PETROM si modelul independentei petroliere argentiniene

Mai țineți minte de pe buletinele de știri din anul 2000 celebrele revolte anti-sistem și împotriva neocolionalismului FMI și al Băncii Mondiale în Argentina? Revoltele au adus haosul în țară. Guvernul de la Buenos Aires a ascultat de sfaturile de sirenă perfidă ale FMI și Băncii Mondiale și au băgat țara în colaps economic și financiar. De atunci, argentinienii au învățat lecția neoimperialismului economic al marilor puteri implementat prin FMI și Banca Mondială și au spus pas politicienilor corupți și vânduți intereselor americane și organismelor financiare internaționale marionetă.

Azi, Argentina cunoaște o dezvoltare economică fără precedent și poporul a ales în fruntea țării politicieni responsabili față de interesul național. Mai mult, Argentina a urmat exemplu lui Fidel Castro din 1961 când a naționalizat marile companii căpușe americane sau mai recentul exemplu al lui Hugo Chavez care a naționalizat petrolul în Venezuela. Argentina continuă politica patriotică de protejare a economiei naționale și de exploatare în interes propriu a averii naționale.

Președintele argentinian Cristina Fernandez a naționalizat YPF, cel mai mare producător de petrol din țară, preluând participația majoritară deținută de grupul spaniol Repsol, după dispute între administrație și companie privind scăderea producției și programul de investiții. Directorul general al YPF a fost înlocuit cu ministrul Planificării, Julio De Vido, iar administrația prezidențială va trimite Congresului un proiect de lege privind naționalizarea unei participații de 51% la companie, transmite Bloomberg. Acțiunile Repsol s-au prăbușit marți dimineața la Madrid cu până la 9%, cea mai puternică scădere din ultimii trei ani. Guvernul spaniol a anunțat marți că va lua “măsuri decisive” împotriva Argentinei în următoarele zile, conform presei internaționale.

În contradicție cu politica argentiniană de protejare și exploatare națională a resurselor proprii, România a devenit în ultimii ani campioana vinderii averilor și zăcămintelor naționale marilor companii internaționale căpușă, cu acționariat incert, puse pe căpătuială pe seama și în dauna poporului român. Prin 2003 am dat Petrom-ul și petrolul pe bani de nimic către OMV ca Austria să accepte ca țara noastră să intre în UE. La fel am făcut și cu aurul de la Roșia Montana, cu gazele de șist de la Vama Veche, cu cuprul de la Cuprumin sau cu petrolul de la Marea Neagră către Stirling. Politicienii noștri marionetă intereselor străine dau averea națională și zăcămintele pe mărunțiș companiilor și intereselor economice ale guvernelor occidentale asemenea unei țări bananiere din Africa. Mai mult, nevasta premierului MRU face afaceri cu OMV pe sute de mii de euro intrând în incompatibilitate și contradicție cu legea și bunul simț. Nimeni nu se sesizează. Politica de anihilare economică a României continuă cu vinderea accelerată a terenurilor agricole și cu vinderea ultimelor active ale statului de la companiile de energie, sare sau poștă. În ritmul accelerat cu care se anihilează economia națională către interesele economice străine, cu ajutorul clasei politice marionetă și corupte, putem spune că numai în câțiva ani România va fi o amintire economică și o colonie de tip african. Un fel de Botswana sau Zambia a Uniunii Europene. Cineva din interiorul politic sănătos al națiunii trebuie să se ridice și să oprească acest proces ce pare ireversibil.

De Ionuț Țene – NapocaNews

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *