Iată unde ajung datele noastre personale: Parlamentul European a aprobat controversatul acord UE-SUA privind transferul de date despre pasageri

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat joi,19 aprilie,  controversatul acord privind transferul de date personale despre pasagerii europeni către autoritățile americane, vot salutat imediat de Comisia Europeană.

Acordul stabilește condițiile juridice și acoperă aspecte cum ar fi perioadele de stocare a datelor, utilizarea lor, garanțiile de protecție a datelor și căile de atac administrative și judiciare. Acordul va înlocui actuala înțelegere provizorie în vigoare din 2007.

Acordul UE-SUA privind folosirea și transferul datelor pasagerilor (PNR) a fost adoptat cu 409 voturi ‘pentru’, 226 ‘împotrivă’ și 33 de abțineri. O minoritate semnificativă de deputați a votat împotriva acordului din cauza preocupărilor privind garanțiile de protecție a datelor. Deputații au respins o propunere de a se adresa Curții Europene de Justiție.

În urma votului, raportorul în acest dosar, eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld (ALDE), și-a retras numele din raport. “Decizia Parlamentului European nu reflectă recomandarea mea. Prin urmare, am ales să mă distanțez de decizie.

Este dezamăgitor faptul că, după 9 ani de negocieri cu prietenii și aliații noștri cei mai apropiați, SUA, avem un acord care nu beneficiază decât de un sprijin reticent din partea unui Parlament divizat”, a explicat ea. Comisia de libertăți civile a Parlamentului European (LIBE) adoptase la 27 martie acordul, în pofida opoziției ferme a însăși raportoarei Sophie in’t Veld.

Conform noului acord, autoritățile americane vor păstra datele PNR într-o bază de date activă până la 5 ani. După primele 6 luni, toate informațiile care ar putea fi folosite pentru identificarea unui pasager vor fi “depersonalizate”, ceea ce înseamnă că informații precum numele pasagerului sau datele de contact vor fi codificate.

După primii 5 ani, datele vor fi mutate într-o “bază de date pasivă” unde se vor păstra până la 10 ani, cu cerințe mai stricte de acces pentru oficialii americani. Ulterior, potrivit acordului, datele vor fi pe deplin “anonime”, prin eliminarea tuturor informațiilor care ar putea servi la identificarea pasagerilor. Datele referitoare la orice caz specific vor fi păstrate într-o bază activă de date PNR până când ancheta este arhivată.

Datele PNR vor fi folosite în principal pentru a preveni, detecta, investiga și combate terorismul și infracțiunile grave transnaționale. Infracțiunile transnaționale sunt definite ca infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 3 ani sau mai mult, în conformitate cu legislația Statelor Unite. Datele PNR vor servi, de asemenea, “la identificarea persoanelor care devin obiectul unor investigații sau examinări mai amănunțite”.

Date sensibile, cum ar fi cele care dezvăluie originea etnică, convingeri religioase, sănătatea fizică sau psihică sau orientarea sexuală a unui pasager, vor putea fi utilizate numai în situații excepționale, atunci când viața unei persoane este în pericol.

Aceste date sunt cel mai frecvent legate de alegerea unei mese in funcție de religie sau de solicitarea de asistență medicală. Aceste date vor fi accesate numai de la caz la caz și vor fi șterse definitiv după 30 de zile de la primire, cu excepția cazului în care sunt folosite pentru o anumită anchetă.

În cazul în datele le sunt utilizate abuziv, cetățenii UE vor avea dreptul la căi de atac administrative și judiciare, în conformitate cu legislația Statelor Unite. Ei vor avea, de asemenea, dreptul de acces la propriile date PNR și de a solicita rectificarea lor de către Departamentul de Securitate Internă (DHS), inclusiv posibilitatea de ștergere, în cazul în care informațiile sunt inexacte.

Datele PNR sunt colectate de către transportatorii aerieni în timpul procesului de rezervare și includ nume, adrese, detalii privind cardurile de credit și numărul locului pasagerilor aerieni. În conformitate cu legislația SUA, companiile aeriene sunt obligate să pună aceste date la dispoziția Departamentul de Securitate Internă înainte de plecarea pasagerilor. Acest lucru este valabil pentru zboruri către sau din Statele Unite.

În luna mai 2010, Parlamentul a amânat votul privind un acord PNR cu SUA, în vigoare cu titlu provizoriu începând cu anul 2007, în principal datorită preocupărilor privind protecția datelor. Atunci, deputații europeni au cerut Comisiei Europene să negocieze un nou acord, ceea ce s-a întâmplat în 2011.

Parlamentul European a adoptat un acord PNR cu Australia în octombrie 2011. UE negociază în prezent un acord PNR cu Canada.

Miniștrii europeni ai Justiției și Afacerilor Interne vor adopta acest acord la 26 aprilie. Noul text înlocuiește acordul din 2007 și va fi aplicabil pe o perioadă de 7 ani.

Comsiarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malstrom, a salutat imediat votul din Parmentul European. “Este un acord de care cele trei instituții UE pot fi mândre”, a afirmat ea, citată într-un comunicat.

sursa: financiarul.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *