Febra alegerilor, cu schimbrile politice cata-clismo-comice, a bgat n priz pe toat lumea. Chiar și cei mai puțin interesați de politic au devenit atenți și ncep s pun ntrebri. Peste cutremurul generat de cderea guvernului s-a așternut o atmosfer de nesiguranț și neliniște din care oamenii ies buimciți. Cine va cștiga alegerile ? Toat lumea știe c PDL-ul este o corabie portocalie pe cale s se scufunde, de pe care șobolanii pleac primii, ctre corabia USL-ist, nu mai puțin fragil. Cci la fel de bine este știut faptul c nici USL-ul nu va rezista dup alegeri. Aceast corabie USL-ist a celor slabi, dar la fel de corupți ca și cei pe care vor s i scufunde, e putred și prie din toate ncheieturile. Ruptura din USL este grbit de furia cu care se ceart pe șobolanii portocalii care și caut scparea pe una dintre cele dou componente: ctre matca comunisto-pesedist sau cea așa-zis liberal.

Lupta din interiorul USL-ului dintre cei doi aliați de conjunctur, de a acapara cți mai mulți fugari demonstreaz doar dou lucruri, la fel de deplorabile n concluzii: 1. c sunt toți de aceeași mam, pentru c i primesc n rndurile lor pe cei pe care mai ieri i acuzau de corupție și furt; 2. c nici ei nu cred n unitatea USL-ist, și se pregtesc de lupta pentru putere dintre ei, de dup alegeri, adunnd ct mai multe “trupe” și oameni cu funcții n administrație din teritoriu.

Nesiguranța și confuzia este sporit de apariția unor noi trmbițe electorale pe scena politic romneasc și așa multicolor și strident. PP-DD –ul este un fel de remake prost turnat al inflamrii PRM-isto vadimiene de la alegerile din 2000. Și atunci, ca și acum filmul a fost turnat cu actori și figuranți ce au jucat (machiați diferit) n roluri duble, cnd ntr-un partid, cnd n cellat. Astzi, Vadim, “tribunul poporului”, e czut n uitare, ns noul tribun ridicat n locul su, are la dispoziție un post de televiziune “al poporului” de pe care lanseaz aceeași demagogie ieftin, cu iz patriotardo-naționalist, fr nici un fel de acoperire.

n toat aceast degringolad, n care nimeni nu mai crede pe nimeni și toat lumea nu mai crede n nimic, poporul așteapt ceva, o mntuire, un izbvitor al țrii, un om-soluție la toate problemele națiunii, care s ne scape de durerea de cap a politicii, pentru a putea s ne vedem fiecare de treburile noastre, liniștiți.

Cu toții vrem o soluție politic corect, ne dorim ca țara s fie condus de oameni onești, care s nu ne fure, s nu ne vnd, care s ne asigure un climat economic nfloritor, o economie și o moned stabil, cu putere de cumprare, speranța unui viitor mai bun pentru copii noștri, și cu un trai decent pentru pensionari. O fi chiar att de greu ?! Oare cerem prea mult ?

Ei bine, slbiciunea actualei clase politice a trezit multe pasiuni. La fel cum ntr-o hait de lupi, atunci cnd masculul alfa d semne de slbiciune, apar lupii tineri care mrie, dornici s preia conducerea haitei, și aceste alegeri au trezit pasiuni politice, pofte de putere și ambiții – acolo unde nu ai fi crezut c este posibil.

O mulțime de indivizi gureși din societatea civil și nu numai s-au trezit c vor s candideze pe te miri unde, fac și desfac liste electorale, lanseaz n mediul virtual (c e gratis, nu ?!) mesaje patriotarde, inflameaz spiritele – la fel de virtuale ca și mediul n care se mișc și ncearc s și adune susținere pentru confruntarea de la vot – pe te miri unde !

Numai n ultima lun am fost bombardat cu tot felul de telefoane și cereri din partea a diverși oameni, fie de a posta pe site-ul meu diverse materiale cu iz naționalist – cu intenții clar electorale, fie cu propuneri fțișe de a m nscrie pe liste de candidați la alegerile locale ce bat la uș. Din sfiiciune și bun simț creștinesc, nu voi da nume. Unii dintre acești oameni sunt de bun credinț, ns alții vdesc o frenezie bolnvicioas ce nu mai are nimic de-a face cu realitatea politicii romnești. Ce m uimește este faptul c majoritatea lor sunt intelectuali, oameni cu studii superioare, ce se comport de parc febra alegerilor le-a rpit uzul rațiunii și al aprecierii corecte a realitții. Majoritatea mizeaz pe faptul c electoratul, scrbit de familia USL-isto – PDL-ist ce mimeaz lupta politic, i va alege pe EI, ca o soluție la salvarea acestui neam. Iar cnd i ntrebi pe ce se bazeaz cnd sper s fie aleși, cum cștig ei ncrederea oamenilor, vin cu texte sforitoare despre biata Națiune ce abia așteapt s fie salvat. Și nu sunt puțini acești indivizi ! De obicei, le declin politicos oferta de nrolare sub steagul lor, și i ntreb – cu subnțeles, cum se face c au o echip att de mic, cu att de puțini susțintori. Mulți mi-au rspuns c de vin est mass-media, care promoveaz doar oamenii sistemului, ns dac oamenii ar știi ce genii politice zac n strfundurile lor, cu siguranț i-ar alege pe ei cu ochii nchiși. Cnd le aduc la cunoștiinț c mai sunt și alții cu aceleași pretenții de salvatori ai Națiunii și cnd le sugerez subtil c dac și-ar uni forțele, ar putea fi mai puternici, brusc nu mai sunt att de amabili și ncep s i critice pe cei care pretind c dețin aceleași adevruri absolute ca și ei. Nu puțini m ntreab despre Partidul Naționalist și forța politic a acestuia, ncercnd s capete susținerea acestuia n diverse zone, evident, dac nu avem propriul nostru candidat acolo…

Dac vor s m mai asculte, le explic faptul c este greu s transformi ntr-un timp att de scurt un ONG precum Noua Dreapt, ntr-un partid politic, iar pregtirea membrilor pentru viața politic dureaz mai mult timp dect aș fi crezut. Cci este greu s faci pasul de la contestatar la vizionar și constructor al unui proiect. Este simplu s fi mpotriva a ceva, ns este mult mai greu s pui ceva n locul a ceea ce ai demolat. Trecerea de la simpla apariție n spațiul public cu bannere și steaguri, ctre pregtire și organizare politic solicit o rupere de ritm și stil de acțiune, crora puțini membrii activi i rezist – n primul rnd ca și concepție de lupt. Nu de puține ori m-au contactat tineri aderenți, entuziaști, care s-au artat dispuși s se nroleze n rndurile Partidului Naționalist. Cnd i-am ntrebat cum vd ei lupta n alegeri, au spus c ei sunt gata s lipeasc afișe, s mpart fluturași, s fluture steaguri… exact ce am fcut n ultimii 13 ani, la Noua Dreapt și nu numai ! Cnd le explic faptul c PSD-ul are mai mulți fluturași, mai multe afișe și mai multe steaguri dect noi, rmn dezamgiți și dau vina pe oameni, pe electorat, c se las mințiți și nu știu s aleag soluția politic corect ! Bun, și care ar fi soluția optim pentru a cștiga puterea politic și a face bine țrii, ntreab ei, cu ochi candizi !? Le spun c nu trebuie s se supere. Timp de 13 ani am crezut și eu c este suficient s nalți steagul revoltei mpotriva sistemului corupt, s chemi la lupt n jurul tu poporul srcit și revoltat, iar oamenii ți se vor altura. Timpul a dovedit c nu este suficient s ridici un steag. Trebuie s faci mai mult dect att. Soluția succesului se afl n fața noastr, n trecutul Mișcrii Legionare, cei care s-au ridicat din nimic, btnd la vot o clas politic ce dispunea de toat bogția țrii. Mrturisesc c nici eu nu am nțeles de la nceput secretul succesului Legiunii. Mult vreme am crezut c ne lipsește un nou Codreanu, care s ne inspire, s ne unifice și s ne duc spre victorie. Aceast concepție s-a dovedit greșit, cci a transformat pe unii dintre adepții acestei idei n niște credincioși ce așteapt venirea unui Mesia care s le rezolve toate problemele, fr ca ei s fac mare lucru pn atunci, iar pe alții n niște susțintori ai unor lideri orgolioși și neputincioși, care și-au arogat poziția de urmași ai lui Codreanu, fr a se ridica ns la nlțimea moral și vizionarismul politic al acestuia.

Nu pretind c dețin Adevrul absolut sau c am dreptate total n ceea ce afirm. Sunt concluziile mele, la acest moment. Poate c peste un an sau 10 nu voi mai gndi la fel, la fel cum acum 10 ani nu gndeam ca acum. ns experiența de viaț acumulat ca avocat, m-a nvțat c cel mai mare capital pe care l poți strnge ca individ – dar și ca profesionist, este cel al ncrederii celorlalți n tine, n ceea ce reprezinți, prin calitțile pe care le manifești n relațiile cu ei. Aceast ncredere reprezint fundamentul aprecierii, respectului și recunoașterii n societate, baza bunului renume al unui individ.

n avocatur, clientul ți ncredințeaz reprezentarea sa, a intereselor sale, de multe ori și pune viitorul și libertatea n minile tale. Este o mare rspundere, de care dac te achiți cu responsabilitate și profesionalism, ai cștigat nu doar onorariul cuvenit serviciilor prestate, ci și stima, respectul și aprecierea acelui om. Pe viitor, el știe c are pe cineva pe care se poate baza n caz de nevoie. Și te recomand și altora. Astfel crește și clientela, pe baza renumelui. Avocații prost pregtiți, țepari, care jecmnesc clientul, l mint, nșeal sau trdeaz, sfrșesc prin a acumula un prost renume și rmn rapid fr clienți, cci vorba circul repede n piaț.

Am nțeles astfel, c și n politic este ca și n avocatur. Dac ești onest și cștigi PRIN FAPTELE TALE ncrederea oamenilor fr a o trda, le poți cștiga apoi și votul.

Un exemplu n acest sens este cazul doctorului Arafat. Un om care a fcut un bine comunitții, nființnd și susținnd un serviciu public de care era nevoie: SMURD-ul. Cum a reușit ? Nu l-a susținut nici un magnat. Era un simplu medic n Trgu Mureș, care s-a dovedit extrem de capabil profesional, și de o moralitate exemplar. S-a evidențiat prin faptul c pe tura lui nu permitea nici unui alt medic sau asistente s ia șpag de la bolnavi, devenind faimos n scurt timp pentru asta. A observat c sistemul medical de urgențe nu reușea s salveze ntotdeauna viețile celor implicați n accidente rutiere, deoarece echipele de descarcerare ale pompierilor soseau uneori prea trziu. Și s-a gndit s realizeze un servicu mixt, care s aib și descarcerare, și medici. Astfel c n timpul liber, pe banii lui, a echipat o mașin de salvare dat spre casare și a pus la punct, cu colegi voluntari, entuziasmați de exemplul lui, un sistem de urgențe rapide, ce puteau efectua și descarcerri. Unele victime salvate de la moarte de echipa lui și-au dovedit recunoștiința donnd sume de bani sau aparatur și astfel SMURD-ul a crescut, fr ajutorul Statului. Cnd exemplul lui civic a ajuns s fie recunoscut pretutindeni, s-a implicat și Statul, iar doctorul Arafat a ajuns ministru secretar de stat la Ministerul Sntții. Nu știu ce face acest om acum acolo unde este, dar nclin s cred c, dac nu a fost corupt de tentația puterii, continu s fac ceea ce a fcut și pn acum: BINE OAMENILOR. Un om ca acesta are simpatia și ncrederea oamenilor mai mult decți 10 Bsești Antonești și Ponți la un loc. I-ar bate la vot și mine, dac ar candida. S-a vzut acest lucru din modul n care s-au mișcat lucrurile n strad cnd și-a anunțat demisia, n iarna care a trecut. Rechemarea lui n funcție de ctre Bsescu demonstreaz c UN SINGUR OM ONEST poate avea mai mult putere dect un Președinte și un Guvern la un loc.

Prin comparație, i analizez pe cei ce m cheam sub steagul lor. Oameni mrunți, unii dintre ei meschini, lipsiți de altruism, care nu au realizat mai nimic n viaț nici mcar pentru ei, dar-mi-te pentru alții. Unii, prea egoiști chiar și pentru a face copii și a-i crește. Deci oameni obișnuiți, cu calitți și defecte, dar fr nimic special, care s te fac s ai ncredere n ei.

Iat deci calea de urmat: nu discursuri sforitoare, nu (numai) fluturat de steaguri, mprți de fluturași și lipit de afișe, ci oameni. Oameni capabili, care și cștig traiul onest, cu putere de munc și inițiativ, care se bucur de recunoaștere din aceast cauz – din partea comunitții n care triesc. O vreme, am crezut c Noua Dreapt va fi, dup modelul Mișcrii Legionare, un nucleu fierbinte din care s se propage n societate oameni capabili, care s schimbe prin inițiativele și proiectele lor, țara. n perioada interbelic Mișcarea Legionar a emulat și nlțat conștiințele unei ntregi elite, care ar fi putut duce departe aceast țar. Din pcate, comunismul i-a spulberat pe majoritatea. Cei rmași n viaț, dup sfrșitul Mișcrii Legionare – n afara țrii, un Eliade, un Cioran, dar și acas – un Țuțea, un Justin Prvu, un Papacioc, sunt dovada c NUMAI PRIN EXEMPLUL PERSONAL se cștig inimile – ȘI VOTURILE.

Din pcate, pe la Noua Dreapt s-au perindat mulți tineri, ns nici unul nu s-a evidențiat ulterior prin realizri excepționale, probabil cu excepția unuia singur, implicat n proiecte umanitare… a crui modestie nu m las s i pronunț numele.

Dac nu realizm c schimbarea nu vine de sus, ci de jos, de la noi oamenii simpli, nu avem nici o șans. Nici mcar dezideratul att de scump al unitții naționaliste nu se poate realiza dect ntre oameni de acțiune, cu inițiativ, capabili s și asume responsabilitți, morali și corecți, cci baza unitții o reprezint ncrederea și respectul reciproc.

Foarte mulți din tinerii membrii ai Partidului Naționalist freac netul aiurea sau ies la bere pentru “socializare” și se gndesc c vor veni niște sponsori simpatizanți ai ideilor naționaliste, care vor da bani partidului, astfel ca ei s poat face campanie cu afișe și bannere, la concurenț cu partidele cu bani și nu vor s nțeleag c nu banii sunt cei mai importanți, ci oamenii cu care vom candida. Oameni a cror viaț este ea nsși, n sine, o uriaș campanie electoral, prin acțiunile lor n slujba oamenilor. Cci Mișcarea Legionar nu a cștigat alegerile prin discursuri și afișaje electorale, ci prin munca membrilor si, ridicnd biserici, reparnd drumuri, spnd fntni, reparnd casele oamenilor, deci prin exemplul acestora.

Cci mulți se laud c sunt buni, dar puțini sunt cu adevrat buni la ceva…

De aceea, concluzia mea este c cei care și doresc cu adevrat s ajute aceast țar, trebuie s o fac ncepnd cu cei de lng ei, acolo unde priceperea și puterea i ajut. Pentru aceasta, ei trebuie s devin cei mai buni n meseria pe care și-o aleg. Prin exemplul lor de altruism, acești oameni vor crește n nțelepciune, putere financiar și recunoaștere social și vor putea realiza lucruri mari, dac și vor uni puterile sub sigla unui partid.

 

Mihai Rapcea

 

 

 

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares