Radiografiile dentare pot provoca tumori pe creier

Conform unor cercetri recente efectuate de specialitii americani din cadrul prestigioasei Universiti Yale, persoanele care i efectueaz des radiografii dentare prezint unrisccrescut de a face tumori la nivelul creierului.

Studiul publicat n periodiculCancerdemonstreaz c persoanele diagnosticate cu meningiom, o form comun de tumoare pe creier, au efectuat un numr relativ crescut de radiografii dentare.

Conform graficelor de specialitate, persoanele care i fac anual o radiografie panoramic prezint unriscde 2,7 -3 ori mai mare, de a face tumorile respective, comparativ cu cei care trec rar pe la dentist n scopul radiografierii.

Cei care fac anual radiografii ale cte unui dinte au unriscde 1,4-1,9 ori mai mare de apariie a tumorilor, comparativ cu grupul de control.

Cercetrile au fost conduse de dr. Elizabeth Claus din cadrul Yale University School of Medicine, i s-au bazat pedateobinute de la numr de 1.433 pacieni americani cu vrsta cuprins ntre 27-79 ani, care au fost diagnosticai cu tumori pe creier.

Pentru comparaie, cercettorii au implicat un alt grup, format din 1.350persoaneccu caracteristici similare, dar care nu au fost diagnosticate cu meningiom.

Dei pacienii care i fac radiografii dentare n prezent sunt expui unor niveluri relativ sczute de radiaii, comparativ cu cei care i fceau acelai tip de radiografii acum 10-20 ani, ca msur de precauie dentitii ar trebui s cntreasc atent, n fiecare caz, dac radiografiile sunt cu adevrat necesare.

“Studiul reprezint oportunitatea ideal pentru a avertiza opinia public asupra riscurilor deloc mici care nsoesc expunerea la radiaii X.”, declar dr. Elizabeth Claus.

Conform regulilor instituite de American Dental Association, copii nu ar trebui s fac radiografii dentare dect o singur dat la un interval de doi ani de zile, adolescenii cte o radiografie la 1,5-3 ani, iar adulii cte una la 2-3 ani.

Sursa:AFP

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares