.
În 2001, Grass a oferit o variantă pentru pacea israeliano-palestiniană. “Israelul nu trebuie doar să elibereze teritoriile ocupate. Aproprierea teritoriului palestinian și coloniile israeliene sunt activități criminale. Acest lucru nu numai că trebuie oprit, dar cursul său trebuie inversat. Altfel nu va fi pace”. Un jurnalist de la Die Welt consideră că în privința frontierelor Israelului, Grass are aceeași vizuine ca și Mahmoud Ahmadinejad.

Gunter Grass a acaparat titlurile ziarelor în 2006, când, în cartea sa “Decojind ceapa” a arătat, pentru prima dată, că a luptat, la 17 ani, în trupele Waffen-SS. A fost acuzat atunci pentru că ascuns decenii acest lucru.

sursa: cotidianul.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares