n luna aprilie, n ziua a unsprezecea, pomenirea sfntului ierarh Calinic de la Cernica.

Acest fericit printe Calinic s-a nscut n oraul Bucureti, n ziua de 7 octombrie 1787, din prini romni temtori de Dumnezeu i a primit la Sfntul Botez numele de Constantin.
Cnd avea vrsta de 20 de ani, tnrul Constantin din ndemn luntric i-a ndreptat paii ctre Mnstirea Cernica, din apropiere, unde a fost primit cu dragoste printeasc de stareul Timotei. Dup un an de ascultare duhovniceasc i de curate osteneli, a fost tuns n clugrie, schimbndu-i numele n Calinic. Peste o lun apoi s-a nvrednicit a fi hirotonit ierodiacon.
n Mnstirea Cernica a vieuit sfntul Calinic 43 de ani, nevoindu-se zi i noapte, n post i rugciune, n munc i smerenie, n rbdare i dragoste. Drept aceea, dup cinci ani de slujire n treapta diaconiei, a primit i sfinitorul dar al preoiei, iar dup ali cinci ani, cu glas de obte a fost ales de sobor stare al chinoviei de la Cernica, pe care a crmuit-o cu mult iscusin timp de 31 de ani, svrind multe fapte ncununate de laud.
n anul 1850, preacuviosul Calinic a fost ales i sfinit episcop al Rmnicului, unde a svrit mari fapte i a mplinit multe din lipsurile acestei eparhii. Cu nespus rvn i osteneal a zidit din temelie biserica Episcopiei, mpodobind-o cu zugrveal i odoare scumpe i a dat via nou tiparniei bisericeti, scond la lumin multe cri de slujb i de zidire sufleteasc. Dorul de via schimniceasc l-a ndemnat atunci s zideasc o biseric laSchitul Frsinei, cu toate chiliile dimprejur, pentru adpostirea prinilor dornici s petreac viaa sihstreasc dup pravila clugrilor din Muntele Atonului, statornicit aici de acest fericit ctitor.
Sfntul Calinic a pstorit n scaunul de la Rmnic vreme de peste 16 ani, dup care, simindu-se slbit de btrnee i bolnav fiind, a venit iari la Mnstirea Cernica, unde a mai trit aproape un an, mutndu-se ctre Domnul n ziua de 11 aprilie 1868. A fost ngropat, dup a sa dorin, n tinda bisericii sfntul Gheorghe.
Ct timp a vieuit pe pmnt, sfntul Calinic a dus o via aleas i plcut lui Dumnezeu. Clugr fiind, s-a supus ntru totul rnduielilor vieii mnstireti, trind n srcie i n aspr nfrnare. Cei ce l-au cunoscut spun c avea trup firav i era senin la fa. Umbla cu capul mereu plecat, vorbea domol i linitit, iar la fire era nespus de bun, milos i darnic fa de toi.
Acest fel de via a fcut din el un vas ales al Domnului, mpodobit fiind i cu darul facerii de minuni, precum se arat n viaa sa, tmduind bolnavi, cunoscnd gndurile ascunse ale oamenilor, sfritul lor i chiar pe al su. Apoi a fost mngiere pentru sraci i vduve, cci tot ceea ce a agonisit a mprit cu milostivire ntru faceri de bine.
nc i azi mult ajutor i mare folos sufletesc dobndesc toi cei ce cu credin nzuiesc ctre acest smerit ales al Domnului.

Cititi va rog si:

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/aprilie/aprilie11.htm

Profetia Sfantului CALINIC de la Cernica despre 1992, inceputul SFARSITULUI LUMII…

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares