Un_sat_din_Baragan_vrea_sa-si_schimbe_numele_in_Rosia_Montana_ca_sa_le_ia_banii_canadienilorȘtirea că noul ministru al Mediului e un adversar al exploatării aurului la Roșia Montană le-a dat idei locuitorilor unui sat sărac din Bărăgan. Aceștia vor să schimbe numele așezării lor în „Roșia Montană” pentru a-i atrage pe investitorii canadieni, dacă tot au văzut că aceștia vor neapărat să cheltuiască bani în România.

„Oamenii de la noi din Roșia Montană nu vor să muncească”, spune primarul satului din Bărăgan, „și cel mai tare s-ar bucura dacă ar veni odată niște investitori canadieni să le dea o grămadă de bani ca să le sape în grădină în vreme ce ei stau cu mâinile în sân. În felul acesta s-ar proteja și ocupația tradițională a oamenilor de pe aceste meleaguri, odihna sau hodina cum i se zice pe la noi și care a fost amenințată cu dispariția în ultimii ani.”

„Ca să vă spun adevărul, nu cred că avem vreo resursă minerală cât de cât valoroasă sub satul nostru, poate doar niște fier vechi, dar în schimb am avut grijă ca pe o rază de 100 de kilometri să nu existe niciun fel de vestigii istorice, animale sau plante protejate sau forme de relief cât de cât pitorești. Practic, ne putem lăuda că nimeni, oricât de tare s-ar strădui, nu are ce salva la noi în sat, deci orice investitor care vrea să înceapă exploatarea minieră aici poate începe din prima.”

Reacțiile nu au întârziat să apară. Pe de o parte, locuitorii din adevărata Roșie Montană spun că-și vor înregistra numele localității la OSIM, ca să nu le fie copiat de tot soiul de șmecheri dornici de îmbogățire ușoară. De asemenea, mai multe ONG-uri vor organiza o campanie de îngropare de artefacte arheologice în preajma sătucului din Bărăgan.

sursa: timesnewsroman.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares