Romnia ar trebui s dea un semnal clar c sprijin plile electronice n economie, pentru a reduce economia subteran, i s urmeze exemplul Bulgariei, care a interzis plile n numerar mai mari de 1.500 de euro, a declarat directorul general al VISA Romnia, Ctlin Creu, astzi, n cadrul unui forum despre piaa cardurilor.

Anul trecut, n Romnia, valoarea tranzacionat pe cele peste 13 milioane de carduri n circulaie a fost de 27-28 miliarde euro, n timp ce consumul intern personal este de 80 de miliarde euro.

“Mai avem mult (…) 50 de miliarde de euro se tranzacioneaz n numerar. Numerarul este aliatul cel mai important al economiei subterane, iar industria plilor electronice este aliatul oricrei entiti care lupt cu economia subteran i pentru transparentizarea circuitului banilor. n Bulgaria exist o lege – nicio plat peste 1.500 euro nu se face n numerar, ca s fie considerat valid”, a spus Creu.

125.000 de POS-uri n Romnia

Oficialul VISA a menionat un studiu care arat c o cretere cu 10% a plilor electronice conduce la o scdere a economiei subterane cu 6%.

Creu a afirmat c piaa cardurilor n Romnia se va dezvolta ntr-un ritm alert, iar prioritile sunt extinderea reelei acceptatoare de carduri, cu accent pe IMM -uri i autoriti publice locale, i schimbarea comportamentului de plat al consumatorilor.

El a artat c n Romnia exist 500.000 de case de marcat la comerciani, dar numai 125.000 de terminale de pli POS, potenialul fiind ca numrul de POS-uri s ajung la 250.000.

Sursa: evz.ro

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer