Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet

Produsele obișnuite de cosmetică și machiaj conțin chimicale care ar putea să crească riscul de diabet, au avertizat cercetătorii. Oamenii de știință ai Universității Uppsala au subliniat pericolul din spatele ftalaților.

Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet (Foto: Shutterstock)

Ftalații sunt un compus chimic ce se regăsește în alcătuirea substanței care se adaugă plasticului pentru a-l face flexibil și transparent, informează Huffington Post.

Cercetătorii suedezi susțin că prezența acestui compus în produse cosmetice ca fondul de ten, creme și parfumuri, crește considerabil riscul de producere a diabetului de tip 2.

Studiul a analizat structura sângelui la o mie de persoane cu vârsta de peste 65 de oameni și cercetătorii au măsurat cum nivelul de zahăr scade când o persoană nu mănâncă pentru cel puțin opt ore.

Cercetarea a relevat cum cei cu un nivel mare de ftalați în sânge sunt de două ori mai predispuși să facă diabet decât cei fără acest compus chimic în organism. Fumatul, colesterolul și presiunea sângelui au fost luate în considerare în studiu.

“Deși rezultatul obținut de noi trebuie să fie confirmat de mai multe studii, acesta sprijină ipoteza conform căreia anumiți produși chimici contribuie la producerea diabetului. Oricine este expus la acești produși chimici în diferite feluri. Oamenii îi pot inhala din parfumuri, deodorante, chiar și mâncare”, a spus autoarea studiului, Monica Lind.

Ea a menționat unde se găsesc cel mai frecvent acești compuși chimici. “Mulți dintre ei se regăsesc în produse pentru corp, cum sunt cremele de față, fondul de ten sau produsele de machiaj”, a mai spus autoarea studiului.

Unul dintre specialiștii în diabet din Marea Britanie, doctorul Iain Frame, s-a arătat sceptic privind studiul cercetătorilor suedezi. “Acest studiu încearcă să creeze o conexiune între prezența ftalaților în sânge și diabetul 2 la populația în vârstă. Este o zonă dificil de cercetat iar studiul este bazat pe un număr relativ mic de adulți“, a spus el.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *