Substante cancerigene, descoperite in cafea, cipsuri si biscuiti

Substante cancerigene, descoperite in cafea si biscuiti
Companiile alimentare au fost avertizate cu privire la prezenta unei substante chimice cancerigene in produsele lor, de la biscuiti, la chipsuri si cafea. Expertii avertizeaza familiile ca substanta, numita acrilamida, se formeaza cu cat alimentele sunt gatite mai mult, asa ca painea, spre exemplu, ar trebui doar usor prajita.

Un studiu al Agentiei pentru Standarde Alimentare a identificat 13 produse care contin nivele ridicate ale substantei chimice, scrie Daily Mail.

Acrilamida, care face inca subiectul verificarilor, este un produs alimentar secundar asociat cu prajitul, coptul, friptul sau rumenitul mancarurilor la temperaturi foarte ridicate, in general peste 120 de grade Celsius.

Agentia insista ca descoperirile sale nu reprezinta un pericol imediat la adresa sanatatii publice si nu este nevoie ca oamenii sa-si schimbe dieta. Cu toate acestea, insista pe langa companiile alimentare sa reduca nivelul de acrilamida, intrucat, pe termen lung, creste riscul dezvoltarii cancerului. Agentia sfatuieste familiile sa se asigure ca painea si chipsurile mancate sunt doar usor prajite.

Unii producatori, precum Heinz si McVitie’s, si-au schimbat deja retetele, insa altii, precum Nestle, care produce Nescafe, unul dintre produsele ce contin acrilamida, sustin ca nu pot face asta fara a afecta gustul produselor. Pe langa doua sortimente de cafea instant de la Nestle, Agentia a mai gasit substanta cancerigena in patru sortimente de biscuiti, de la companiile Heinz, Tesco, McVitie’s si Fox’s Crinkles, si cinci sortimente de chipsuri, de la companiile Seabrook’s, Burt’s, Piper’s si McCoy’s.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *