Genocidul mpotriva armenilor, comemorat la Bucureti

Pe 24 aprilie va fi comemorat genocidul svrit mpotriva armenilor n 1915, n cadul unei slujbe de pomenire inut la Catedrala Armean din Bucureti. Genocidul armean rmne, la aproape o sut de ani, un subiect de disput politic ntre Turcia, Armenia i statele occidentale.

Cu ocazia Zilei Comemorrii Genocidului svrit mpotriva armenilor n 1915 se va oficia, pe data de 24 aprilie, la ora 13.00, la Catedrala Armean din Bucureti, o slujb de pomenire pentru sufletele celor 1.500.000 de armeni ucii de autoritile Imperiului Otoman n timpul Primului Rzboi Mondial. n aceeai zi, la ora 14.00, n Piaa Roma va a vea loc o manifestare prilejuit de Ziua Comemorrii Genocidului svrit mpotriva poporului Armean, se arat ntr-un comunicat al Uniunii Armenilor din Romnia.

Recunoaterea genocidului mpotriva armenilor este considerat fapt penal n Turcia. Ankara consider c nu mai mult de 500.000 de armeni i-au pierdut viaa in perioada 1915-1918, ca victime colaterale ale tulburrilor ce au premers cderii Imperiului Otoman. Beneficiind de o diaspora impresionant (din totalul de 12 milioane de armeni, circa 8 milioane triesc peste hotare), Armenia susine ns c au fost ucii 1,5 milioane de armeni, n cadrul unui genocid programat.

n 1915, armata armean, ajutat de Frana, a iniiat o revolt mpotriva noi puteri republicane din Turcia, deinut de Junii Turci. Folosindu-se de acest pretext, guvernul turc a executat 300 de membri ai elitei armene, iar n anii care au urmat peste un miluion de armeni au murit n timpul masacrelor i deportrilor populaiei din Anatolia ctre deserturile Orientului Mijlociu.

n 2007, Camera Reprezentanilor de la Washington a adoptat o rezoluie care recunoate genocidul comis de Turcia otoman mpotriva armenilor, n 1915-1918. Cu un an mai devreme, n Frana a fost adoptat un text similar, la fel i n Suedia.

Cutremurul s-a produs ns n ianuarie anul acesta, cnd Adunarea Naional a Franei a votat o lege care incrimineaz negarea genocidelor mpotriva evreilor i armenilor. Turcia a replicat prin retragerea ambasadorului la Paris. “De acum ncolo, valorile europene sunt ameninate. Dac fiecare parlament va adopta judeci asupra istoriei i le va aplica, n Europa va ncepe o nou perioad a Inchiziiei”, a spus Davutoglu, ministrul de Externe de la Ankara. Ankara consider c legea care pedpsete negarea genocidului comis de Imperiul Otoman mpotriva armenilor este una oportunist, preedintele Nicolas Sarkozy dorind astfel s-i asigure voturile comunitii armene din Frana, care numr circa 600.000 de persoane.

Ulterior, Consiliul Constituional al Franei a declarat ca neconstituional legea care incrimineaz negarea genocidului armean din 1915, a crei adoptare a provocat o criz diplomatic ntre Paris i Ankara. Consiliul a apreciat c legea, susinut de preedintele Nicolas Sarkozy, aduce atingere „libertii de exprimare i de comunicare”.

sursa: cotidianul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *