Refuzul acceptarii cipurilor si a platilor electronice va insemna neplata impozitelor si piata neagra … Adica vom fi pasibili de puscarie

România ar trebui să dea un semnal clar că sprijină plățile electronice în economie, pentru a reduce economia subterană, și să urmeze exemplul Bulgariei, care a interzis plățile în numerar mai mari de 1.500 de euro, a declarat directorul general al VISA România, Cătălin Crețu, astăzi, în cadrul unui forum despre piața cardurilor.

Anul trecut, în România, valoarea tranzacționată pe cele peste 13 milioane de carduri în circulație a fost de 27-28 miliarde euro, în timp ce consumul intern personal este de 80 de miliarde euro.

“Mai avem mult (…) 50 de miliarde de euro se tranzacționează în numerar. Numerarul este aliatul cel mai important al economiei subterane, iar industria plăților electronice este aliatul oricărei entități care luptă cu economia subterană și pentru transparentizarea circuitului banilor. În Bulgaria există o lege – nicio plată peste 1.500 euro nu se face în numerar, ca să fie considerată validă”, a spus Crețu.

125.000 de POS-uri în România

Oficialul VISA a menționat un studiu care arată că o creștere cu 10% a plăților electronice conduce la o scădere a economiei subterane cu 6%.

Crețu a afirmat că piața cardurilor în România se va dezvolta într-un ritm alert, iar prioritățile sunt extinderea rețelei acceptatoare de carduri, cu accent pe IMM -uri și autorități publice locale, și schimbarea comportamentului de plată al consumatorilor.

El a arătat că în România există 500.000 de case de marcat la comercianți, dar numai 125.000 de terminale de plăți POS, potențialul fiind ca numărul de POS-uri să ajungă la 250.000.

Sursa: evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *