Obiectele pot recunoate micarea, graie unei noi tehnologii

Imaginai-v o u care se nchide atunci cnd ciupii clana, un smartphone care poate fi trecut pe modul silenios printr-o simpl micare a minii sau un scaun care regleaz lumina din camer atunci cnd v aezai pe el.

Acum, cercettorii de la Disney Research i de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au creat un sistem numit Touch, care, utiliznd o tehnologie similar cu cea folosit n cazul telefoanelor cu ecran tactil, face ca obiectele utilizate zi de zi s recunoasc micri i atingeri ale corpului uman.

Telefoanele inteligente funcioneaz mulumit cuplajului capacitiv. Suprafaa ecranului este acoperit cu un conductor transparent care poart un semnal electric ce este redirecionat atunci cnd degetul atinge ecranul. Telefonul monitorizeaz schimbrile intervenite la nivelul semnalului i determin locul n care s-a produs atingerea. n esen, e vorba despre o configuraie binar, adic avnd numai dou stri posibile: ecranul fie c este atins, fie c nu.

Pentru a face ca mai multe informaii s fie transmise, cei de la Disney au realizat msurtori pe o gam mai larg de frecvene ale semnalului. Asta nseamn c fiecare gest (o btaie uoar, o ciupitur sau o atingere a palmei) are un profil capacitiv multi-frecven dup care este recunoscut. n plus, esuturile diferite ale corpului uman au proprieti capacitive diferite, ceea ce nseamn c monitorizarea unei game de frecvene ar putea detecta i un numr de trasee diferite pe care le face sarcina electric n corpul utilizatorului.

Sistemul poart denumirea de Swept Frequency Capacitive Sensing (SFCS) i dei asta nseamn analizarea a sute de informaii n acelai timp, microprocesoarele moderne sunt destul de rapide pentru a face fa.

Printre obiectele din laborator care au fost dotate cu aceast tehnologie se numr o clan care poate recunoate dac a fost prins n mn, atins sau ciupit, un scaun ce regleaz lumina cnd cineva se aeaz pe el i o mas care recunoate atunci cnd un om i odihnete o mn sau un cot pe ea.

Tehnologia poate fi utilizat n cazul activrii sau dezactivrii unor funcii ale telefonului mobil atunci cnd acesta este n buzunar, prin utilizarea unei brri speciale, sau ar putea fi folosit i sub ap.

Sursa:Wired

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *