Un_sat_din_Baragan_vrea_sa-si_schimbe_numele_in_Rosia_Montana_ca_sa_le_ia_banii_canadienilortirea c noul ministru al Mediului e un adversar al exploatrii aurului la Roia Montan le-a dat idei locuitorilor unui sat srac din Brgan. Acetia vor s schimbe numele aezrii lor n „Roia Montan” pentru a-i atrage pe investitorii canadieni, dac tot au vzut c acetia vor neaprat s cheltuiasc bani n Romnia.

„Oamenii de la noi din Roia Montan nu vor s munceasc”, spune primarul satului din Brgan, „i cel mai tare s-ar bucura dac ar veni odat nite investitori canadieni s le dea o grmad de bani ca s le sape n grdin n vreme ce ei stau cu minile n sn. n felul acesta s-ar proteja i ocupaia tradiional a oamenilor de pe aceste meleaguri, odihna sauhodinacum i se zice pe la noi i care a fost ameninat cu dispariia n ultimii ani.”

„Ca s v spun adevrul, nu cred c avem vreo resurs mineral ct de ct valoroas sub satul nostru, poate doar nite fier vechi, dar n schimb am avut grij ca pe o raz de 100 de kilometri s nu existe niciun fel de vestigii istorice, animale sau plante protejate sau forme de relief ct de ct pitoreti. Practic, ne putem luda c nimeni, orict de tare s-ar strdui, nu are ce salva la noi n sat, deci orice investitor care vrea s nceap exploatarea minier aici poate ncepe din prima.”

Reaciile nu au ntrziat s apar. Pe de o parte, locuitorii din adevrata Roie Montan spun c-i vor nregistra numele localitii la OSIM, ca s nu le fie copiat de tot soiul de mecheri dornici de mbogire uoar. De asemenea, mai multe ONG-uri vor organiza o campanie de ngropare de artefacte arheologice n preajma stucului din Brgan.

sursa: timesnewsroman.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *