Obiectele pot recunoaște mișcarea, grație unei noi tehnologii

Imaginați-vă o ușă care se închide atunci când ciupiți clanța, un smartphone care poate fi trecut pe modul silențios printr-o simplă mișcare a mâinii sau un scaun care reglează lumina din cameră atunci când vă așezați pe el.

Acum, cercetătorii de la Disney Research și de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au creat un sistem numit Touché, care, utilizând o tehnologie similară cu cea folosită în cazul telefoanelor cu ecran tactil, face ca obiectele utilizate zi de zi să recunoască mișcări și atingeri ale corpului uman.

Telefoanele inteligente funcționează mulțumită cuplajului capacitiv. Suprafața ecranului este acoperită cu un conductor transparent care poartă un semnal electric ce este redirecționat atunci când degetul atinge ecranul. Telefonul monitorizează schimbările intervenite la nivelul semnalului și determină locul în care s-a produs atingerea. În esență, e vorba despre o configurație binară, adică având numai două stări posibile: ecranul fie că este atins, fie că nu.

Pentru a face ca mai multe informații să fie transmise, cei de la Disney au realizat măsurători pe o gamă mai largă de frecvențe ale semnalului. Asta înseamnă că fiecare gest (o bătaie ușoară, o ciupitură sau o atingere a palmei) are un profil capacitiv multi-frecvență după care este recunoscut. În plus, țesuturile diferite ale corpului uman au proprietăți capacitive diferite, ceea ce înseamnă că monitorizarea unei game de frecvențe ar putea detecta și un număr de trasee diferite pe care le face sarcina electrică în corpul utilizatorului.

Sistemul poartă denumirea de Swept Frequency Capacitive Sensing (SFCS) și deși asta înseamnă analizarea a sute de informații în același timp, microprocesoarele moderne sunt destul de rapide pentru a face față.

Printre obiectele din laborator care au fost dotate cu această tehnologie se numără o clanță care poate recunoaște dacă a fost prinsă în mână, atinsă sau ciupită, un scaun ce reglează lumina când cineva se așează pe el și o masă care recunoaște atunci când un om își odihnește o mână sau un cot pe ea.

Tehnologia poate fi utilizată în cazul activării sau dezactivării unor funcții ale telefonului mobil atunci când acesta este în buzunar, prin utilizarea unei brățări speciale, sau ar putea fi folosită și sub apă.

Sursa: Wired

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares