Cele mai multe atacuri cu ajutorul dronelor au avut loc în 2010 și au fost inițiate de armata SUA

BBC a mers la baza aeriană de la New Mexico, acolo unde americanii și britanicii învață să controleze aceste aparate formidabile, cu ajutorul cărora armatele pot spiona extrem de eficient și pot lansa rachete extrem de rapid.

Cele mai folosite drone sunt Predator și Reaper, iar colonelul Ken Johnson, comandantul Centrului de Operațiuni 49, le-a explicat celor de la BBC cum funcționează aceste aparate.

Dronele au camere high-tech și arme instalate sub aripi. Dar, în ciuda numelui de dronă, “avioanele acestea au pilot, ba chiar o întreagă echipă, numai că la mare depărtare”, spune Johnson.

Doi oameni controlează o dronă

“Așadar nu sunt avioane-robot”, subliniază colonelul. Cei școliți la baza aeriană învață, de exemplu, cum să recunoască, cu ajutorul umbrelor dintr-o imagine, dacă persoana de la sol poartă o armă sau nu.

Jurnaliștilor le-a fost permis să vorbească cu cei instruiți, dar numai după ce au fost de acord să nu dezvăluie numele și nici măcar prenumele acestora.

“Echipajul” care comandă o dronă este compus din două persoane: una ghidează drona în aer, cealaltă operează camerele și senzorii.

Controverse

Dronele americane au fost implicate în numeroase atacuri controversate. În Pakistan, rachetele lansate de pe drone țintesc insurgenți, deși acest stat nu este în război cu SUA.

Cine este ținta, de ce și ce va urma sunt detalii secrete. Au fost chiar cazuri în care atacurile cu drone au făcut victime în rândurile civililor.

În 2010, au fost cele mai multe atacuri cu ajutorul dronelor – 130, după informațiile Biroului de Jurnalism Investigativ. În lunile trecute din 2012, au avut loc circa 15 astfel de atacuri.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares