Produsele obinuite de cosmetic i machiaj conin chimicale care ar putea s creasc riscul de diabet, au avertizat cercettorii. Oamenii de tiin ai Universitii Uppsala au subliniat pericolul din spatele ftalailor.

Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet (Foto: Shutterstock)

Ftalaii sunt un compus chimic ce se regsete n alctuirea substanei care se adaug plasticului pentru a-l face flexibil i transparent, informeazHuffington Post.

Cercettorii suedezi susin c prezena acestui compus n produse cosmetice ca fondul de ten, creme i parfumuri, crete considerabil riscul de producere a diabetului de tip 2.

Studiul a analizat structura sngelui la o mie de persoane cu vrsta de peste 65 de oameni i cercettorii au msurat cum nivelul de zahr scade cnd o persoan nu mnnc pentru cel puin opt ore.

Cercetarea a relevat cum cei cu un nivel mare de ftalai n snge sunt de dou ori mai predispui s fac diabet dect cei fr acest compus chimic n organism.Fumatul, colesterolul i presiunea sngelui au fost luate n considerare n studiu.

“Dei rezultatul obinut de noi trebuie s fie confirmat de mai multe studii, acesta sprijin ipoteza conform creia anumii produi chimici contribuie la producerea diabetului.Oricine este expus la aceti produi chimici n diferite feluri. Oamenii i pot inhala din parfumuri, deodorante, chiar i mncare”, a spus autoarea studiului, Monica Lind.

Ea a menionat unde se gsesc cel mai frecvent aceti compui chimici. “Muli dintre ei se regsesc n produse pentru corp, cum sunt cremele de fa, fondul de ten sau produsele de machiaj”, a mai spus autoarea studiului.

Unul dintre specialitii n diabet din Marea Britanie, doctorul Iain Frame, s-a artat sceptic privind studiul cercettorilor suedezi.“Acest studiu ncearc s creeze o conexiune ntre prezena ftalailor n snge i diabetul 2 la populaia n vrst. Este o zon dificil de cercetat iar studiul este bazat pe un numr relativ mic de aduli“, a spus el.

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer