Soarta cea rea a bunilor samariteni

Biblia povestește c n 962 i.Hr, din cele 12 triburi din regiunea Samariei, zece au fondat statul Israel, iar alte dou au trit mai la sud, n Iudeea, cu capitala la Ierusalim. Ce s-a ntlmplat ns de-a lungul mileniilor cu o dat mult mai numeroșii samariteni, frații israeliți ai evreilor.

n urm cu 2.500 de ani, pe muntele sfnt al samaritenilor, Gerizim, se afla un templu impresionant, nconjurat de un zid cu un perimetru de 400 de metri, cu porți de lemn uriașe. n acel moment, celebrul Templu din Ierusalim nu era dect o structur extrem de simpl.

Pe muntele Gerizim au fost descoperite 40.000 de oase ale animalelor sacrificate și inscripții potrivit crora acolo se afla “Casa Domnului”. A fost descoperit si un inel gravat cu simbolurile YHWH (Yahweh). Toate acestea semnific c tempul de la Ierusalim, situat la doar 50 de kilometric distanț, avea un rival important, scrie Der Spiegel. Acum, cercettorii ncearc s afle care dintre cele dou temple merita, n acea perioad, statutul de Cas a Domnului.

n urm cu 2.500 de ani, samaritenii aveau un avantaj, la fel și Muntele Gerizim. Avram, printele israeliților, s-a oprit aici, pentru c a avut o viziune. Mai trziu, Iacob a hotrt s construiasc aici Templul. n a cincea carte a lui Moise, israeliților li se cere s construiasca acest templu. Tot aici, profetul le cere credincioșilor ca șase dintre triburi s urce pe muntele Gerizim și s cear binecuvntarea, iar alte șase triburi s urce pe muntele Ebal, pentru a lansa blesteme. Acesta este modul n care a avut loc preluarea stpnirii asupra Pmntului Sfnt.

Acum ns, Tora nu mai menționeaz de templul de pe muntele Gerizim, aa cum o fac cele mai vechi texte biblice. Ștergerea acestor mențiuni s-a fcut n jurul anului 150 i.Hr și nu au fost pstrate dect relatrile despre blestemele de pe muntele Ebal, cu o conotație negativ.

Samaritenii, deși mai numeroși, au pierdut n fața evreilor, pentru c au suferit de pe urma invaziilor asirienilor. Astfel, Samaria, un oraș mult mai mare dect Ierusalimul care nu avea dect 1.500 de locuitori n anul 1.000 i.Hr, a disprut, n timp ce Ierusalimul a devenit tot mai populat, datorit samaritenilor, frații israeliți ai evreilor.
Samaritenii nu sunt portretizați pozitiv in Biblie, unde se arat c sngele lor era impur, amestecat cu cel al invadatorilor. In anul 128 i.Hr, tempul de pe Muntele Gerizim era impuntor, ns liderul macabeu Ioan Hyrcanos a condus o armat care a ars din temelii contrucția.

n zilele noastre, o dat puternica comunitate samaritean nu are dect dreptul la un reprezentant n parlamentul palestinian și menține legturi cu Națiunile Unite. Secta samaritenilor este concentrat n Kiryat Luza, n apropiere de Nablus, unde triesc 367 de persoane. Preceptele religioase sunt att de dure, nct nimeni nu face focul de sabat, iar femeile la menstruație sunt nchise timp de șapte zile n ncperi speciale. ntreaga comunitate nu crede dect n nvțturile scrise ale lui Moise (Geneza, Exodul, Leviticul, Numerii, Deuteronomul).

Pentru c toate cstoriile au loc n cadrul comunitții, maladiile genetice fac victime mereu printre samariteni. Ei sufer deseori de distrofie muscular și de sindromul Usher, care duce la orbire și pierderea auzului.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares