Bolivia naționalizează distribuția electricității

După ce Argentina a naționalizat YPF Repsol, președintele bolivian Evo Morales a expropriat compania spaniolă de electricitate Red Electrica și a ordonat forțelor armate să ocupe facilitățile companiei. Morales este inițiatorul unei uniuni monetare similare celei propusă de Gaddafi pentru Africa.

Președintele bolivian Evo Morales a expropriat compania spaniolă de electricitate Red Electrica și a ordonat forțelor armate să ocupe facilitățile companiei, relatează agenția spaniolă de știri EFE preluată de The Wall Street Journal. Guvernul bolivian a preluat 74% din TDE (Transportadora de Electricidad SA), devenind astfel proprietarul a 80% din acțiunile companiei.

“Astăzi, când aducem un omagiu muncitorilor și cetățenilor bolivieni care au luptat pentru recuperarea resurselor naturale și a serviciilor de bază, naționalizăm distribuitorul de energie electrică”, a spus Morales. Președintele a declarat că a luat decizia ca urmare a refuzului Red Electrica de a mări salariile angajaților și ca urmare a grevelor frecvente ale acestora. Morales a reproșat spaniolilor de la Red Electrica că au investit foarte puțin în Bolivia.

Red Electrica a achiziționat compania boliviană de distribuție a energiei în 2002. Acum, compania deservește 85% din consumatorii casnici și operează 1.250 de kilometri de rețea electrică (73% din total). Red Electrica operează și în Peru, însă ocuparea pieței boliviene a reprezentat principala lovitură în America de Sud.

TDE a fost creată în 1997, în timpul unei perioade de privatizări în America Latina, în timpul unor regimuri liberale. TDE este deținută in proporție de 99,94% de Red Electrica International, o subsidiară a Red Electrica de Espana. Restul procentelor sunt deținute de angajații companiei.

De când a preluat puterea, în 2006, președintele de stânga Evo Mora;es, primul președinte indigen al Boliviei, a folosit ziua de 1 mai pentru a anunța naționalizări în industria gazelor, petrolului, siderurgică si energetică.
Spania deține 20% din Red Electrica, care are o valoare de piață de 4,45 de miliarde de dolari. Acțiunile Red Electrica nu au fost tranzacționate marți din cauza sărbătorii de 1 Mai. Ele au scăzut însă cu 24% de la începutul anului.

Pe 1 mai 2006, la scurt timp dupa ce a preluat puterea, președintele bolivian Evo Morales a anunțat naționalizarea industrei gazelor naturale și a petrolului. Bolivia este cel mai mare producător de gaze naturale din America deSud. Morales le-a transmis atunci britanicilor de la British Petroleum, spaniolilor de la Repsol, francezilor de la Total și texanilor de la Exxon că trebuie să accepte noi contracte stabilite de guvernul de la La Paz sau să plece din Bolivia.

Pe 1 mai 2010, Morales a anunțat naționalizarea unei companii siderurgice deținută de elvețienii de la Glencore, sub pretextul că aceștia nu au investit suficient, precum și trei companii energetice deținute de investitori din Franta (GDF Suez) și Marea Britanie (Rurelec PLC). Guvernul bolivian deținea 50% din acțiunile celor trei companii.

Venezuela, Cuba, Bolivia, Ecuador, Nicaragua sunt membre ale Alianței bolivariene pentru Americi, ALBA. ALBA a acuzat SUA că au susținut lovitura de stat din iunie împotriva președintelui Manuel Zelaya din Honduras, in 2010. Organizația a decis, în 2009, să creeze o uniune monetară regională. Interesant este că fostul regim libian al colonelului Gaddafi, profitând de rezervele uriașe în valutră, urma să garanteze un Fond Monetar African, care ar fi trebuit înlocuit de o Bancă Centrală Africană, până în 2028. BCA ar fi avut autoritatea de a emite o monedă unică africană. Acum, Franța controlează moneda a nu mai puțin de 14 state africane, foste colonii. Banca Centrală a statelor Africii de Vest și Banca Centrală a statelor Africii Centrale emit francul, o monedă a cărei valoare poate varia oricând, dacă Parisul decide astfel. Gaddafi a fost ucis de “revoluționarii” libieni, pe 20 octombrie 2011, ajutați de o lovitură a aviației franceze, în cadrul operațiunii umanitare a NATO în Libia.

Decizia guvernului bolivian vine dupa ce președinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a anunțat naționalizarea YPF, compaia petrolieră argentiniană deținută până acum de spaniolii de la Repsol. Și în Argentina, trupele guvernamentale au intrat în sediile YPF Repsol, după anunțarea decretului prezidențial. În urmă cu o săptămână, Senatul argentinian a votat pentru această naționalizare. Doar trei 3 dintre cei 72 de senatori au respins naționalizarea. Se așteaptă ca deputații să ia o decizie similară.

Președinta a mai declarat că apără ”suveranitatea energetică”a țării sale și a proclamat că ”noi, argentinienii, trebuie să gestionăm resursele noastre naturale și să apărăm ceea ce este în apă, în pământ sau sub pământul nostru”.
Repsol a cerut despăgubiri în valoare de 8 miliarde de euro pentru pachetul de 51% din acțiuni pierdut prin legea de naționalizare. Repsol deținea în total 57,4% din acțiunile YPF și a fost singura expropriată.

Guvernul spaniol a cerut despăgubiri pentru naționalizare și a a făcut apel la UE pentru a riposta, cu forța oferită de cele 27 de state membre (cea mai puternică economie mondială) față de acest act. Guvernul de la Buenos Aires, prin vocea ministrului Economiei, Axel Kicillof, a sugerat că Repsol nu va primi despăgubiri, întrucât are datorii de circa 7 miliarde de dolari față de statul argentinian.

sursa: cotidianul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer