Foto: AFP // Mediafax

Un reportaj detaliat despre planurile de atac asupra Iranului ale forțelor aeriene israeliene a fost difuzat duminică seara, la unul dintre cele mai mari posturi de televiziune din Israel, Channel 10. Reportajul pare să fie un mesaj al oficialilor israelieni, pentru că a trecut de cenzura militară la care sunt supuse astfel de materiale de presă și conține detalii la care presa israeliană nu are acces în mod obișnuit, relatează Times of Israel.

Astfel, reportajul tv arată că ordinul de atac nu va fi dat înainte de discuțiile în format P5+1 cu Iranul, care vor fi reluate în luna mai, însă “vara care urmează va fi nu numai fierbinte, dar și tensionată”. Asaltul ar urma să înceapă dacă negocierile cu Iran nu ajung la nici un rezultat și dacă iranienii își mută facilitățile nucleare sub pământ, la Qom.

Dacă negocierile cu Iran eșuează și ordinul de atac este dat, Israel este pregătit să atace cu zeci de avioane de luptă instalațiile nucleare iraniene. La misiune ar urma să participe și avioane de escortă, avioane-cisternă pentru alimentare cu combustibil în aer, avioane de supraveghere electronică și elicoptere de salvare, arată materialul prezentat la televiziunea israeliană.

Forțele aeriene ale Israelului “nu au capacitatea să distrugă întreg programul nuclear iranian”, iar “rezultatul nu va fi definitiv”. Un pilot citat în material spune că va fi vorba despre un asalt “scurt și profesionist”.

Pilotul mai declară că “momentul adevărului este aproape” și că “ani de pregătire sunt gata să devină realitate”.

Forțele aeriene din Israel sunt îngrijorate de sistemele anti-aeriene pe care Rusia le-a vândut țărilor din regiune, respectiv sistemele SA 17 și SA 22 din Siria și din Iran.

Atacul ar urma să fie deschis de avioanele F-15 ale flotei israeliene, pentru că acestea ar avea raza cea mai lungă de acțiune. Un avion fără pilot, denumit “Eitan”, ar putea fi folosit în Iran.

Acesta ar fi prima operațiune de război la scară largă a Forțelor Aeriene Israeliene din ultimii 30 de ani. Piloții ar fi fost deja informați unde le vor fi mutate familiile, în afara bazelor militare, pentru a nu fi afectate de eventuale represalii.

sursa: gandul.info

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares