Radiografiile dentare pot provoca tumori pe creier

Radiografiile dentare pot provoca tumori pe creier

Conform unor cercetări recente efectuate de specialiștii americani din cadrul prestigioasei Universități Yale, persoanele care își efectuează des radiografii dentare prezintă un risc crescut de a face tumori la nivelul creierului.

Studiul publicat în periodicul Cancer demonstrează că persoanele diagnosticate cu meningiom, o formă comună de tumoare pe creier, au efectuat un număr relativ crescut de radiografii dentare.

Conform graficelor de specialitate, persoanele care își fac anual o radiografie panoramică prezintă unrisc de 2,7 -3 ori mai mare, de a face tumorile respective, comparativ cu cei care trec rar pe la dentist în scopul radiografierii.

Cei care fac anual radiografii ale câte unui dinte au un risc de 1,4-1,9 ori mai mare de apariție a tumorilor, comparativ cu grupul de control.

Cercetările au fost conduse de dr. Elizabeth Claus din cadrul Yale University School of Medicine, și s-au bazat pe date obținute de la număr de 1.433 pacienți americani cu vârsta cuprinsă între 27-79 ani, care au fost diagnosticați cu tumori pe creier.

Pentru comparație, cercetătorii au implicat un alt grup, format din 1.350 persoane ccu caracteristici similare, dar care nu au fost diagnosticate cu meningiom.

Deși pacienții care își fac radiografii dentare în prezent sunt expuși unor niveluri relativ scăzute de radiații, comparativ cu cei care își făceau același tip de radiografii acum 10-20 ani, ca măsură de precauție dentiștii ar trebui să cântărească atent, în fiecare caz, dacă radiografiile sunt cu adevărat necesare.

“Studiul reprezintă oportunitatea ideală pentru a avertiza opinia publică asupra riscurilor deloc mici care însoțesc expunerea la radiații X.”, declară dr. Elizabeth Claus.

Conform regulilor instituite de American Dental Association, copii nu ar trebui să facă radiografii dentare decât o singură dată la un interval de doi ani de zile, adolescenții câte o radiografie la 1,5-3 ani, iar adulții câte una la 2-3 ani.

Sursa: AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *