Citez:Rusia se pregătește de un atac împotriva Iranului. Își consolidează bazele din Armenia 

Armata rusă pare să anticipeze că Iranul va fi atacat până în această vară, așa că a decis să dezvolte un plan de acțiune. Moscova intenționează să își consolideze baza militară din Armenia, țară aflată la granița cu Iranul, susțin surse rusești.

Șeful Consiliului de Securitate Rus, Victor Ozerov, a afirmat că armata rusă pregătește un plan de acțiune, în cazul unui atac asupra Iranului.

”Iranul este vecinul nostru. Dacă Iranul este implicat în orice acțiune militară, asta reprezintă o amenințare la adresa securității noastre”, a afirmat Dmitri Rogozin, până nu demult ambasadorul Rusiei la NATO.

Surse din cadrul ministerului Apărării de la Moscova susțin că armata rusă nu crede că Israelul ar avea suficiente mijloace pentru a înfrânge apărarea iraniană, motiv pentru care ulterior ar putea interveni americanii.

Ziarul ”Nezavisimaya Gazeta” susține, citând surse militare, că situația actuală din Siria și Iran ”a determinat Rusia să urgenteze consolidarea bazeloe sale din Caucazul de Sud, dar și din regiunile Mărilor Caspică, Mediterană și Neagră.

Din cauza impactului intereselor vitale ale Rusiei în regiune, aceleași surse amintesc faptul că Moscova a început pregătirile pentru un eventual atac împotriva Iranului încă de-acum doi ani, când s-a inițiat modernizarea Bazei Militare 102 din Gyumri, Armenia, ddespre care se spune că ocupă o poziție geopolitică majoră în regiune, relatează Businessinsider.com.

Mai citez și:Rusia isi modernizeaza baza din Armenia in asteptarea escaladarii crizei din Orientul Mijlociu (fost oficial al Pentagonului) 

Rusia isi modernizeaza baza din Armenia si isi mareste numarul subunitatilor sale in asteptarea escaladarii crizei din Orientul Mijlociu, din Siria pana in Iran, a declarat, intr-un interviu acordat canalului iranian Press TV, fostul oficial al Pentagonului, Michael McFaul, citat de Armenia Today. Michael McFaul este in prezent ambasadorul SUA in Rusia.

Comentand ultimele avertizari ale Moscovei, care contin si apelul catre Occident de a nu inarma opozitia siriana, Michael McFaul a declarat: “Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat ca Rusia nu va vota in favoarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU si are dreptate, deoarece rezolutia este adresata doar conducerii siriene, nu opozitiei si fortelor acesteia”.

“Ceea ce se intampla, in acest moment, in Siria, precum si amenintarile Israelului la adresa Iranului, au o influenta serioasa asupra Rusiei din punct de vedere al intereselor acesteia in Orientul Mijlociu. Rusia analizeaza criza din Siria in contextul unei probleme regionale mult mai ample din punct de vedere al intereselor sale de securitate”, a declarat McFaul citat de Rador.

Mai citez și:Rusia desenează harta războiului din Iran:

Armata Federației Ruse anticipează ca, până la vară, va avea loc un atac asupra Iranului, motiv pentru care a fost eleborat un plan de detașare a trupelor ruse în Armenia, fosta republică sovietică aflată în aria de influență a Moscovei și care are graniță comună cu Iranul.

Publicația Nezavizimaya Gazeta scrie că situația din Siria și Iran“face ca Rusia să își îmbunătățească prezența militară în Caucazul de Sud, zona caspică și mediteraneană și în cea a Mării Negre”. Sursele citate de publicația apropiată Kremlinului spun că pregătirile au început în urmă cu doi ani, când baza militară 102 din Armenia a fost modernizată. Familiile militarlor de la baza Gyumri din Armenia au fost evacuate deja din regiune.

“Baza militară 102 este un punct cheie în Caucazul de Sud. Ocupă o poziție geopolitică importantă, dar Kremlinul se teme că va pierde acest avantaj”, spun surse militare ruse.

Baza 102 este aprovizionată pe calea aerului, deoerece căile terestre trec prin Georgia, aliat al SUA, și sunt blocate. Militarii ruși iau în calcul că Georgia va amenința și securitatea rutelor aeriene de aprovizionare, în cazul unui conflict, mai ales că SUA au reluat procesul de înarmare a Georgiei, oprit dupa războiul din 2008. “Este posibil să folosim mijloace militare pentru a sparge blocada georgiană și să stabilim coridoarele de transport care duc spre Armenia, spune Iuri Netkacev, fost comandandt adjunct al forțelor din Transcaucazia.

Șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Viktor Ozerov, declara că a pregătit un plan în cazul unui atac occidental și israelian asupra Iranului, relatează mai multe publicații vestice. “Iranul este vecinul nostru. Dacă Iranul este implicat într-o actiune militară, aceasta este o amenințare directă la adresa securității noastre”, a declarat și fostul ambasador rus la NATO, Dmitri Rogozin, acum vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial și reprezentant al Moscovei în negocierile privind Transnistria.

Surse din Ministerul rus al Apărării precizează că Israelul nu are o forță militară suficientă pentru a se angaja într-un război în Iran și că va avea nevoie de sprijinul SUA. Aceleași surse arată că un asemenearazboi poate avea “consecințe impredictibile” și că Rusia poate lua parte la conflict, deoarece acesta îi amenință intersele vitale în regiune.

În acest context, Rusia va organiza exercițiul militar Kavkaz 2012 și a detașat în regiune echipamente de comunicații care folosesc sistemul GLONASS, omologul rusesc al GPS. “Forțele aeriene din Districtul Militar Sud au fost înarmatae în proportie de 100% cu avioane de luptă și elicoptere noi”, spune Pavel Felgenhauer, expert la Jamestown Foundation din Washington.

Totodată, ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdyukov, a declarat că în Stavropol și Kislovodsk au fost detașate trupele de elită ale spionajului militar (GRU)-Spetznaz.

Nu doar Georgia, țară care urmărește intens să primească Planul de Acțiune pentru Aderarea la NATO, ci și Azerbaidjanul este un motiv de îngrijorare pentru Rusia. Azerbaidjanul are relații tot mai apropiate cu Israelul, iar potrivit telegramelor publicate de WikiLeaks, președitele Ilham Aliev a declarat că relația cu Tel Avivul este caun iceberg-90% din ea nu se observă.Statul Evreu a ajuns să obțină chiar dreptul de a folosi baze aeriene azere în cazul unur misiuni de salvare a piloților israelieni în Iran, spun surse militare americane citate de The Washington Post. Israeul a decis să vândă echipamente militare în valoare de 1,6 miliarde de dolari Azerbaidjanului.

“Forțelor din Transcaucazia li se poate da ordin să lovească la sud și să prevină astfel instalarea unor baze militare SUA înTurkmenistan. Astfel s-ar realiza legătura cu trupele din Armenia și s-ar prelua controlul asupra coridorului energetic sudic prin care gazele din Azerbaidjan și Turkmenistan ajung în Europa”, explica Felgenhauer.

“Printr-o singură acțiune militară rapidă, Rusia își poate asigura controlul asupra Caucazului și al bazinului caspic, punândVestul în fața faptului împlinit, iar Occidentul, mult prea preocupat cu Iranul nu va riposta. Totodată, un asemenea conflict încununat de o victorie poate ralia populația Rusiei în jurul Kremlinului, permițând și zdrobirea mișcarilor prodemocrație. În cele din urmă, o asemenea manevră va duce, probabil, la distrugerea regimului Saakașvili din Georgia.”

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer