Despre Biserica Sfânta Sofia (Αγία Σοφία) din Istanbul, construită de împăratul bizantin Iustinian I, sunt foarte multe lucruri de spus. Unele legate de frumusețea și măreția construcției arhitecturale și artistice, iar altele despre secretele pe care le ascunde încă. 

Biserica a servit ca locaș de cult ortodox până în data de 29 mai 1453, când orașul a fost cucerit de sultanul Mahomed al II-lea. După 1453, ea a fost transformată în moschee până în 1934, când a devenit muzeul Ayasofya Muzesi.

Dintre secretele Sfintei Sofii se remarcă unul care este de-a dreptul incredibil. Se spune că atunci când otomanii au intrat în Biserică,  în data de marți 29 mai 1453, preoții se aflau în timpul Sfintei Liturghii. Pentru ca păgânii să nu ajungă la Sfintele Daruri, aceștia au luat Sfântul Potir și Sfântul Disc și s-au îndreptat către un zid, care deschizându-se i-a făcut dispăruți. Legenda mai spune că atunci când se va oficia din nou Sfânta Liturghie în Sfânta Sofia zidurile îi vor elibera pe acei preoți.

Acest mit, păstrat prin tradiție orală, a înviat odată cu descoperirea notițelor arhitectului elvețian Gaspare Fossati, omul care în anul 1847, la porunca sultanului Abdul Medjit, a restaurat locașul. Se pare că el a descoperit cripta, însă a preferat să țină secretul pentru sine. În timp ce însemnările sale legate de lucrările pe care le-a făcut în cei doi ani de restaurare sunt generale, într-o scrisoare adresată unui prieten vorbește despre o cameră secretă pe care a folosit-o ca birou și pe care, în anul 1849 când a plecat de acolo, ar fi sigilat-o la loc.

Camera „secretă” a Sfintei Sofia, a fost depistată în anul 2005 când noua directoare a Muzeului, Jale Dedeoglou, a cercetat dacă există vreun spațiu ce să nu fi fost deschis. Atunci s-a descoperit biroul ascuns al lui Fossati.

Lucrurile au devenit mai incitante când profesorii de arheologie de la Universitatea din Istanbul, au depistat în anul 2009 două intrări care conduceau la tunelurile existente în subsolul construcției.     Prima intrare a fost găsită în pronaos, acoperită de un capac metalic. La câțiva metri în interiorul naosului a fost depistată o alta, acoperită de o placă de marmură, care era sigilată din vechime cu mai multe cruci ceramice.

Până acum arheologii au găsit o serie de tunele și câteva încăperi, însă cea mai mare este încă necunoscută. Sub tunelul în care pătrunzi din interiorul naosului, arheologii au dat de apă foarte rece. Gura de intrare, care se găsește în pronaos, conduce spre o magazie unde au fost găsite fragmente de sticlă și bucăți de ceară din epoci mult mai târzii. Chiar și locul care arată ca o fântână din curtea Bisericii, de unde credincioșii luau odinioară aghiasmă, este legat de acest sistem printr-un jgeab încă neindentificat.

Printre primele descoperiri făcute a fost un vas de apă militar având inscripționată anul 1917. Părerile sunt împărțite cu privire la originea acestui vas. Cercetătorii turci susțin că datează din Primul Război Mondial, fiind al unor soldații englezi, care trecând pe la Sfânta Sofia, au scăpat vasul cu care ar fi încercat să ia apă din fântână. Pe de altă parte grecii amintesc de un alt episod: cel în care 5 comandanți greci, în 1919 în perioada conflictului eleno-turc, au săvârșit alături de preotul adus special, singura Sfântă Liturghie în Sfânta Sofia după căderea Constantinopolului.

În afară de acest vas, recent s-au găsit mai multe deschideri care adăpostesc morminte ale creștinilor, probabil foști slujitori ai bisericii. Un lanț, ce se găsește acolo prins de două cârlige înfipte într-unul din ziduri, face dovada faptului că spațiul a fost folosit la un moment dat, spre mirarea arheologilor, și pentru cei întemnițați. Una dintre cele mai mari surprize au fost descoperirea osemintelor unui copil înmormântat acolo încă din perioada bizantină. De asemenea, pătrunzând într-o altă încăpere printr-un spațiu extrem de strâmt, s-a aflat și un mormânt, care după ce s-a analizat inventarul găsit ar aparține Sfântului Antigon.

sursa: historia.ro

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer