Un deputat maghiar din partea partidului naționalist Jobbik a fost criticat dur și somat să-și dea demisia de către partidele de sistem și mai multe organizații evreiești internaționale pentru că ar fi rostit în Parlament un discurs “antisemit” în care a făcut referire la “jertfele ritualice umane”, care au zguduit opinia publică ungară din secolul al XIX-lea.

Zsolt Barath a susținut că cei 13 evrei acuzați în 1882 de uciderea ritualică a Eszterei Solymosi, o fată dintr-o familie de țărani din satul Tiszaeszlar, au fost achitați pentru că judecătorul s-ar fi temut de “bancherii internaționali”, care ar fi “falimentat Ungaria” dacă coreligionarii lor ar fi fost condamnați.

Partidele de opoziție i-au cerut lui Barath să-și dea imediat demisia din Parlamentul de la Budapesta. Deasemenea și un reprezentant al partidului conservator de guvernământ, Fidesz, l-a acuzat pe parlamentarul Jobbik că prin discursul său “a deschis răni ce datează de secole”.

În corul criticilor s-a remarcat însă rabinul Shlomo Koves care a cerut o anchetă parlamentară. “Experiența noastră zilnică indică faptul că remarcile rasiste și antisemite devin tot mai permisibile în Parlamentul Ungariei”, a spus acesta. “În opinia noastră, gravitatea situației este fără precedent în ultimii 20 de ani de democrație. Antisemitismul a escaladat până la un punct în care nu mai poate fi ignorat de nimeni”, a continuat rabinul.

„Formațiunea Jobbik, din care face parte deputatul Zsolt Barath, este împotriva Israelului, a evreilor, a romilor și
Pedepsirea exemplară a politicianului naționalist a fost cerută și de organizația sionistă Liga Anti-Defăimare (ADL) din SUA. “De secole acuzațiile de crime ritualice au dus la acțiuni populare violente și pogromuri împotriva comunităților evreiești, mai ales în preajma sărbătorilor pascale”, a declarat liderul ADL, Abraham H. Foxman.este regretabil că astfel de forțe operează într-un stat democratic”, a spus la rândul lui Ilan Mor, ambasadorul Israelului în Ungaria.

Peste 60 la sută dintre maghiari sunt “antisemiți”?

În februarie 2012, ADL a dat publicității un sondaj de opinie care a relevat că 63 la sută din populația maghiară menifestă “opinii antisemite”, comparativ cu 47 de procente în 2009. Conform sondajului, 3 din 4 maghiari au răspuns că sunt de acord cu afirmația că “evreii au prea multă putere pe piețele financiare internaționale”. Alte 38 de procente dintre respondenți au spus că “evreii sunt responsabili pentru moartea lui Hristos”.

Alianța Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obținut 17 la sută din voturi în urma alegerilor generale din 2010 și un număr de 47 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formațiuni naționaliste, precum Frontul Național din Franța, Național-Democrații din Suedia sau Partidul Național Britanic. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obținut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European.

Sursa: FrontPress.ro 

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares